Izvedbene umjetnosti

Premijera u HNK Zajc: Verdijeva opera “Otello” kao poezija svjetla i sjene

[Otello] Foto: hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Pedeset i šest godina nakon posljednje premijere, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci ponovo će izvesti operno remek-djelo, pretposljednju Verdijevu operu “Otello“. Premijera opere Giuseppea Verdija, za koju je libreto napisao  Arrigo Boito prema tragediji “Othello” Williama Shakespearea, bit će u subotu, 28. siječnja, te u srijedu, 1. veljače u 19:30 sati, pod dirigentskim vodstvom maestra Villea Matvejeffa i u režiji Marina Blaževića. Publiku očekuju dvije vrhunske solističke podjele u vizualnom spektaklu, poeziji svjetla i scene, pokreta i glazbe, s preko 150 izvođača na sceni.

Dramaturg i redatelj predstave Marin Blažević rekao je kako je predstava rasla iz pjevača zbog čega jednako tretira obje solističke podjele, a iz takvog rada i proizlaze dvije premijere. Različiti pjevači nastupaju u istim ulogama uz različite načine interpretacije, zbog čega jedna podjela nije zamjena za drugu. Ravnatelj Opere Petar Kovačić nadovezao se rekavši kako je velika sreća za riječku Operu imati dvije tako visokokvalitetne podjele i nastavio: “Verdijeva je glazba vrlo izazovna za sviranje, mogu to potvrditi kao violončelist orkestra, ali ono što sam vidio na sceni na tragu je onoga što se danas u kinima zove 4D!”

Glavni gost dirigent i glazbeni savjetnik Opere HNK Ivana pl. Zajca Ville Matvejeff  kazao je kako se radi o jednoj od najvećih i najkompleksnijih opera u povijesti glazbe: “Tragična i nasilna u svijetu snova, psihološki intenzivna, zasigurno će biti vrlo moćno iskustvo za publiku.” Zborovoditeljica Nicoletta Olivieri, nakon brojnih suradnji sa slavnim svjetskim dirigentima, opernim pjevačima i zborovima, pridružila se riječkoj Operi prije četiri mjeseca. U prošlosti je na Verdijevu “Otellu” radila s maestrom Riccardom Muttijem i Placidom Domingom, jednim od najvećih interpreta Otella s kraja prošloga stoljeća. Kako je kazala, važnost zbora posebno će se istaknuti obzirom na to da je Verdi u “Otellu” zborske dijelove skladao kao još jednu od uloga, a ne kao pratnju.

Foto: hnk-zajc.hr

Tenor Luis Chapa peti put surađuje s Operom HNK Ivana pl. Zajca, a riječka predstava osma je produkcija u kojoj pjeva ulogu Otella. Nakon toliko puta u ulozi Otella, zanimljivo mu je, kako je rekao, ući u koncept koji je nov, zanimljiv i inovativno režiran. Kalle Kanttila, finski tenor, također u ulozi Otella, istaknuo je kako je radio na mnogo produkcija različitih kazališta, ali da je ova predstava zaista nešto novo. Gost solist Anton Keremidtchiev ulogu Jaga pjevao je već desetak puta. Drugi put je u Hrvatskoj (pjevao je u Wagnerovom “Parsifalu” zagrebačkog HNK) i prvi put u Rijeci.

Sopranistica Ana Petričević na prvom natjecanju mladih opernih pjevača “Zinka Milanov” 2015. godine oduševila je žiri i publiku te osvojila tri nagrade – prvu nagradu žirija, nagradu publike i nagradu Kazališta. Ovo će biti njen debi u ulozi Desdemone te operni debi u riječkoj Operi. Petričević je naglasila kako je ova opera, Verdijev odgovor na Wagnera i verizam, jednako jaka koliko i Shakespeareova drama. Uz nju, Desdemonu će utjeloviti Anamarija Knego. Nacionalni prvak Opere HNK Ivana pl. Zajca, internacionalno proslavljeni bas-bariton Giorgio Surian u operi “Otello” našao se u ulozi Jaga. Iako navikao na uloge negativaca, kaže kako se ovaj znatno razlikuje. “Jago me naprosto plaši. Nije samo zao, on je čovjek-zlikovac. Izazov je naći njegove nijanse.”

Njegov sin, Giorgio Cristian Surian, pjevat će Cassia u podjeli druge premijere (u prvoj pjeva Marko Fortunato). U ulozi Emilie zaigrat će Olga Kaminska i Ivana Srbljan. Predstavu uz Blaževića potpisuju suradnica za scenski pokret i koreografkinja Selma Banich, oblikovatelji svjetla i scene Dalibor Fugošić i Alan Vukelić te kostimografkinja Sandra Dekanić. Asistent dirigenta je Igor Vlajnić, koncertni je majstor Anton Kyrylov, a asistentica redatelja Katherine Maudline. Dječji zbor “Toretta” i Djevojački zbor PZM “Josip Kaplan” pripremile su Doris Kovačić i Suzana Štefanić. U predstavi sudjeluje i ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

Be social

Komentari