Glazba

Izvještaj – Altin Gün (Kino Šiška): Lekcija ‘Kako se ponašati na koncertima’

altin
Foto: Urška Boljkovac/Kino Šiška/Facebook.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

U hladnoj Ljubljani, u pomalo čemernu, vjetrovitu i mirnu nedjelju uvukao se rasplesani večernji nemir predvođen jednom od divnijih publika kojoj sam svjedočila na koncertima. Tako da početi ovaj izvještaj koji, ako već netko i čita više čita zbog dojma o bendovima, znači početi s pohvalom publici. Publika koja sluša glazbu, a ne priča. Publika koja pleše, a ne stoji. Publika koja ne puši, jer je koncert predragocjen. (I koja eventualno ima jak mjehur jer je odlazak do većeg WC-a u prizemlju malo komplicirana stvar).

Vjerovali ili ne ovo je bio moj prvi izlet na magično mjesto Kino Šiška gdje publika reagira najljepše kako reagirati može (osim suzama, ali ovo je bila sve samo ne tužna večer!) – plesom. Uvjerena sam da idealno mjesto za čuti neki koncert postoji i u to sam sigurna od kada mi savršeni zvuk miluje zahtjevne uši izopačene domaćim klubovima.

Hvala Ljubljana, hvala Kino Šiška, hvala publici (domaćoj i stranoj). A i Europskoj Uniji koja je podržala ovaj koncert kao dio programa (op.A, izađite na europske izbore!). Glazba povezuje, koliko god klišejizirano zvučalo. Sinoć je upravo tako bilo i oduševilo, a okupljeni su komunicirali bez riječi ili pak proizvoljno otpjevanim jezičnim kaosom koji bi nalikovao turskom jeziku.

šiška altin
Foto: Urška Boljkovac/Kino Šiška/Facebook.com
Bucharest not Budapest!

Rumunjski dvojac vrlo je jasno negdje pred završnu četvrtinu koncerta naglasio navedene riječi, i to je možda jedina stvar koja je u njihovom odnosu ostala čvrsto binarna. Iako njihove studijske snimke zvuče zanimljivo, možda me na prvo preslušavanje nisu toliko izludile od divote kao na koncertu gdje kreativnost izričaja ovog dvojca dolazi do izražaja. Možda ćete slušajući Karpov Not Kasparov pomisliti da se radi o samo još jednom kvazi hipsterskom sastavu koji se igra s elektronikom i ima artsy vizualni identitet. Međutim, u krivu ste.

Ovaj koncert spojio je tako širok spektar žanrova, ostajući konzistentan, tehnički pedantan te plesan. Kada kažem plesan, mislim na nešto što zvuči kao svirana elektronika, kao živi boiler room nastup, dok se pod efektima provlače klavijature i vokali koji nekada zamirišu na Washed Out, nekad daju malo žestine pa na trenutke podsjećaju na domaći Rolo, a poslije već kao da je ABOP, uz razgrađene zvučne vizure LCD Soundsystema.

šiška altin
Foto: Urška Boljkovac/Kino Šiška/Facebook.com

Jako razigrano za glazbu koju tvrde rade prema toliko matematičkim i korektnim pravilima šaha. Sve u svemu, oduševio me Karpov not Kasparov. Napravili su i više nego pošten warm-up koji je mirisao na pravu zabavu i postigao vrlo bitnu stvar – ugrijao i uplesao ljude svojim izvrsnim synth-house-electro kaosom s bubnjevima i sintesajzerom.

Toliko je bilo dobro da bi ovo prošlo i kao after party, pa čak i ponovno nakon što smo sve već čuli. Sve pohvale izvrsnom bubnjaru koji se nije dao omesti u svojoj preciznosti ni mreži razigranih syntheva i beatova koje je servirao njegov kolega, uz mekani vokal i pozadinski VJ koji je činio mješavinu detalja njihovih videa.

šiška altin
Foto: Urška Boljkovac/Kino Šiška/Facebook.com
 Zlatni pištolji iz Turske i Amsterdama

Nakon preciznog starta predgrupe, precizno su uslijedile i zvijezde večeri. Već do sada popunjena Šiška progustila je svoje redove poslagane kao stepenice u areni, dovoljno široke za sjesti, stati, plesati u čuti savršen zvuk iz više – manje svake pozicije. Teško je riječima opisati sreću i ushit koji su unatoč svojim čemernim stihovima tradicionalnih turskih pjesama prenijeli Altın Gün. Serviran je svima izvrsno usviran album prvijenac “On”, bez greške i bez treme s velikim obostranim oduševljenjem benda jer je publika plesala bez prestanka.

Spoj tradicionalnih turskih napjeva u modernom aranžmanu uz gitare, sitar, perkusije, klavijature i izvrsne, čvrste vokale Merve i Erdinca. Glavna zvijezda večeri zasigurno je bila jedina žena među muškarcima, ujedno i miljenica muškog djela publike. U retro outfitu šarmirala je sa svojom jednostavnošću i prirodnošću uz kvalitetne vokalne sposobnosti. Plesom je pozdravljala publiku sa svih strana, izgledajući zbilja zadovoljno jednom Ljubljanom od koje možda i nisu imali prevelika očekivanja nakon toliko gradova koje su prošarali svojom turnejom.

šiška altin
Foto: Urška Boljkovac/Kino Šiška/Facebook.com

Najviše su oduševile pjesme Goca Dünya, Tatli Dile Guler Yuze i jedan od osobnih favorita Cemalim, a počastili su nas i pristojnim pozdravima i zahvalama na slovenskom. Gitare su na trenutke zvučale surferski, obogaćene orijentalnim dodacima. Postalo je nebitno da ne znamo pjevati na turskom ili ne razumijemo tekstove koji se skrivaju iza vesele glazbe. Svi su plesali, sa srećom u očima i ljubavi u pokretu. Opće zajedništvo, znoj i pozitivni kaos s Istoka. Koncert je tako brzo proletio iako je bend pošteno, bez previše priče, odradio svoje.

Još uvijek oduševljena koncertom, želim svima da čuju ovo uživo voljeli ovakvu glazbu ili ne, kukovi bi vam se pokrenuli sami od sebe, kao da ste carevi svih balkanskih kafana. Baš kao ruke koje kreću u zrak da slave sreću. Nema opiranja. Drago mi je na prilici da sam ovo čula uživa te da ima mladih bendova koji cijene tradiciju i daju joj novo svjetlo za sve zaslijepljene milenijalce.

Iskustvo koje će se teško nadmašiti

Naravno da se bend odmah morao vratiti na očekivani bis da bi nas iznenadio obradom hita Yali Yali u originalu Neşe Karaböcek, na YouTubeu proslavljen i u remiksu poznatog Todd Terjea.

Koncert godine, zasigurno. Teško će biti ovo zasjeniti. Pogotovo jer su svi sastojci za savršen recept tu – izvrstan zvuk, najpozitivnija i najrasplesanija koncertna publika, svježi zvuk odlično usviranih bendova i najbolja ekipa s kojom sam posjetila koncert. Preporučujemo Šišku i izlete u susjednu Ljubljanu za one žedne provoda i male glazbene lektire za pamćenje.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari