Glazba

Izvještaj – Austra: Glas sirene, dark-wave i plesna electro pop melodramatika očarali Močvaru

Foto: Niko Goga / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Svi oni nezadovoljni zbog otkazivanja nastupa Florence + the Machine na INmusicu sinoć su mogli profitirati da su – umjesto pisanja žalopojki u komentarima – dali šansu tmurnijoj, ali jednako scenski uvjerljivoj i vokalno impresivnoj Katie Stelmanis. Iako potonja još uvijek nije izvođač koji puni stadione, klupska atrakcija zasigurno jest. A to je itekako potvrdila sinoćnjim koncertom u Močvari.

Daleko od toga da se između glazbe koju stvaraju Florence i Katie može povući ikakva realnija usporedba – osim, naravno, činjenice da obje pjevačice krasi famozan ‘sirenski’ glas. Naime, Katie sa svojim bendom/projektom Austra djeluje više kao electro goth antipod riđokose Britanke negoli njena sljedbenica na sceni. A uzevši u obzir to da naginje eksperimentalnosti dostojne Björk više nego svojevrsnom mainstream kiču, komotno mogu zaključiti da – kada bih morala birati između ove dvije glazbenice – ponovno izabrala Katie. Pa čak i Zolu Jesus, Bat for Lashes te Kate Bush s kojima su je već ranije organizatori usporedili u samoj najavi koncerta.

Ono što je Stelmanis priredila jučer u prostoriji na Savskom nasipu bio je pravi pravcati show, i to u punom smislu te riječi; čak iako na pozornici nije bilo toliko scenskih i bajkovitih ukrasa kao u slučaju ranije spomenute dive. Naime, njen bend je zvučao metronomski točno i usklađeno, svaka dionica – visoki pitchevi, dominantni synthevi i povremeni trzaji gitare – preplitali su se u kompleksnu i ritmičnu elektronsku podlogu za dojmljiv vokalni raspon i glasovno osciliranje pjevačice koja nije nimalo odstupala od studijskog materijala tijekom kompletne live izvedbe. Dapače, zvučala je čak i moćnije i uvjerljivije uživo. Zvučala je, a neću pretjerati ako to kažem, fantastično.

Austra
Foto: Niko Goga / ziher.hr

Podrška bubnjarke Maye Postepski (nekadašnje članice benda Trust) također je doprinijelo sveukupnom dojmu, gitara i sintisajzer su se izmijenjivali tijekom nastupa, a Katie se povremeno igrala vlastitim klavijaturama dodajući zvuku i dodatni polet. Melodramatični i nadrealni lyricsi kao da su lelujali zrakom, a romanticizirana pop elektronika odavala dašak modernih vremena – aludirajući na njihove sunarodnjake iz benda Braids, pa čak i na popularni The Knife; dok su pritom kontrast stvarali očiti utjecaji osamdesetih kroz reinterpretaciju onoga čime su se bavili Kraftwerk ili New Order.

U trajanju koncerta od sat i pol odsvirali su pregršt hitova, kao što su Home, Lose it, Forgive me , dok su s pjesmom Beat and the pulse završili prvi dio koncerta. Sam nastup okončali su izvedbom opsjedajuće Hurt me now na bisu, a kako nije nedostajalo ni skandiranja, na trenutak se učinilo da postoji realna šansa da se bend i po drugi put vrati natrag na pozornicu. Jer očito, jučer su svi bili nezasitni što se tiče nastupa ovog kanadskog benda.

Komunikacija prema obožavateljima ispred bine nije bila pretjerana, već na adekvatnoj razini, a na momente čak i očaravajuća – posebice kad se zagrebačkoj publici Katie šarmantno obratila s riječima kao što su „Hvala“ i „I love you“. U nekim slučajevima bi to moglo zvučati kao pomalo neiskreno uvlačenje, ali su se jučer posjetitelji ovog nastupa iskazali i uistinu uživjeli u koncert; naguravši se ispred same pozornice i ekstatično plešući uz beatove koje ja Austra lansirala prostorom uz Savski nasip – da bi u konačnici sve izgledalo kao ležeran electro party, ili svojevrstan doom disco u zaista ugodno popunjenoj dvorani; prije nego umrtvljena i standardna koncertna večer srijedom.

Foto: Niko Goga / ziher.hr
Foto: Niko Goga / ziher.hr

S obzirom na to da je organizacija Žive muzike ovaj nastup ostavila kao jedan od zadnjih u sezoni, on je bio upravo ono što je i trebao biti, šećer na kraju. Cherry on top. Koncertni vrhunac pred kraj radnog doba godine, a još divniji uvod u ljeto. Iz tog razloga, nadam se da će i koncertna ponuda na jesen ostaviti barem upola dobar dojam kao ovaj gig; bilo to zbog publike ili zbog samog izvođača – ili zbog ponovne kombinacije i jednog i drugog faktora, koji su sinoć, zahvaljujući glazbi Austre, konačno doživjeli primjerenu koheziju.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari