Glazba

Ziherung S04E02: Ruke u zrak svi koji neironično vole Big Thief

big
Vrijeme čitanja: 4 minute

Čini se da ne kužim novi Black Country, New Road. Nekoliko frendova je išlo slušati Deathhammer na Black Silesia festival u Poljsku. Novi Immolation je i dalje u vrhu death metala, ali nisam se uspio zakačiti. The Body ima interesantnu novu, teško probavljivu kolaboraciju. Le Dom je nastupio u Attacku u organizaciji No Balancea. Ruke u zrak svi koji neironično vole Big Thief.

Kad će opet neka korona da se malo smanji učestalost koncerata?

Venator – „Nightrider”

Venator je jedan od kvalitativnih predvodnika heavy metal revivala, a „Nightrider” je fantastičan debi album kojeg se čekalo nakon teasera u obliku EP-ja iz 2020. Stilski su najbliži bendovima poput Traveler ili Riot City.

Author & Punisher – „Krüller”

Tristan Shone je na novom albumu dobio atmosferu koja se može rezati i mazati na kruh – no, iako je zvuk “pun”, live izvedba može djelovati pomalo dosadno. Gledali smo ga 1. travnja u Močvari – bio je to jedan od nastupa koji su otvorili post-korona koncertni delirij.

Firebreather – „Dwell in the Fog”

Pristupio sam ovom albumu bez ikakvih očekivanja i dobio sam jako puno – radi se o vrlo pitkom albumu jakog zvuka koji očarava svojom jednostavnošću. Kombinacija sludgea, stonera i dooma ocrtava lice djetetu Mastodona i High on Fire.

Kannatama – „Hell Debris”

Odličan ambient projekt koji istovremeno budi jezu i smiruje. Nešto što je komotno mogao izbaciti Lustmord.

Huerco S. – „Plonk”

Nešto eksperimentalniji elektronski album na kojem je najviše korišten glitch i ambient. Zabavan disonantni ride s neočekivanim uletom hip-hopa na predzadnjoj stvari.

Big Thief – „Dragon New Warm Mountain I Believe in You”

Ruke u zrak svi koji neironično vole Big Thief *drži ruku u zraku*. Jedan od “onih” bendova – onih kojima instantno vjerujete. Bend jako dobre kemije među članovima, rafiniranog indie folk zvuka, bend koji odlično naglašava dinamiku i igra se s nakupljanjem tenzije i energičnim otpuštanjem. Strukture pjesama i vokal Adrianne Lenker su *pretvara se u kuhara s ambalaže Vegete*.

Rolo Tomassi – „Where Myth Becomes Memory”

Intrigantna kombinacija patetike post-hardcorea i nepredvidivosti math rocka na atmosferičnoj i pomalo dreamy podlozi. Lako se sluša i pomalo je zarazno.

Cult of Luna – „The Long Road North”

Ne znam, svaki put kad slušam Cult of Luna imam potrebu napisati nešto loše. Imam osjećaj da već godinama rade slične albume, ali to rade tako dobro da im ne možete zamjeriti. Također, iako ostavljaju jaki okus Isisa u ustima, s godinama su uspjeli naučiti stvari graditi malo drugačije. Na albumu gostuje Colin Stetson, čisto napominjem ako vas napisanim do prije toga već nisam kupio.

Ode and Elegy – „Ode and Elegy”

Ovaj post-triptih završavamo odličnom kombinacijom klasike i post-metala. „Ode and Elegy” je debi album istoimenog benda koji je nastao iz ostataka benda The Pax Cecilia.

Ysyry Mollvun – „Ysyry Mollvün”

Odličan contemporary black metal album koji kombinira atmosferični black i jake melodije s primjesama južnoameričkog folka. Ysyry Mollvun je novi projekt Antonia Sanne – Talijana koji je preselio u Argentinu. Sceni je poznatiji preko projekta Downfall of Nur, s kojim je 2015. objavio odličan „Umbras de Barbagia”.

Deserta – „Every Moment, Everything You Need”

Iako na playliste regularno stavljam shoegaze, nisam siguran da sam ga se naslušao od zadnjeg Deafheavena. Desertin album daje vrlo pitku, gotovo dream pop verziju gledanja u cipele. Nije life-changing album, ali mogao bi zaokupiti fanove žanr(ov)a.

Eight Bells – „Legacy of Ruin”

U vrijeme kad je bio aktualan, pošteno sam izvrtio album „Landless”. Po promjenama postave lako se vidi da je ovo bend gitaristice i vokalistice Melynde Jackson, s kojom sada sviraju Matt Solis i Brian Burke. Lagano progresivan doomy post-rock, nekada s black metal utjecajima, koji se kroz način sviranja gitare mogu uhvatiti i danas, ali isto tako, lako je uhvatiti mistiku Jex Thotha ili SubRose.

Zeal and Ardor – „Zeal and Ardor”

Black metal Agliers. Ovo je možda najtočnije što možete opisati bend u tri riječi. Netko mi je rekao, ili sam negdje pročitao, da su prije koju godinu na INMusicu bili loši. Teško mi je to vjerovati slušajući ovaj album. Dolaze u Zagreb u 12. mjesecu.

Binker and Moses – „Feeding the Machine”

Moderni free jazz album Binkera Goldinga i Mosesa Boyda, kojima se na elektronici pridružuje Max Luthert. Genijalno bubnjanje i odlična produkcija zvuka saksofona s nenametljivom pozadinom.

Cities Aviv – „Man Plays the Horn”

Vrlo dugačak eksperimentalni hip-hop album koji ponekad zvuči kao da ga je producirao netko iz vaporwave branše. Jako immersive djelo – kada mislite da staje, krene još jače.Ostalo na playlisti:

Hurray For The Riff Raff – „Life On Earth”
Inhuman Nature – „Under The Boot”
Yeule – „Glitch Princess”
DEATHHAMMER – „Electric Warfare”
Ultra Silvam – „The Sanctity of Death”
Yung Kayo – „DFTK”
Black Country, New Road – „Ants From Up There”
Cate Le Bon – „Pompeii”
Animal Collective – „Time Skiffs”
Arđ – „Take Up My Bones”
Black Map – „Melodoria”
Allegaeon – „Damnum”
Conway the Machine – „God Don’t Make Mistakes”
Inclination – „A Glimpse Through The Lense”
Immolation – „Acts of God”
Dissidente – „The War on Two Fronts”
Buckshot (IRE) – „Burning Barn”
Voivod – „Synchro Anarchy”
Amorphis – „Halo”
Foxes (UK) – „The Kick”
Persefone – „Metanoia”
The Birthday Massacre – „Fascination”
Rosalie Cunningham – „Two Piece Puzzle”
Alto Arc – „Alto Arc”
Melt Yourself Down – „Pray for Me I Don’t Fit In”
The Body and OAA – „Enemy of Love”
Marissa Nadler – „The Wrath Of The Clouds”
Wovenhand – „Silver Sash”
Le Dom – „Caesura”
Blood Incantation – „Timewave Zero”
Zguba – „Znój”
Shape of Despair – „Return to the Void”
Stefan Pasborg – „Ritual Dances”


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari