Glazba

Izvještaj – Good Vibrations: Frozen Forest i Narednik Lobanja oduševili

Foto: [Frozen Forest] facebook.com/good.vibrations
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: [Frozen Forest] facebook.com/good.vibrations
Foto: [Frozen Forest] facebook.com/good.vibrations

Čovjek bi pomislio da bi se domaća aktivna alternativna glazbena scena dala sažeti na prste nekoliko udova ili u nekoliko tjedana Good Vibrationsa, no kako tjedni prolaze, počinjete shvaćati da je scena izrazito jaka, kvalitetom i kvantitetom.

Vintage je tako postao dobro poznato tjedno okupljalište gdje za relativno mali novac možete vidjeti nekolicinu vrlo dobrih domaćih bendova s pokojim inozemnim gostovanjem. Još jedna pozitivna stvar je da su se srijedom navečer počeli okupljati isti ljudi. Jednostavno znate da ćete na tom mjestu zasigurno vidjeti nekolicinu poznatih ljudi, s kojima niste stigli tamo i s kojima prethodno niste dogovorili dolazak, a koji gaje jednaku ljubav prema glazbi. Good Vibrations iz tjedna u tjedan dokazuje svoj image dobrog duha domaće alternativne scene. Ovog tjedna svirali su slovenski Soulcharger ( koji je zbog toga jer je svirao prvi nažalost propušten) i zagrebački bendovi Frozen Forest te Narednik Lobanja i Vod Smrti.

Foto: [Frozen Forest] facebook.com/good.vibrations
Foto: [Frozen Forest] facebook.com/good.vibrations

Black metal je u zadnje vrijeme vrlo popularan žanr. Ogromna masa novijih hardcore, sludge, post-rock, ali i ostalih žanrova koristi black metal motive u svoj glazbi, no pritom je ostalo vrlo malo bendova koji su ostali vjerni onom starom zvuku. O kakvom zvuku pričam, govori vam glazba Frozen Foresta. Vrlo melodična gitara, blast beat i dupla pedala kombinirani s visokim kreštećim vokalom generalni su fundamenti žanra, a Frozen Forest ih vrlo dobro koristi. Također, u ritmovima i melodiji čuje se i veliki utjecaj heavy i thrash metala. Pridodajmo tome i corpse paint i zamagljenu prostoriju koji obilno pridonose atmosferi. Što se odsviranog tiče, zabilježih predzadnju Ancient Ritual, inače naslovnu stvar s njihovog demo albuma The Final Eclipse. Trenutno se radi na novom materijalu, pa je ostatak odsviranog vjerojatno s nadolazećeg albuma.

Nedavno smo pričali s vokalom i gitaristom benda, Mihovilom, o njihovoj viziji black metala i razvoju žanra općenito. Intervju možete pročitati ovdje.

Foto: [Narednik Lobanja i Vod Smrti] facebook.com/good.vibrations
Foto: [Narednik Lobanja i Vod Smrti] facebook.com/good.vibrations

Drugi dio večeri pripao je našem death/thrash bendu Narednik Lobanja i Vod Smrti, koji su povodom godišnjice smrti legendarnog gitarista Slayera, Jeffa Hannemana, izveli kompletan Slayerov album Reign in Blood. Bilo je jasno da će oni odsvirati ono što je svaki pravi fan Slayera oduvijek htio čuti na koncertu Slayera, a upravo to su i napravili. Jako dobro odsviran cover koncert. Pozitivno je to što je vokal ustrajao na svojoj death/thrash filozofiji, pa nije pokušavao kopirati Toma Arayu.

Nisam preveliki fan thrash metala, no Slayer je u tom žanru ipak bio nešto posebno, tako da ne mogu anulirati dio gdje glazba koju slušate utječe na vas na veoma subjektivnoj razini. To se događalo na zadnja tri Slayerova gostovanja, međutim imam osjećaj da smo kao fanovi bili zakinuti za maksimalnu dozu energije koja bi trebala postojati na takvim koncertima. Ne govorim o energiji publike, već o energiji benda. Slayer je po tom pitanju napravio tri razočaravajuća nastupa, što potvrđuje činjenicu da su gitare trebali zakucati o zid nakon što Jeff više nije mogao svirati s njima.

Upravo je to pomoglo Naredniku Lobanji i Vodu Smrti da ovako zasjaje. Po kvaliteti nastupa i razini mogli bi pokupiti epitet balkanskog Slayera. Ljudi ih vole, nastupi su točno odsvirani i energični, a i kontakta s publikom ne nedostaje.

Be social

Komentari