Glazba

Izvještaj: Black Mountain, Pridjevi i Crni Pridjevi

[Močvara] Foto: Valentina Cetin/ Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Žedno uho nam je sinoć priredilo pravu psihodeličnu poslasticu – kanadski Black Mountain u Močvari je nastupio uz potporu domaćih Pridjeva. Pridjevi za sada imaju jedno izdanje, doduše, kritički hvaljeno i od publike prihvaćeno jedno izdanje, a sinoć su onima koji ih još nisu čuli uživo prezentirali nešto što se zaista teško može opisati s nekoliko običnih pridjeva. Na svoju ogromnu žalost, nisam poslušao koncert od početka, ali ovo što sam čuo je bilo dovoljno da si pomislim: “Ovaj Black Mountain će se morati opasno potruditi večeras”. Kombinacija ludo psihodeličnih instrumenata s vokalima Nine Romić i Ivane Picek koje pjevaju u nešto višem registru nego inače na momente se činila čak pomalo morbidna jer su na trenutke djelovale kao mali dječji zbor. Koji pjeva o Luciferu i kak je on super. Sve je to skupa pomalo morbidno, ali začuđujuće ugodno, sretno i veselo. Na momente se znalo dogoditi da zaista budu iznenađujuće žestoki u svirci, ali uvijek bi bio taj neki element koji bi “smirivao situaciju”, primjerice, distorzirane gitare bi pržile, bas i bubanj treštali, a klavijature svirale nešto što zvuči kao raj u kojem debeli Kerubi lete okolo s premalim krilima i jedu grožđe. Zanimljivo iskustvo. O Pridjevima zaista ne treba pisati ne znam kakve hvalospjeve, dovoljno je reći da je to još jedan u nizu bendova koji zaista morate pogledati uživo da biste ih shvatili kak’ spada.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr
Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Black Mountain je pak predstavio nešto drugačiju vrstu psihodelije, točnije, onu koja to gotovo pa i nije, barem ne prvih 4-5 pjesama. Otvorili su s pjesmama koje su imale nešto uobičajeniju strukturu od onih klasičnih psihodeličarskih rastegnutih numera koje traju po 20 minuta samo zato što im se da. U početku je to bio pomalo južnjački klasični rock, no kasnije su stvari evoluirale, gotovo bi se moglo reći da su se ispucali na početku da se mogu zabavljati kasnije. Sama osnova njihovog zvuka jest naravno gitara, ali ne mogu reći da je to bila i zvijezda večeri. Ta titula ipak pripada fenomenalnom bubnjaru koji je toliko strastveno, agresivno i tehnički izvrsno odrađivao svoj posao cijele večeri bez prestanka.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr
Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Kada to žele Black Mountain su bome jako žestok bend. Moram priznati da sam zbog nekog razloga očekivao puno “težu” muziku u onom stoner smislu kada se rifovi svode na svega nekoliko tonova s obiljem fuzza, jer eto, na albumima su mi ostavili takav dojam. No ono što oni sviraju je puno bliže rocku s primjesama psihodelije, čak bi se dalo i garage rocka naći u svemu tome. Bio je to zaista zabavan nastup prvih par “normalnijih” pjesama, ali ono pravo je došlo tek kasnije, melodije koje se ponavljaju beskonačno puta te vode u hipnotički vrtlog unutar uma svakog posjetitelja, konstante solaže i maleni dodaci na klavijaturama, duboki, a povremno i distorzirani basevi, bubnjevi koji gaze sve pred sobom te vokali frontmenice Amber – sve je bilo savršeno harmonično. Kao da to nije bilo dovoljno, u jednom su se trenutku Black Mountainu pridružile Ivana Picek i Nina Romić iz Pridjeva i malo pojačale vokale kojima je do tada Amber više-manje vladala. Sve to je bilo poprilično genijalno, a problem je nastao nakon nekih 50 minuta koncerta kada mi se počelo činiti da stvarno slušam jedno te isto i postalo je dosadno. Jedino što je bend stvarno izvlačilo od toga da se lijeno uputim prema vratima zapaliti cigaretu i odmoriti malo uši jest činjenica da su oni zaista nevjerojatni instrumentalisti koji imaju svojih i više no svjetlih trenutaka.


 

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari