Film

Dobro, i tko je onda čovjek iz sjene? (“Vice”, A. McKay)

Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

Napisao: David Gašo

Nisam siguran uspijeva li Vice prosječnom gledatelju objasniti tko je uistinu bio njegov glavni političar. Kad govorim o prosječnom gledatelju, mislim na gledatelja koji nije Amerikanac, koji nema interes za politiku, a koji je za vlasti G. W. Busha tek možda izlazio iz pelena. Dakle, našem apolitičnom članu generacije Z koji je ujedno i ne-Amerikanac, Vice ne može ponuditi ništa osim kratke upute za slaganje događaja, pojmova i osoba kao što su 9/11, Al-Qaeda, republikanac ili Osama bin Laden, ali ono što definitivno ne može jest odgovoriti tko je, pobogu, Dick Cheney?

Vice je opsežan portret republikanskog političara Dick Cheneya (Christian Bale) koji je mjesto potpredsjednika prihvatio za vrijeme mandata Georgea W. Busha, ali taj opsežan portret gotovo da koristi priču Cheneya samo kao vodič ili sredstvo kojim će portretirati cijelo američko društvo, dok opet nepotrebno zalazi u privatni život bivšeg potpredsjednika, njegovu prošlost i obiteljsku pozadinu.

Foto: YouTube screenshot

Vice je scenarij koji je razočarao glumca

Ulazeći u ovaj film ne znajući skoro ništa o tome tko je Dick Cheney, dobio sam sljedeće: Dick Cheney je proćelav debeli muškarac, bivši pijanac i fakultetski propalitet, koji je zahvaljujući ženi doživio metamorfozu u jednog od najprominentnijih američkih političara, čarobno držao sve konce u rukama, radio Busheve poslove umjesto njega, a ponašao se kao mješavina Mr. Burnsa, Gargamela ili bilo kojeg drugog zlikovca iz vašeg najdražeg crtića – ukratko, dobio sam dvodimenzionalnu sliku jednog od najozloglašenijih političara u povijesti iliti ekraniziranu stranicu njegove Wikipedije.

Unatoč ulozi napisanoj za politički mokumentarac, Christian Bale manirizmima, glasom i izgledom stvara iluziju promatranja nekog tko je ipak malo više od crtićkog zlikovca, nekog tko je stvaran i nekog tko je glavom i bradom doista stajao na vrhu jedne od najvećih političkih sila u svijetu, no iluzija ostaje iluzija, a Vice svejedno ostaje scenarij koji je razočarao glumca. Lynne Cheney, Dickovu jednako opaku ženu glumi Amy Adams, kćeri Liz Mary glume fantastične Alison Pill Lily Rabe, a posebno sjaje Sam Rockwell Steve Carell u ulogama Busha i Donalda Rumsfelda podižući i bojajući svojim nastupom inače suh, siv i nepristupačan film.

Foto: YouTube screenshot

Vice već broji nekoliko nagrada, uključujući čak dvije Critic’s Choice nagrade i jedan Zlatni Globus za nastup Christiana Balea, ali i nekoliko nagrada za ostatak sporednog glumačkog ansambla dok u ostalim kategorijama ne postiže gotovo nikakve rezultate, a slično možemo očekivati i na nadolazećim Oscarima s obzirom da pored filmova kao što su sjajni The Favourite ili Romajednostavno nije konkurentan.

Razbacan narativni kolaž u svrhu prikrivanja svojih nedostataka

Osim što je oduzeo treću dimenziju svojem glavnom liku, Vice je to pokušao i sakriti – nepotrebnim elipsama, narativnim eksperimentiranjem, sarkastičnim i razbacanim komičnim trenutcima, zabavnim, ali nedobrodošlim u priči koju pokušava ispričati, Vice je svog čovjeka iz sjene gurnuo još više u sjenu tako da mi sada Cheneyeva Wikipedija ipak više govori od njegove filmske biografije. Povremenim pametnim trenutcima ili bistrim režijskim odlukama, Vice pokazuje svoj potencijal kao satirični pokušaj interpretacije američke politike, ali postavlja pitanje zašto je baš Dick Cheney morao biti u središtu ove priče?

Foto: YouTube screenshot

Je li Vice trebao biti ekspoze zlodjela koje je Cheney postigao svojom politikom, je li trebao biti poruka američkoj javnosti ili opomena njezinoj sadašnjosti, je li osvrt na terorizam ili je komentar na glupost američkog čovjeka kojem je potrebno ime države za bombardiranje – samo kako bi se osjećao sigurno? Ne znam što je Vice trebao biti, ali ono što sigurno nije je uspješna biografija svojeg središnjeg čovjeka. Zašto raditi film o političaru koji je očito i vrlo jasno zao u srži, ali toliko iskreno dosadan da je film koji nosi njegovu titulu bio film o svemu, samo ne o njemu.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari