kinu
30. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Travanj nam donosi mješavinu na kakvu nismo navikli – od izglednih kandidata za Oscare do filmova koji će ili brzo utonuti u zaborav ili postati miljenici publike. Sve je na vama, dragi gledatelji.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Film

Izvještaj: Ugodna večer u kinoteci Zlatna vrata uz filmski izbor Tanje Mravak

Foto: facebook.com/centar.zlatna.vrata
Vrijeme čitanja: 2 minute

Iako je ovaj tjedan na kulturnoj karti Splita obilježen 27. Marulićevim danima, a pogotovo nemilim događajima koji su prethodili predstavi Naše nasilje i vaše nasilje, vjerna publika splitske kinoteke Zlatna vrata odlučila je u velikom broju popratiti travanjsko izdanje događanja zgodnog naziva „Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića“. Ovog puta gošća je bila poznata spisateljica Tanja Mravak.

Poznata kao intrigantan govornik, u uvodnoj riječi prije odabranog filma, Mravak je na duhovit način upoznala publiku s ulogom filma u njenom odrastanju pričajući kako je sedma umjetnost bila tretirana u njenoj obitelji. Zgodno uobličivši priču i podijelivši s publikom svoje filmske favorite, gošća je najavila odabrani film koji je i ovog puta ostao tajan do samog početka. Kako je zaposlena u Centru za autizam, ovu priliku je iskoristila da odabere film koji na autentičan način prezentira život ljudi s tim poremećajem i u kojem glavnu ulogu igra njen omiljeni glumac, karizmatični Alan Rickman.

Foto: facebook.com/centar.zlatna.vrata
Torta od snijega koja je zagrijala srca

Odabrani film Snow Cake (2006) redatelja Marca Evansa drama je koja se vrti oko neobičnog prijateljstva između ciničnog i distanciranog Alexa Hughesa, kojeg tumači Rickman, i autistične Linde koju je sjajno utjelovila Sigourney Weaver. Ona hvata gledateljevu pažnju i impresionira nevjerojatnom karakterizacijom ovog zahtjevnog lika. Radi se o simpatičnom i snažnom filmu koji propituje ljudska stanja, prihvaćanje tragedija, borbu s vlastitim demonima i potencijal ljudske snage. Publika je dobro prihvatila travanjski izbor Tanje Mravak, uz smijeh i uzdahe koji pokazuju da ih film nije ostavio ravnodušnima.

Kinoteka je ponovno uspjela dovesti zanimljivog gosta, a pozitivna stvar je što je Tanja Mravak, poput ranijih gostiju, odabrala film za koji većina ranije nije čula, što je u svakom slučaju prednost, i pomoću njega otvorila prozor u topliju stranu ljudskog bića koje treba iznijeti na svjetlo i tamo zadržati.

(Visited 183 times, 1 visits today)
Be social

Komentari