Film

Izvještaj: Duhoviti sat vjeronauka u kinoteci Zlatna vrata s Borisom Dežulovićem

borisom dežulovićem
Foto: facebook.com/centar.zlatna.vrata
Vrijeme čitanja: 3 minute

Maštoviti projekt splitske kinoteke Zlatna vrata „Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića“ ovog utorka imao je svoje peto izdanje. Ideja ovog događanja je da gost, neka poznata ličnost iz javnog života, odabere film koji ostaje tajna do početka projekcije, uz uvodnu riječ ga predstavi, te ga s publikom odgleda. Zanimljiv je ovo koncept koji je privukao velik broj gledatelja i približio im filmski ukus poznatih ličnosti iz njihove sredine. Do sada su gostovali i filmove birali: novinar, književnik i kazališni redatelj Predrag Lucić, pjevač legendarnog TBF-a Mladen Badovinac, glumica Lana Barić, te novinar, književnik i publicist Ivica Ivanišević.

Velik interes publike za satirični sat vjeronauka

Peto izdanje ovog zanimljivog događanja ispunilo je kinoteku Zlatna vrata, što je bilo za očekivati, jer gost, ili preciznije domaćin, je bio novinar i književnik Boris Dežulović. Kako se ova projekcija poklopila s održavanjem gradskog karnevala, pa nije nedostajalo perika i u publici, događaj se simbolično zaodjenuo u edukacijski plašt, a tajanstveni film pod krabulju „sata katehetskog vjeronauka za niže razrede Akademije znanosti i umjetnosti“, da bi sam gost bio naveden kao gostujući predavač. Ovaj opis doziva u sjećanje duhovite naslove i citate iz knjige Sun Tzu na prozorčiću prvog gosta i Dežulovićevog glazbenog i spisateljskog kolege Predraga Lucića koji je ovog puta događaj „Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića“ pratio iz publike.

Boris Dežulović se prije projekcije obratio publici pripremljenim govorom napisanim u maniri svojih članaka. Mudro, analitički, a opet duhovito s mnoštvom referenci i preciznih podataka uveo nas je u priču o dva filma: Zeffirellijev o Isusu Kristu i onaj drugi koji se te večeri prikazao, a koji je preuzeo Zeffirellijeve lokacije u Tunisu uz presudnu novčanu donaciju slavnog člana Beatlesa Georgea Harrisona. Nakon duhovite i iscrpne priče o filmu, o cenzuri na koju je naišao, te tretmanu vjerskih organizacija prema njemu, Dežulović je uz riječi kultne pjesme Always Look on the Bright Side of Life najavio film Monty Pythonovaca Life of Brian.

Foto: facebook.com/centar.zlatna.vrata
Vječni sjaj Monty Pythona

Već je postalo klišeizirano govoriti kako je ovaj klasik iz 1979. godine aktualan i danas, no reakcija publike potvrđuje kako je humor Monty Pythona svevremenski, te kako ovaj film nudi višeslojnost u tumačenju i razumijevanju vjerskih, političkih, manjinskih, egzistencijalnih i drugih pitanja. Life of Brian je Pythonovo najkonkretnije i najpoznatije ostvarenje, ono u kojem su njihovi skečevi najbolje zaživjeli u dugometražnoj formi.

Prije karnevalskog ludila koje čeka na ulicama, prije povratka kućama gdje će ova publika ponovno biti izložena tjeskobnim vijestima i grotesknoj predizbornoj kampanji, Dežulovićev filmski izbor podsjetnik je kako je mrak samo jedna strana medalje, dok se na drugoj krije svjetlo i kako je na nama kojoj ćemo se strani prikloniti, a boraviti na bright side of life je najbolji način za redovito održavanje mentalne higijene. Upravo zato je lijepo bilo čuti, dok se praznila dvorana, a ljudi spuštali stepenicama prema izlazu, spontano zviždanje naslovne teme iz filma koja nas podsjeća da ne shvaćamo preozbiljno ni sebe ni druge, a ponajmanje život.

Spomenimo da je sljedeći termin događanja „Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića“ zakazan za 28. ožujka, a gost će biti popularni lovac iz kviza Potjera i veliki filmski poznavatelj Dean Kotiga. Gotovo sigurno će s velikim zanimanjem proći i ta projekcija uz slatko iščekivanje s kojim filmskim naslovom će nas iznenaditi možda najpopularniji lovac napetog kviza kojeg krasi široko znanje na raznim poljima (dobro, s izuzetkom biologije), a naročito – filma.

Be social

Komentari