Istaknuto
18.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba i ove srijede donosi sedam novih domaćih i regionalnih singlova između kojih možete glasanjem odabrati favorita i nešto stranih preporuka.

12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

Vizart

Izložena egzotična kolekcija Cartierovog nakita

23.02.2013. Marta LučićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/thephotodiner

Foto: facebook.com/thephotodiner

Tko se 22. veljače našao u australskom Muzeju suvremene umjetnosti u Sydneju, zasigurno se, sa sjajem u očima, na trenutak osjećao kao zvijezda. Posjetitelji muzeja imali su priliku, i to samo taj dan, vidjeti Naturellment’ kolekciju nakita cijenjene francuske kuće Cartier. Kolekcija je inspirirana prirodom i egzotikom njene flore i faune. Dočekani ljubičastim tepihom, u znaku raskoša ceremonije otvaranja ekskluzivne izložbe, gosti su mogli uživati u sjaju više od 40 dragulja. Svaki od njih pod svojim, posebno dizajniranim, unikatnim staklenim zvonom. Za mistični osjećaj prirode, zaslužno je okruženje nakita bogatim cvjetnim aranžmanima, sve u tonovima ljubičaste, kao znaka dragog kamena ametista. Bogatstvo dragog kamenja su, uz ametist, upotpunili ružičasti safiri, smaragdi, rubini i dijamantni listići. U središtu izložbenog postava je bio Cartierov zaštitni znak, velika bijela pantera izrađena od 152-karatnog safira. Izložena pantera je izrađena još 1949. za vojvotkinju od Windsora. Inače, panteru kao dio nakita karakteriziraju tamne točkice od oniksa i safira.

Za panteru, kao zaštitni znak kuće, zaslužna je dizajnerica nakita Jeanne Toussaint, koju ju je sam vlasnik Louis Cartier, zaposlio prije drugog svjetskog rata. Njenom snažnom ličnošću i izgrađenim karakterom zadobila je nadimak „pantera“, a budući da je do 1933, svojim radom i kreativnošću, zauzela vodeće mjesto za posao oko nakita, postala je zaštitni znak same kuće. Francuska kuća sa sjedištem u Parizu postoji još od 1847., kada ju je utemeljio Louis Cartier. Osim po nakitu, poznata je i po satovima, parfemima i mnogim raskošnim modnim dodatcima. Cartier je ovom kolekcijom proslavio vlastitu strast prema prirodi, iskazao joj poštovanje, zahvaljujući joj na ključnom izvoru inspiracije za motive nakita (zmije, leptiri, palme, pantere…)

 

(Visited 78 times, 1 visits today)

Komentari