Film

Svibanjski program u splitskoj kinoteci Zlatna vrata!

Foto: facebook.com/centar.zlatna.vrata
Vrijeme čitanja: 2 minute

Legendarna splitska kinoteka Zlatna vrata i u svibnju je pripremila bogat i zanimljiv program koji sadrži retrospektivu kontroverznog Larsa von Triera, kultne starije naslove, ali i nove, nagrađene i zapažene filmove probranih redateljskih imena.

Kroz Trierovu retrospektivu publika će se prisjetiti: sjajnog filma Breaking the Waves, zatim Idioterne koji je nastao kao plod pokreta Dogma 95, sentimentalni Dancer in the Dark s Bjork u glavnoj ulozi, kazališni Dogville, njegov nastavak Manderlay, kontroverzni Antichrist, te apokaliptični Melancholia.

Niz eminentnih redateljskih imena i zanimljivih događanja

U sklopu britanske srijede prikazat će se My Beautiful Laundrette iz 1985. godine s genijalnim Danielom Day-Lewisom. Kinoteka zatim nastavlja s nešto aktualnijim naslovima: posljednjim filmom Johna Carneya Sing Street, filmom Frantz intrigantnog francuskog redatelja Françoisa Ozona, glazbenim dokumentarcem o Beatlesima The Beatles: Eight Days a Week Rona Howarda, južnokorejskom dramom Ah-ga-ssi Chan-wook Parka, filmom o najvećem jazz glazbeniku Miles Ahead, te posljednjim ostvarenjem braće Dardenne La fille inconnue.

Treba istaknuti kako u nekoliko termina igra i Bacalaureat Cristiana Mungiua, poznatog pripadnika rumunjskog novog vala, koji je za ovaj film osvojio nagradu u Cannesu za najboljeg redatelja.

Program Secrets arts cinema 3 rezerviran je za nepoznato filmsko ostvarenje iz područja umjetnosti koje će biti prikazano 14. svibnja, a popularno događanje Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića održat će se zadnjeg utorka u mjesecu, 30. svibnja, kada film za publiku bira Mate Matišić. Subota 20. svibnja rezervirana je za Split spot festival, a zadnji dan mjeseca (31.05.) za Cirkusku srijedu i film Zid smrti, i tako to.

U sklopu ZagrebDox ciklusa prikazat će se tri zapažena dokumentarca: Dum spiro spero, sjajni filmski esej književnika Pere Kvesića, Generacija `68 Nenada Puhovskog, te Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević.

Možemo zaključiti kako će i ovog mjeseca biti ponešto za svakog posjetitelja, pa bacite pogled na čitav program, označite svoje favorite i ako budete u dilemi pogledati ili ne pogledati određeni film, uvijek odaberite da ga pogledate.

Be social

Komentari