Vizart

Ivan Kožarić/devedeset druga mu je godina tek!: Umjetnikov opus u centru Zagreba

Foto: Sunčana B.B.
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Sunčana B.B.
Foto: Sunčana B.B.

U povodu Kožarićevog devedeset drugog rođendana, danas, 10. 06. 2013. godine, u zagrebačkoj Galeriji Forum, otvorena je izložba IVAN KOŽARIĆ / DEVEDESET DRUGA MU JE GODINA TEK. Izložba je svojevrsni rođendanski poklon Galerije umjetniku, ali i umjetnika onima koji cijene njegov rad.

Ivan Kožarić hrvatski je kipar rođen 10. 06. 1921. godine u Petrinji. U dobi od  dvadeset dvije godine, upisao je kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, te je 1947. godine i diplomirao. Počeo je izlagati  1953. godine, a prvu samostalnu izložbu održao je 1955. godine. Od 1997. godine postao je i redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Foto: Sunčana B.B.
Foto: Sunčana B.B.

Godinu dana boravio je u Parizu kao stipendist, gdje se upoznao s europskom umjetnošću. Francuski kritičar Jacques Lassaignea veoma je cijenio njegov rad, te je u Parizu surađivao s Galerijom Maguy, koja je otkupila više njegovih radova. Kožarić je unatoč pariškom uspjehu karijeru odlučio nastaviti u domovini.

Foto: Sunčana B.B.
Foto: Sunčana B.B.

Početkom šezdesetih bio je član grupe Gorgona, zajedno sa slikarima Jevšovarom, Kniferom, Sederom i Vaništom, arhitektom Miljenkom Horvatom, povjesničarem umjetnosti i konceptualnim umjetnikom Dimitrijem Bašičevićem Mangelosom, te kritičarima Matkom Meštrovićem i Radoslavom Putarom.

Foto: Sunčana B.B.
Foto: Sunčana B.B.

U Zagrebu su svima znane njegove skulpture A.G. Matoša, u Gajevoj ulici podignut je Crveni znak, i nedavno obnovljeno Prizemljeno sunce (dio zagrebačkog Sunčevog sustava). Dosada je izlagao na šezdesetak samostalnih i oko dvije stotine skupnih izložbi, u zemlji i u inozemstvu, i to na važnim međunarodnim izložbama, primjerice 1976. godine u Veneciji, te 1979. godine na Biennale u Sao Paolu. Njegova djela dio su brojnih privatnih zbirki i muzeja.  Njegovo ime spominje se u antologijama svjetske i europske skulpture, a za svoj rad primio je brojna priznanja, te  1997. godine i Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo.

Foto: Sunčana B.B.
Foto: Sunčana B.B.

Da Kožarića unatoč poznim godinama nije napustio duh i smisao za humor govori par situacija, pa je tako pri ulasku u Galeriju, pogledavši najveću skulpturu falusa uzviknuo: “Koji je ovo k***c?”, a pogledavši jedno od degradiranih djela pretvorenih u umjetninu šaljivo je upitao organizatora izložbe: “Pa kako se ovo moglo dogoditi, dao sam ti ih na čuvanje?”.

Foto: Sunčana B.B.
Foto: Sunčana B.B.

Bivši ministar kulture, Božo Biškupić, također je čestitao rođendan ovome hrvatskom kiparu.

Foto: Sunčana B.B.
Foto: Sunčana B.B.

Na ovoj izložbi imat ćete priliku vidjeti raznolike eksponate. Od relativno nedavno nastalih radova koji uključuju Kožarićeve crteže i skulpture te jedan autoportret iz 2012. godine, do starijih radova primjerice gipsane noge, dijela skulpture iz 1955. godine zvane Kupač pod tušem.

Foto: Sunčana B.B.
Foto: Sunčana B.B.

Također ćete imati priliku razgledati i radove koje je autor uništio prije nego što ih je dovršio, a izložbi je u cilju i njima dati status umjetnine.

Foto: Sunčana B.B.
Foto: Sunčana B.B.

Istaknut  je jedan motiv – motiv falusa, odnosno penisa u erekciji.  U mnogim drevnim kulturama falus je simbol plodnosti, no ovaj simbol možemo pronaći i u modernoj arhitekturi, primjerice poznati neboder, “Londonski krastavac”. Kod samog Kožarića motiv falusa prisutan je desetljećima, te ga se na ovoj izložbi može vidjeti u više verzija, no naglasak nije u tradicionalnom značenju falusa kao simbola plodnosti, već više na humoru.

Foto: Sunčana B.B.
Foto: Sunčana B.B.

Osim crteža i skulptura, dio izložbe je i fotodokumentacija nedavnih postava javnih skulptura, odnosno obnovljenog Prizemljenog sunca i Crvenog znaka. Izložba je otvorena do 20. srpnja 2013. godine. Cilj ove izložbe je, dakle pokušati u malo eksponata ujediniti cijelokupni Kožarićev opus. Dragi umjetniče, Ziher ti želi sretan rođendan!

 

Be social

Komentari