Glazba

Izvještaj – Fear of Men: Imala je lijepu haljinu i rijedak slučaj alegrofobije

fear of men močvara
Foto: Monika Bračević/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zadnji dan rujna nestao je u Močvari dok su Fear of Men držali misu. Ili je to ipak bilo nešto kasnije kada su već bili za šankom? Nema sumnje, brightonski dream-pop trio, osnažen još jednom članicom, dobro je odradio koncert. No u kojem trenutku dobro odrađen koncert postaje rizik za samopoštovanje svakoga u publici iliti zašto je neke izvođače bolje slušati doma?

“Imala je lijepu haljinu.”

Na tu je rečenicu moj prijatelj sveo jučerašnji koncert Fear of Mena. Jess Weiss doista je lijepa i zanimljiva pojava. U varijanti male crne haljine, kose povezane u rep prebačene na desnu stranu, vidljivo izolirana od svega što se događa oko nje, ona je tih sat vremena bila poput ikone. Ali, nismo bili na Zlatnoj pirueti. Njezino je glazbeno umijeće svakako jedan od razloga zašto je svaka djevojka u publici poželjela biti ona.

Vizualno, Fear of Men nas nije razočarao. Oni su profesionalci i vrlo precizno usmjeravaju svoju energiju stvarajući pomalo morbidnu, ali pozitivnu atmosferu. Sakralne asocijacije bile su u igri od ulaska u Močvaru. S obje strane pozornice bila je stilizacija slova ‘f’ koja je podsjećala na križ. Nažalost, duhovna ekstaza je izostala. Sve je spalo na trenutne izljeve genijalnosti. Među njima je svakako izvedba najnovijeg singla Sane. Mislim da bi svi koji su je imali priliku čuti htjeli ponoviti to iskustvo savršenog auditivnog kontrasta. Hipnotička tišina ispunjena jekom i napadaj panike izazvan bukom izbušenom prazninama između udaraca bubnja bili su najbliže katarzi te večeri. Ipak, nismo se mogli oteti dojmu da je cijelom nastupu nedostajalo malo iskrenosti pa je od svega ipak ostala samo haljina.

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr
Foto: Monika Bračević/Ziher.hr
Alegrofobija ili strah od vremena

Prosječno trajanje svete mise je sat vremena. Toliko je trajao i ovaj koncert. Žao mi je što nisam imala štopericu, jer bih voljela sa sigurnošću reći da je trajao upravo toliko i ni sekundu više. Osim ako je riječ o festivalskom, punk ili koncertu koji nije prekinut nakon svake pjesme, jednosatni koncert rijetko može usrećiti. Možda ipak nije problem u minutaži, već u dojmu da se bendu žurilo i da su rečenice poput “It’s good to be here.” samo izlizane manipulativne fraze. Netko sa smislom za humor smislio je naziv za strah od kašnjenja ili bilo koju pojavu koja nas prisiljava da kompulzivno gledamo na sat – alegrofobija (allegrophobia). Mislim da strah od ljudi za sobom vuče i rijedak slučaj upravo te fobije. Nakon koncerta su nas pozvali na piće, ali su nam jedva dali priliku da im vidimo lica kad su silazili s pozornice poslije bisa, ako ćemo to još uvijek tako zvati. Publika je u Močvaru tu večer došla samo zbog njih. Zbog njih je i otišla.

Ipak, hodajući sama doma prema ulicama nazvanim po otocima, u glavi mi je pjevala Jess: “I’m like an island…” Prazna ulica bila je ambijent u kojemu su se simpatije prema Fear of Men mogle obnoviti. Nakon ovakvog koncerta najbolje je otići kući i pustiti si album izvođača u zamračenoj sobi. Sve kako ne bi zaboravili da je riječ o zaista predivnom bendu koji nam možda neće vratiti nadu u glazbu, ali će nam svakako pomoći da u nju i dalje vjerujemo.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari