Glazba

Izvještaj – Artan Lili + Go No Go + Pešes: Ni loš razglas nije stao na put ‘novom zvuku u gradu’

[Artan Lili] Foto: Iva Radošević
Vrijeme čitanja: 4 minute
[Artan Lili] Foto: Iva Radošević
[Artan Lili] Foto: Iva Radošević

Ovoga je petka, 10. travnja, KSET ugostio čak tri benda s regionalne scene: šibenski Pešes, zagrebački Go No Go i beogradsku noise-pop senzaciju, sastav Artan Lili, koji je došao u Zagreb po drugi put uživo potvrditi hitoidan album prvijenac s kojeg skinuti singlovi haraju top-ljestvicama iz mjeseca u mjesec.

Premda je ovakav koncertni set zvučao i više nego obećavajuće da privuče i brojniju publiku, problem je nastao u tome što su alt-rockeri Pešes počeli već oko pola devet, rezultiravši time da je prostor kluba za vrijeme njihovog nastupa ostao zjapiti poluprazan. Ili me barem takav dočekao kad sam, spletom nesretnih okolnosti, s dobranim kašnjenjem konačno stigla do Unske gdje je spomenuta grupa predstavljala album „Bajka“. Unatoč tome što naša publika rijetko kad ima naviku ciljano slušati prve izvođače, mislim da ovaj rani start nikako nije pomogao bendu da privuče više znatiželjnih slušatelja.

[Pešes] Foto: Iva Radošević
[Pešes] Foto: Iva Radošević

Razlog ovako raspoređenoj satnici česti su posjeti policije ovom klubu, a u proteklih desetak dana svjedočili smo prekidu nastupa istarskih Barbara i kratkoj izvidnici na zadnjem izdanju programa Čuješ?!, što je dovelo do toga da i sam klub uzima pauzu s radom do 20. travnja. U tom će periodu poraditi na regulaciji buke koja, navodno, smeta okolnim stanarima dovoljno da često u pomoć zovu upravo djelatnike javnih službi. S obzirom na to da nisam primijetila da je prostor išta glasniji nego inače, nadam se da će uspjeti izgladiti novonastale nesuglasice sa susjedima i poboljšati zvučnu izolaciju, za koju nisam ni sigurna koliko je zapravo potrebna jer KSET i nije toliko glasan klub. Ipak, nadam se da će do datuma ponovnog otvaranja riješiti i problem stravično lošeg razglasa, koji je ovaj put kumovao da svirka u petak ostavi pomalo gorak okus u ustima.

Problemi sa zvukom osjećali su se i kod drugog nastupa. Pozornicu je preuzeo Go No Go, inače koncipiran kao side-project raznih drugih bendova. Svojim su bučnim indie punk rock zvukom uspjeli dobro proteresti blago popunjeniji klub, čak iako su se energične gitarističke dionice na mahove gubile između bučnih šumova uzrokovanih neprikladnim tonskim postavkama. Usprkos tomu, bend je zvučao sigurno u vlastitu izvedbu i priredio je uvjerljiv nastup koji nije ostavio slušatelje ravnodušnim.  Odsvirali su skladbe sa svojih EP-eva “First” i “Second”, a set-listu su neočekivano odlučili zatvoriti obradom, radije nego kojim vlastitim hitom.

[Go No Go] Foto: Iva Radošević
[Go No Go] Foto: Iva Radošević

Na scenu su zatim stupile zvijezde večeri, Artan Lili, a dvorana se konačno dupkom popunila, uključujući i tribine i parter. Započeli su svoj drugi zagrebački koncert prigodno, pjesmom Novi zvuk u gradu. Prigodno – jer su svojom zaraznom kombinacijom različitih žanrova, od noisa do post-punka, stvorili prepoznatljivi glazbeni izričaj koji im je već stvorio maleni kult sljedbenika koji s nestrpljenjem očekuju svaku njihovu novu pjesmu. Uslijedile su zatim numere Sve iz Početka, Vreme protiv čoveka i Što se mora nije teško, a počastili su nas i live izvedbom pjesme Sajko čiji je spot upravo u procesu snimanja. Od sanjive pjesme Srce do odriješitog singla Ispod kože, bend je odsvirao većinu svog repertoara s pokojom pjesmom koja još nije objavljena na albumu.

[Artan Lili] Foto: Iva Radošević
[Artan Lili] Foto: Iva Radošević

Nažalost, vokal frontmana Bojana Slačale nije dolazio do izražaja, iako je nekoliko puta zamolio tonca da pojača razglas. Ulogu glavnog vokala kao da je u većem dijelu preuzela pjevačica Romana, a inače živahne riffove kao da su pomalo umrtvila loše podešena pojačala. Koncert je, u ovom slučaju, spasila energična publika koja je sing-alonganjem nadglasala i problematično ozvučenje. Atmosfera je bila na razini, a posjetitelji su odlično reagirali na cjelokupnu izvedbu, čak iako se na mahove i nije čula repetitivna poetika njihovih pjesama. Koncert je kulminirao izvedbom posljednje numere, Najbolje što znam, a uživljen se KSET zatim ispraznio, i to s osmijehom na licima – jer, imao je prilike čuti jedan od boljih novih bendova na našim prostorima. Čak iako zbog ozvučenja nije bio u najsjajnijem izdanju.

Artan Lili je iza sebe ostavio odličan koncert u Klub-u, sada su napunili KSET, a nadam se da ćemo ih sljedeći put u Zagrebu imati prilike gledati u nekom adekvatnijem, većem prostoru gdje će ton majstor ipak imati razriješene ruke i ne pokušavati reducirati kvalitetu zvuka, bilo to zbog straha od moguće naplate globe ili tehničkih poteškoća. U svakom slučaju, ovo je bio dobar nastup izvanrednog benda, kojeg čak ni loš razglas nije uspio pokvariti.


 Foto: Iva Radošević

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari