4. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Ove godine Advent na Ziheru donosi nagrade, ali i zanimljive priče i preporuke.

novo u kinu
3. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svjedočite povratku u renesansu s Beyoncé, zaplivajte s Aquamanom, doživite horor Crnog petka kakav ni zaposlenici u trgovinama nisu mogli zamisliti, poslušajte tišinu Tihe noći u izvedbi Johna Wooa, zasladite se čokoladnim majstorijama Willyja Wonke i, ukratko, proslavite blagdane uz filmove u prosincu.

Glazba

Izvještaj: Ferragosto JAM 8 ili alegorija o veseloj mladosti

Foto: Helena Kezeric / ziher.hr
Vrijeme čitanja: 9 minute

Želja za druženjem i glazbom pokrenula je jedan od dugovječnijih hrvatskih glazbenih festivala – Ferragosto JAM. U svojim dječjim danima, dok se još učio hodati, festival je idejom nalikovao na hip hop piknik na otvorenom. Repalo se i hip hopalo dvije godine za redom uz nikakav profit, samo s gorećom ljubavi prema glazbi i ljudima.

Foto: Facebook.com/FerragostoJAM Edit: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Facebook.com/FerragostoJAM
Edit: Helena Kezeric/Ziher.hr

Oko trećeg izdanja došlo je do ideje za proširenjem glazbenog repertoara pa je tako dodan i popis punk izvođača ali i naplata ulaza u iznosu od smiješnih 40 kuna za festival u trajanju od dva dana. Oko četvrte godine festivala više nije bilo šale, glazbenih izvođača je bilo za svačiji ukus, skinuo se naglasak s određenog glazbenog pravca, posjećenost je rasla nenadanom brzinom. Ljubav se širila dobrim glasom o festivalu na predivnoj lokaciji uz Orahovičko jezero. Odličan line – up četvrte godine povisio je cijenu ulaznice na još uvijek posprdnih 75, odnosno 90 kuna, a dobili smo i treći dan trajanja festivala.

Foto: Facebook.com/FerragostoJAM Edit: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Facebook.com/FerragostoJAM
Edit: Helena Kezeric/Ziher.hr

Peta godina donijela je ozbiljniji i profesionalniji pristup, ulaganje u prepoznatljivo vizualno jednogodišnje naličje, koje je sa svakim novim izdanjem postajalo sve zanimljivije. Velika domaća i regionalna imena krasila su program tri dana koja su se sad već bilježila dobrano unaprijed na stolnom kalendaru, a tko nije bio ni jednom na Ferragostu, ne zna što propušta. Ferragosto JAM postao je željena ljetna destinacija, ruta kojom su se presijecale ljetne avanture na Jadranu, a i šire. Jednom godišnje pola zagrebačke scene na tri dana selilo je u Slavoniju. Velika je to bila stvar za Orahovicu, a još uvijek nekako malena za Lijepu Našu.

Foto: Facebook.com/FerragostoJAM Edit: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Facebook.com/FerragostoJAM
Edit: Helena Kezeric/Ziher.hr

 

Ferragosto JAM je u zadnjih osam godina bio platforma za izvođenje, promicanje kulture i predstavljanje novih bendova te davao priliku uživati u velikim domaćim i regionalnim imenima glazbene scene. Pozornicom je prošlo preko sto dvadeset izvođača, a iz godine u godinu posjećenost raste. Uzmimo u obzir da je ovo jedini konkretniji ljetni festivalski sadržaj na prostoru Slavonije pored Pannoniana u Osijeku, RockLivea u Koprivnici i SAWA Županje. Ta činjenica potvrđuje kako nije potrebno posebno napominjati koliku kulturnu, ali i turističku važnost ovaj festival predstavlja za Orahovicu.

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Nakon što sam se potrudila u vašim očima istaknuti veliku važnost postojanja Ferragosto JAM festivala, vrijeme je da se osvrnem i na osmo po redu izdanje iza naših umornih leđa. Pet dana glazbe, sunca, kupanja, kampiranja, lutanja prirodom i ispijanja alkohola na veliku žalost prošlo je u treptaju oka. Svoje Slavonsko ljeto pamtit ću prvenstveno po pustolovinama koje na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu još nisu bile ni u procesu naslućivanja, a zbile su se na relaciji Slavonski Brod – Osijek – Donji Miholjac – Orahovica. Na konačnoj destinaciji čekalo me pola Zagreba s podignutim šatorima na divljem šumskom groblju. Bilo je tu i ženskih ljubavi za šankom, spontanih uzvika niotkud, nadobudnih rejvanja uz jezero za one bez sna, dobrovoljnih posjeta Hitnoj u Našicama a valja spomenuti i pomahnitalog Zagorca koji u gluho doba noći skida svece i zvjezdice prijatelju koji mu je popio svo vino. Povuci, potegni, gurni u jezero, vrišti u prvim redovima pa popij sve ikad. Tako nekako su izgledali dani idile i dobre zabave na Orahovičkom jezeru.

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Uvod u festival kroz prva dva dana pripao je House Of Pablo kolektivu uz pratnju gostiju. Tako su She Loves Pablo i Killed A Fox, a uz njih Them Moose Rush i ESC Life službeno otvorili prvu glazbenu večer Ferragosta. Zahvalna količina publike pokrenula je poganja o kojima se pričalo još danima nakon, a drugu večer pred HOP stageom za vrijeme nastupa Muscle Tribe Of Danger And Excellence, Malady Lane, Straight Outta Fridgea te Jonathana užarena atmosfera se nastavila.

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Dnevne vrućine su se tjerale kupanjem u jezeru, a prozračna jeka s Izštekanog stagea plela se o krošnje drveća. Pas Ibrice Jusića, Luce, Ana te NLV (Nikol, Luka i Vedran) predivnim sanjivim nastupima ublažili su visoke temperature petka poslijepodne.

Jedna od ljepota Ferragosto JAM festivala je upravo ta, da se uz njega ponajprije veže ležernost. Nema jurnjave, nema strke i neke pretjerane napetosti. Organizatori su se potrudili idilično okruženje jezera opremiti svime što bi posjetiteljima narednih dana nužno moglo zatrebati, stoga nije bilo potrebe za odlaskom do grada. Tuševi cara Mrazomora nalazili su se na nekoliko lokacija, ukusna i jeftina hrana i izrazito prihvatljive cijene pića bile su odgovor zašto su lokali pod šatorom bili uvijek puni. Za one uporne koji su ipak odlučili ostati robovi tehnologije, osmišljene su i lokacije za punjenje uređaja.

Tonske probe izvođača sa Piknik stagea dale su do znanja da je vrijeme za buđenje iz poslijepodnevnog drijemeža. Predvečerje donosi ugodnije temperature u blizini jezera i šume, vrijeme je za intenzivniji alkoholni maraton.

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Pičke Vrište imale su jedan od svojih standardno dobrih nastupa. Predstavili su dvije nove pjesme, od kojih je jedna potpuno nova i premijerno izvedena. Novi zvuk Pički je nešto što se sa nestrpljenjem čeka, priča je dobila svoj završetak i zvuči žestoko. Ostatak repertoara činio je uobičajeni izbor pjesama poput Boje Tuge, Tvoje Ime, Sjeti Se, Zrno Nade… Nakon njih su uslijedile Kurve, također sa novim materijalima dečki su dali do znanja da ostaju vjerni sebi i svom prepoznatljivom zvuku. Publika je najviše reagirala na Trgaj Stranice, Sretni Dani, Olovo i Od Sutra. U jednom trenutku se bubnjar Pički popeo na pozornicu te nabacio mini hrvanje sa Vitom, što je izazvalo još više oduševljenja u publici. Gatuzo sam preskočila, a Pase odslušala jednim uhom. Veselila sam se Repetitoru, za vrijeme čijeg nastupa se već stvorila nesnosna gužva. Ne postoje riječi kojima bi mogla opisati energičnost koju je ovaj trojac prenosio na publiku za vrijeme svog nastupa. Iza sebe su ostavili odličnu svirku i želju da ih opet u skorije vrijeme ugostimo u Hrvatskoj.

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Vrijeme nastupa Krankšvestera i Psihomodo Popa provela sam u ugodnom društvu uz jezero. Dobar dio posjetitelja se s Psihomodo Popa u jednom trenutku preselio na Dobro Jutro stage, gdje je svojih pet minuta imao Kuku$ Klan. Trap je odjekivao jezerom, jeka dvije suprotne stane se sudarala, što je jezeru uz osvjetljenje dalo dodatan festivalski štih. Promili su rasli, a neobične teme za raspravu samo su padale pred nas. Brkove sam odslušala za šankom, iako to nije nešto na što bi na vlastitu inicijativu ikada otišla, objektivno mogu reći kako je nastup bio odličan. Frontmen je nizao red šaljivih monologa, pa red pjesama. Više je to bio stand – up presječen glazbom, nego uobičajeni koncert. Publika je djelovala oduševljeno i svi su se dobro zabavljali.

Petak se ispratio sam, a oni najuporniji otklonili su svaku ideju odlaska na počinak. Za njih je jedino prihvatljivo rješenje bilo rejvanje uz jezero. Svatko bira svoj pozdrav suncu, ja sam ipak odlučila ubiti oko na groblju ušatorena pored vesele zagrebačke punk ekipe. Dobro ste shvatili, spavali smo usred šumarka na divljem groblju. Tako ispada kada član Saučešća bira mjesto za kampiranje. Uz gore spomenutog Zagorca i njegovu uspavanku Psovki, san je kao pozvan pao na oči. Vesnica je bila pesimistična kad je pjevala da jutro donosi kraj, jutro donosi početak. Početak završnog glazbenog dana osmog Ferragosto JAMA.

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Subotnje predivno poslijepodne na Izštekanom stageu započeli su Pablovci Chris Ian i Hrvoje Baudoin i to ne bilo kako, nego u maniri pravih dama – u haljinama. Njihov repertoar sastojao se od covera najvećih grunge hitova u zanimljivim aranžmanima. Nakon njih uslijedile su kantautorske dive Queen Of Sabe, Sara Renar i Irena Žilić. Svaka na svoj način predivna, posebna, talentirana i vrijedna divljenja, šumu su ispunile melankoličnim glazbenim pričama iz privatnog foto albuma. Uslijedio je predah jer sljedeće što se nikako nije smjelo propustiti bio je nastup Mark Mrakovčić tria.

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Mr Albino otvorio je subotnju uvertiru u ludilo na Piknik stageu. Iako nisam prisustvovala njihovom nastupu, čula sam pohvale na njihov račun. Uslijedio je nastup sastava koji je bio zaslužan za moje nestrpljivo iščekivanje. Malo je reći da je Mark Mrakovčić trio karizmatičan sastav. Razigrana kombinacija evil popa i western folka u sveukupnoj slici daje dojam skladnog glazbenog cirkusa. Osobni favorit i ovoga puta bio mi je Smiling, a između svake pjesme publika je tražila Gay Fish. Genijalnu obradu iz South Parka ipak nisu dočekali, ali su nam dali veseli uvod u ostatak večeri.

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Kazaljke na satu pokazale su da je vrijeme za nastup Debelog Precjednika. Tiho sam sebi u bradu prošaputala ‘Hvala Kinoklubu’ i potražila mjesto u gomili. Nema se tu što previše za dodati, ljubav od benda i ljudi pokrenula je divljanje, koje je kasnije kulminiralo na Mašinku. Izveli su set dovoljno kratak da poželimo još malo više, a opet dovoljno dugačak da se izvede dio najdražih hitova. Neki od njih bili su Still Breathing, Petar Pan Syndrome, Zaboravi, Koljena i Puška Ne Ubija Ljude. Ne zaboravimo i predstavljenu novu pjesmu Surrender Now.

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Damir Avdić uletio je kao spužva između dva punk stiskavca i time mi dao razlog za jedinu zamjerku na festivalu. Smatram da se tu večer svojim glazbenim izričajem nikako nije uklopio u ostatak line upa. Neizmjerno poštujem i cijenim njegovu suvremenu, surovu i iskrenu poetičnost uz pratnju gitare no doživjela sam ga kao personifikaciju hladnog tuša, kanadera koji gasi svježe rasplamsalu atmosferu. Po mom skromnom mišljenju Avdića je trebalo smjestiti na neki drugi stage ili mu dati drugi termin. Dao nam je težak sumrak, no možda to i nije bilo tako loše. Na trenutak smo osjetili peckanje surove realnosti kojoj zadnjih dana u blizini jezera nije bilo ni traga. Naše mjesto i vrijeme odjednom je dobilo veću vrijednost. Barem sam tako sebi protumačila njegove glazbene recitacije.

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Damir Avdić možda je razvodnio atmosferu koju su Debeljaci podigli, ali je zato Mašinko odnio pobjedu večeri izazvavši vrtlog prašine koji je povlačio sve pred sobom. Vesela punk šestorka svojim je nastupom izazvala intervencije čuvara koji su morali skidati ljude s ograde. Prašnjavi pogo i podivljala gomila nije krila oduševljenje koje je izazvano Glečerima. Pjevalo se u glas Goriju, Pij, Vjetar, Pustinju, skakalo se, smijalo, veselilo. Ljudi su se spontano grlili, oblak pozitivne energije raspršio se, a jedino što nam je preostalo jest bilo prepustiti se nametnutoj sreći.

Prti Bee Gee, Let 3 i S.A.R.S. moga lica nisu vidjeli zahvaljujući frontmenici Halter Ega, na čiju sam dobrovoljnu otmicu pristala bez imalo razmišljanja. Ono što je uslijedilo bio je klasičan primjer našikanih žena koje za šankom prave kaos. Da sam birala, bolji provod večeri ne bi mogla izabrati. Nedjeljno jutro uz kavu prošlo je u retrospektivnim tonovima i hvatanjima posljednjih trzaja festivalske atmosfere u ugodnom društvu. Raspremivši šatore za sobom smo ostavili groblje uspomena.

Tjedan dana bilo mi je potrebno da se zbrojim i stavim u cipele stvarnosti iz kojih sam se na nekoliko dana istrgnula. Lizanje gorkih festivalskih rana i dalje traje, no sada prerasta u slatka prisjećanja odličnog provoda s najdražim prijateljima pod vedrim nebom dok se tamo netko s pozornice dere. Dok je festival rušio neke svoje rekorde, mi smo rušili svoje osobne. Jednog dana ćemo ove doživljaje upisati u knjigu o alegoriji jedne mladosti.

Ferragosto JAM iza sebe je ostavio do sada najraskošnije osmo izdanje. Posjećenost je oborila rekorde, no to nije nešto za čime organizatori pate. Ovoga puta pet dana oni su za tisuće ljudi stvorili idilično okruženje u kojem se moglo uživati u nastupima aktualnih glazbenih imena s regionalne scene, a sve to za izrazito prihvatljivih 95, odnosno 120 kuna. Lokacija Orahovičkog jezera toliko je predivna, kao da ju je netko preslikao sa starih razglednica iz bakine škrinjice uspomena. Ovaj domaći festival gradu, a i regiji donosi pozitivne brojke u svakom pogledu. Nešto što je započelo kao druženje zaljubljenika u istu vrstu glazbe, preraslo je u jedan od najboljih festivala koje Hrvatska može ponuditi. Iako je ovo već osma godina festivala, imam dojam da potencijal još uvijek nije prepoznat u cijelosti. Uzmite u obzir da su glavni organizatori trojica prijatelja, koji uz pomoć volontera udruge K.L.U.B. Dostava Zvuka svake godine izvode čuda i čudesa ne bi li sve prošlo po predviđenom planu. Sam festival iz godine u godinu napreduje i sve više raste, što je neizmjerno draga spoznaja jer znamo da za sljedeću godinu možemo pripremiti još veća očekivanja.

 


Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari