nova glazba
18. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

Vizart

Izložba Celle Anite Celić Iz vučje sjene u Botaničaru

Cella Anita Celić
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon ljetne stanke u Botaničaru opet počinju izložbe, a sezona se otvara izložbom Celle Anite Celić, poznatije kao Cella&Wolves.  Iz vučje sjene naziv je izložbe u kojoj autorica razigranim kolažima postavlja bitna pitanja i vodi posjetitelje na misteriozno putovanje.

Autorica je akademski slikar-grafičar, diplomirala 2007. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Rođena je u Šibeniku. Sudjelovala je na izložbama u zemlji i inozemstvu, radionicama, multimedijalnim projektima i suradnjama. Dobitnica nekoliko nagrada i priznanja. Kolaži su joj objavljeni u knjizi Cutting Edges – Contemporary Collage izdavačke kuće Gestalten iz Berlina. Živi i radi u Zagrebu. 

Nerijetko su u povijesti umjetnosti simboli bili dio umjetničke prakse predstavljajući misterije bliske istini, ali također noseći svoje terete stečene proteklim vremenom. U doba semiokapitalizma, vrhunca manipuliranja simbolima, osviještena populacija traži put do istine u prirodi i svemiru. Kroz svoje umjetničko stvaralaštvo Cella Anita Celić stilizira zoomorfne i biomorfne simbole ističući na taj način njihovu iskonsku vrijednost i značenje. Omiljeni motiv vuka doživljava transformacije kroz oblike i osobnosti, autorica ga poistovjećuje sa samom sobom, sa svakim čovjekom. Vuk je sjena, sjena iz određene perspektive u čijoj vibraciji prepoznajemo animalni karakter čovjeka. U svim prizorima on zauzima vrh hijerarhijske ljestvice, akcentiran oblikom i bojom, slijede ga ptice, preobraženog, pomalo idealiziranog oblika u moćnom prirodnom okruženju. Bez pretjerane analize, na granicama svjesnog i podsvjesnog aktivno i poetično bilježi ono što joj se kroz vlastite percepcije nameće kao trenutna nužnost: poznate žene prikazivane kroz povijest umjetnosti koristi kao primjer žene, dajući im novo značenje i novi prostor. Vizualizacijom kroz intuitivni vučji lik poprimaju nove osobine, otkrivaju snažnu ženu – ratnicu i vrač.

Anita Celić raspolaže visokim stupnjem kreativnosti, gusto isprepliće likovne elemente i rafinira kompoziciju koja odiše svevremenošću i vintage sjajem. Iako Cellini radovi uvelike otkrivaju njezine stavove, umjetnica ostavlja prostora misterioznim putovanjima kako bi nadahnula i druge i sebe. Imajući povjerenja u vlastiti artistički instinkt i mogućnost komunikacije kroz umjetničko izražavanje, autorica se prepušta ljepoti beskonačnih mogućnosti likovnog oblikovanja u prostoru.

(iz teksta Ane Filipović)

(Visited 309 times, 1 visits today)
Be social

Komentari