Glazba

Izvještaj – Ferragosto Jam (3. dan): Pobjednički dan

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute

Treći dan Ferragosto Jam festivala osvanuo je s gorčinom u zraku jer su, nažalost, događaji s protekle večeri dobrano osakatili glazbeni program. Stvari su vraćene na početnu točku i jednostavno je trebalo krenuti dalje. Organizatori su javili da je trafostanica osposobljena, ali da izvođače koji nisu uspjeli nastupiti u petak ipak nećemo vidjeti u subotu s obzirom na njihov gusti ljetni raspored.

Tijekom jutarnjih i ranopopodnevnih sati Ferragosto i Orahovica dišu punim plućima. Dovoljna količina popratnih sadržaja oko jezera te mogućnosti uživanja u prirodi zaista su faktor koji neki drugi hrvatski festivali nemaju. Orahovica pak, s aspekta grada, može poslužiti kao mjesto za odmor, iako s druge strane najveći turistički potencijal pruža okolica zajedno s jezerom, Ružica gradom te Papukom kao parkom prirode koji bi svakako trebali posjetiti oni koji dolaze automobilom.

Jedno od najljepših mjesta za popodnevni je odmor Izštekani stage. Nema sumnje da su se u dva dana sviranja na njemu pronašli izvrsni glazbenici koji znaju pogoditi notu koja odgovara publici. Na nastupu svakog izvođača okupio se zavidan broj ljudi, vjerojatno i veći nego na nekim njihovim solo koncertima i to je velika čar festivala. Irena Žilić otvorila je subotnje popodne i sa svojom gitarom i toliko poznatim zvonkim glasom razdragala okupljene. Simpatičnost i mirnoća kojom zrači, uklopljena u opušteno okružje, bila je pravi mamac za sve koji žele odmoriti od plesa i noćnih provoda.

Foto: Ziher.hr

Domagoj Šimek drugačiji je tip glazbenika, a hrpa okupljenih dokazala je kako svojim radom itekako plijeni pažnju. Osim što je frontmen zagrebačkih She Loves Pablo, njegova solo karijera kreće se u jednako uspješnom smjeru. Principijelnost u radu, lojalnost prema vrsti glazbe i talent koji se očituje u glasu i sviranju gitare stvari su koje treba neizmjerno poštivati i podržavati ih.

Nažalost, Psa Ibrice Jusića propustili smo, ali ponovni povratak na Izštekani značio je slušanje nevjerojatnog Matije Habijanca, poznatijeg kao The Marshmallow Notebooks. Osim što su njegove skladbe obuzete ljetnim raspoloženjem, njegov sanjarski glas i gitara nešto su s čime je ferragostov Izštekani stage u velikom stilu završio svoju ovogodišnju avanturu. Konačna ocjena cjelokupnog programa, atmosfere i odvijanja stvari na Izštekanom izvanredna je i bez ijedne mrlje.

Na Piknik pozornici varaždinski punk-rock bend Fajrunt privodio je svoj nastup kraju, a odmah nakon imali smo priliku čuti blues-rock eksploziju u vidu The Yellow Buzza. Kada ih čujemo, povrate nam se sjećanja na The White Stripese i rane The Black Keyse, a ovaj dvojac u četrdeset i pet minuta seta prezentirao nam je sve s prošlogodišnjeg albuma, s maestralnom All Of Your Love koja je s vremenom zasluženo postala njihova vrhovna numera. Energija kod njih nije upitna jer su AJ Buzz i Bruno Bolfan ostavili iza sebe znojnu i užarenu pozornicu, a palicu predali Mikiju Solusu.

Miki Solus i njegov bend jedni su od onih koje volite ili koje, jednostavno, nikako ne možete smisliti. Veliki broj publike pokazao je koliko Miki ima štovatelja, a posve zajebantske i posve ozbiljne pjesme koje se nalaze na njegova dva albuma najviše se prezentiraju kroz singlove i spotove. Klavijature i saksofon bili su primarni instrumenti, a mora se priznati da Solus rastura klavijature, dok su vokalno-nabrajačke sposobnosti uklopljene u cjelinu i služe svrsi, odnosno glazbi u kojoj se nalazi.

