Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Film

Svibanjski program u splitskoj kinoteci Zlatna vrata!

03.05.2017. Dario DunatovFoto: facebook.com/centar.zlatna.vrata
Vrijeme čitanja: 2 minute

Legendarna splitska kinoteka Zlatna vrata i u svibnju je pripremila bogat i zanimljiv program koji sadrži retrospektivu kontroverznog Larsa von Triera, kultne starije naslove, ali i nove, nagrađene i zapažene filmove probranih redateljskih imena.

Kroz Trierovu retrospektivu publika će se prisjetiti: sjajnog filma Breaking the Waves, zatim Idioterne koji je nastao kao plod pokreta Dogma 95, sentimentalni Dancer in the Dark s Bjork u glavnoj ulozi, kazališni Dogville, njegov nastavak Manderlay, kontroverzni Antichrist, te apokaliptični Melancholia.

Niz eminentnih redateljskih imena i zanimljivih događanja

U sklopu britanske srijede prikazat će se My Beautiful Laundrette iz 1985. godine s genijalnim Danielom Day-Lewisom. Kinoteka zatim nastavlja s nešto aktualnijim naslovima: posljednjim filmom Johna Carneya Sing Street, filmom Frantz intrigantnog francuskog redatelja Françoisa Ozona, glazbenim dokumentarcem o Beatlesima The Beatles: Eight Days a Week Rona Howarda, južnokorejskom dramom Ah-ga-ssi Chan-wook Parka, filmom o najvećem jazz glazbeniku Miles Ahead, te posljednjim ostvarenjem braće Dardenne La fille inconnue.

Treba istaknuti kako u nekoliko termina igra i Bacalaureat Cristiana Mungiua, poznatog pripadnika rumunjskog novog vala, koji je za ovaj film osvojio nagradu u Cannesu za najboljeg redatelja.

Program Secrets arts cinema 3 rezerviran je za nepoznato filmsko ostvarenje iz područja umjetnosti koje će biti prikazano 14. svibnja, a popularno događanje Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića održat će se zadnjeg utorka u mjesecu, 30. svibnja, kada film za publiku bira Mate Matišić. Subota 20. svibnja rezervirana je za Split spot festival, a zadnji dan mjeseca (31.05.) za Cirkusku srijedu i film Zid smrti, i tako to.

U sklopu ZagrebDox ciklusa prikazat će se tri zapažena dokumentarca: Dum spiro spero, sjajni filmski esej književnika Pere Kvesića, Generacija `68 Nenada Puhovskog, te Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević.

Možemo zaključiti kako će i ovog mjeseca biti ponešto za svakog posjetitelja, pa bacite pogled na čitav program, označite svoje favorite i ako budete u dilemi pogledati ili ne pogledati određeni film, uvijek odaberite da ga pogledate.

(Visited 322 times, 1 visits today)

Komentari