boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Izvedbene umjetnosti

&TD Susreti okupit će mlade glumce s četiri hrvatske akademije

Foto: Teatar &TD
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Teatru &TD održat će se od 13. do 16. ožujka prvi &TD Susreti koji će ugostiti studentske predstave s osječke, riječke, splitske i zagrebačke akademije. Cilj &TD Susreta je ostvariti i poboljšati suradnju te postaviti temelj za prijateljstva koja će dugi niz godina nositi i tvoriti budućnost hrvatske kazališne scene. &TD Susreti pozivaju studente na aktivno preuzimanje inicijative u kreiranju budućih  programskih sadržaja, nudeći im infrastrukturnu i programsku platformu.

U četiri dana trajanja događanja bit će izvedeno osam predstava koje će predstaviti gotovo 50 mladih glumaca i glumica. Ulaz na sve predstave je besplatan.

Akademija primijenjenih umjetnosti iz Rijeke predstavit će se dvjema monodramama. Predstavu “Zorom (kad je sasvim tiho)” izvodi Mirta Polanović u režiji Alise Debelić po motivima teksta Sarah Kane “4.48 – psihoza” i uz autorsku glazbu Sandija Bratonje. “Cabaret Valeska” autorski je projekt Nike Ivančić u režiji Edvina Liverića o životu i djelu Valeske Gert, nekoć slavne, a danas pomalo zaboravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa.

Na &TD Susretima možemo pogledati čak tri “Hedde Gabler” Henrika Ibsena. Odigrat će je klasa Jelčić/Makovičić zagrebačke Akademije dramske umjetnosti – Iva Jerković, Matej Đurđević, Rok Juričić, Lucija Alfier, Josipa Anković i Marin Klišmanić, zatim studenti Umjetničke akademije u Splitu, Slavena Verić, Donat Zeko, Konstantin Haag, Ana Uršula Najev, Matija Grabić, Andrijana Vicković i Jagoda Kumrić, pod mentorstvom Gorana Golovka, Nenada Srdelića i Katarine Romac te studenti glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku – Monika Lanšćak, Matko Duvnjak Jović, Vedran Dakić, Zdenka Šustić, Lucija Subotić i Luka Vondrak, pod mentorstvom Zlatka Svibena, Anice Tomić i Domagoja Mrkonjića.

Iz Osijeka dolazi i predstava “Kisik” Ivana Viripajeva, diplomski ispit Ivane Vukićević koja predstavu igra s Nenadom Pavlovićem pod mentorstvom Roberta Raponje te prezentacija rada studenata 3. godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva. Klasa Škaričić/Šarić Kukuljica Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu izvest će predstavu “Djevica / Tragedija mozgova” temeljenu na dvije drame Janka Polića Kamova – “Djevica” iz 1907. godine nadahnuta je seksualnim aferama u talijanskim samostanima, dok je “Tragedija mozgova”, autorov prvi dramski rad nastao godinu dana ranije, odraz mladenačkog bunta i suprotstavljanja društvenim normama. U popratnom programu bit će održana tribina na temu “Studentsko kazalište”.

Raspored:

13.3.    sri.       19:00   J. P. Kamov:  DJEVICA/TRAGEDIJA MOZGOVA – ADU, Zagreb

13.3.    sri.       21:30   A. Debelić: ZOROM – APURI, Rijeka

14.3.    čet.      19:00   H. Ibsen: HEDDA GABLER – UMAS, Split

14.3.    čet.      21:30   I. Viripajev: KISIK – AUKOS, Osijek

15.3.    čet.      14:00   STUDENTSKO KAZALIŠTE – javna tribina

15.3.    pet.      20:00   GLUMA-LUTKARSTVO-POKRET – prezentacija rada studenata  3.  godine BA – AUKOS Osijek

15.3.    pet.      22:00   E. Liverića / N. Ivančić: CABARET VALESKA – APURI, Rijeka

16.3.    sub.     20:00   H. Ibsen: HEDDA GABLER – AUKOS, Osijek

16.3.    Sub.     21:30   H. Ibsen: HEDDA GABLER – ADU, Zagreb

NAPOMENA:

Predstava “Zorom” Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci otkazana je zbog bolesti glumca.

(Visited 418 times, 1 visits today)
Be social

Komentari