Nakon njega i čestitanja rođendana bubnjaru, na pozornicu je na opće iznenađenje izašao Domagoj Šimek. Iskreno, očekivao sam da se She Loves Pablo ubaci negdje između svih pa da glazbena noć potraje još duže (iako su nastupili i nulti dan). Ipak, nije se radilo o nastupu, već o obavijesti kako će doći do predviđenog kratkog nestanka struje na pozornici kako bi se dalje moglo glatko teći. Znači, nije bilo razloga za zabrinutost jer program se nije pomaknuo ni za sekundu, a dečki iz Jonathana počeli su stavljati svoje instrumente na pozornicu.

Foto: Ziher.hr

A što reći za njih? Otpuhali su sve nevolje koje su snašle festival i u sat vremena odsvirali svojevrsni best of, ali samo za one koji ih baš i ne slušaju. Ako ih prije koncerta na Piknik stageu nisu čuli uživo, nakon njega zasigurno će staviti dva albuma u zvučnike i pohoditi sljedeći nastup. Prisustvovao sam na nekoliko njihovih koncerata u zadnje četiri godine i niti jednom nisu razočarali. Štoviše, svaki put sve su bolji, a pjesme variraju od rock razbijačina do nešto laganijih indie ostvarenja pogodnih za zborsko pjevanje. Publika je riječi itekako znala, a kada vam se to dogodi, onda znate da je taj put ispravan. Pjesma Heaven bila je svojevrsni vrhunac jer je u nju uklopljeno sve što jedan bend jest u svojoj esenciji.

Six Pack bio je pravi punk raspašoj na kojem se prašina ispred pozornice dizala na svakoj pjesmi. Jedina začudnost bila je pojava velikih balona, odnosno lopti koje nisu primjerene za punk koncert ove vrste i bile bi puno prigodnije za nastup Đavola koji su bili sljedeći na redu. Neno Belan izašao je pozornicu sa svojim Fiumensima i napomenuo kako će svirati samo set od Đavola, pop-rock sastava u kojem je i sam Belan djelovao tijekom osamdesetih i devedesetih godina.

On kao pjevač i gitarist iza sebe ima gomilu ljubitelja za koje se vidi da su doslovno iz svih slavonskih krajeva potegnuli samo zbog njegovog koncerta. Tako su tu bile prisutne i priče o ljubavi, duga topla ljeta te jagode i čokolada. Pravi sentiši i pjesme koje će se uvijek pamtiti zaista su bile odmak od programa jer Belan je, uz Bajagu, jedini ovogodišnji izvođač čija glazbena karijera seže u osamdesete godine prošlog stoljeća (ako ne računamo braću Cavalera koji su nastupili nulti dan i bili jedini neregionalni izvođači).

Foto: Ziher.hr

Za kraj – pravo slavlje, prvotno uz Sajsi te nakon toga i Setta i 3ki Stila. Dvojac poznatiji kao Kranšvester ima doslovno hrpu obožavatelja, ludih sto na sat, a koliko sam u četiri dana Ferragosta čuo njihovu pjesmu Gaber, to ne mogu ni nabrojati. Na svakom uglu iz mobitela, sasvim random postavljenog zvučnika od desetak kila usred kampa ili iz automobilskog zvučnika orilo se nešto od Kranšvestera, a redom su to bili najprije Slavonci koji su ih puštali do te mjere da se s razlogom danas može pisati o odličnom zatvaranju Piknik stagea, a tim slijedom i desetog Ferragosto Jama. Nastup Kranšvestera bio je i party i afterparty i prava porno akcija koja se vjerojatno može dogoditi samo na Ferragostu.

Postfestivalska depresija počela je i vjerojatno neće tako brzo stati. Kada se pogleda i procjeni u cijelosti, Ferragosto Jam je uspio te dva krnja i tri odgođena nastupa zbog strujnih problema jednostavno ne mogu baciti sjenu na atmosferu i program. Siguran sam da se mnogi od izvođača koji su trebali nastupiti vraćaju i sljedeće godine, a Mašinku će to biti treća sreća. Do onda možemo samo pozvati one koji još nisu pohodili ovaj festival. Dolazak je nužan jer je riječ o festivalu koji propagira hrvatsku i regionalnu glazbu u svojem najboljem obliku. To ga s jedne strane čini najboljim festivalom s “domaćim“ predznakom, a s druge strane odudara fantastičnom atmosferom zbog čega se nalazi na samom vrhu što se tiče naših područja. Preživjeli smo nekoliko nevjerojatno vrućih dana u Slavoniji i upoznali Ferragosto Jam. I bilo je to neizmjerno zadovoljstvo kojem se vraćamo dogodine.

Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari