Vizart

Pin-up girls: Retro erotika kao eksplozija putene estetike

Ovo čemu smo svjedočili u finalu Dore nešto je što je trebalo našoj javnosti zatrovanoj korupcijama, vezama i vezicama. Trebalo je da vidimo da barem u jednom običnom glazbenom natjecanju naš glas ima utjecaja i da je konačno pobijedio netko koga je publika silno željela.
Vrijeme čitanja: 2 minute

Pin-up slike pojavljuju se u časopisima, novinama, razglednicama, litografijama, a često i na kalendarima. Sam termin pin-up prvi puta je upotrebljen u engleskome jeziku 1941. godine, iako se ovakav način fotografiranja prakticira od 1890-ih. Pin-up djevojka, čije se fotografije masovno repliciraju te ciljaju na veoma široku kulturu, također je poznata pod nazivom pin-up model ili cheescake. Ovakve fotografije i crteži bili su namijenjeni privatnoj uporabi, kako sam  naziv kaže, da ih se priljepi na zid.

Kako je pin-up postao popularan?

Prije Drugog svjetskog rata na crtežima i fotografijama žena naglašavana je više njihova ljepota nego njihova seksualnost. Tijekom rata, a i kasnije, emancipacijom žena, stvari se mijenjaju. Prvi val pin-up fotografije ipak se dogodio nešto ranije, u kasnom devetnaestom stoljeću. Naime, burleskne plesačice i glumice su koristile fotografije kao  samoreklamu i svojevrsnu poslovnu karticu kojom su promovirale svoje predstave.
Glumice s početka dvadesetog stoljeća, upravo kao i današnje, smatrane su seks-simbolima, a nekako je trebalo izgraditi tu sliku o njima. Snaga fotografije i njene dostupnosti počela se sve više koristiti. Njihovi su likovi crtani i fotografirani, te prodavani kao posteri za osobnu zabavu. Među poznatim seks-simbolima, bila je i Betty Grable.

Nešto prije drugog svjetskog rata u Europi je postala poznata francuskinja Fernande Barrey, koju neki smatraju prvom svjetskom pin-up djevojkom. Je li ona doista prva pin-up djevojka nije sigurno, ali sigurno je da je za razliku od dotadašnjih pin-up djevojaka pozirala potpuno gola.

Poznati pin up-umjetnici

Pin-up predstavlja prototip idealne žene svoga doba. Charles Gibson, inače satirični ilustrator, tvorac je poznate idealizirane žene, takozvane Gibson – girl, koja se pojavila u 1890-ima.

Zatim treba izdvojiti Gila Elvgrena, a zanimljiva je i kolekcija njegovih crteža i usporedbe modela koji su pozirali za njih.

Olivia De Berardinis, američka umjetnica, poznata je po svojoj pin-up umjetnosti kraljice pin-upa Bettie Page te djelima za Playboy.

Muški magazin Esquire je od 1932. godine objavljivo mnoge pin-up crteže, a najpoznatiji je bio po takozvanim Vargas djevojkama. Nazvane su po peruanskom umjetniku koji ih je crtao, a smatraju se najpoznatijim pin-up djevojkama. Vargasove djevojke bile su toliko popularne od  1942. – 1946. godine, da je američka vojska zatražila da se 9 milijuna kopija magazina koje sadrže njegove crteže, no bez reklama, besplatno posalje američkim trupama stacioniranim preko Oceana, ali i onima u domovini! I danas njegovi crteži na dražbama ostvaruju bajne svote.

Jedan od najpoznatijih kolekcionara ovih erotičnih slika, Mark Rotenberg, koji je svoju kolekciju od preko 95,000 vintage fotografija skupljao preko 30 godina, kaže da je njegova najdraža era ona između 1900-ih i 1930-ih. Fotografije iz Rotenbergove arhive dio su Taschenovih knjiga, njujorškog Muzeja seksa, i holivudskog Muzeja erotike.

Više o erotskim fotografijama prošlog stoljeća možete pronaći ovdje.

Be social

Komentari