Glazba

Ziherung S04E05: Možda sam pretjerao s black metalom

sam
Vrijeme čitanja: 4 minute

Gledao sam The Ocean nedavno, taj je bend kompletno promašio nešto u čemu je nekad bio odličan, a to je balansiranje post-metala s progom i hardcore vokalom. Lirika je ostala dobra, ali tada kad je bitno iz pjesme iscijediti energiju oni odu negdje sa strane i onda je dignu odnikud. Nakupljanje nema release, odnosno ono dolazi iz ničega. Dosta zbunjujuće.

LLNN je bio odličan. Mgla je odradila dosta osrednje gostovanje prilično loše setliste. Kolaboracija Nasty & Abyssal bookinga je zaredala par odličnih koncerata – Hyperdontia + Septage te Mortiferum + Cerebral Rot, a uskoro dovode i Demilich + Krypts.

Možda sam ovaj mjesec pretjerao s black metalom…

Blut aus Nord – „Disharmonium – Undreamable Abysses”

Fantastičan povratak nakon malo dosadnijeg, post-rock orijentiranog, albuma „Hallucinogen”. „Disharmonium – Undreamable Abysses” predstavlja produkcijski zaokret prema death metalu, nešto inovativnije rifove, ali je i dalje idejno u atmospheric black metalu, što je stvarno ubitačno dobra kombinacija.

Cave In – „Heavy Pendulum”

Ovaj sam album prvi put čuo kod frenda u stanu, netom prije koncerta Oranssi Pazuzu u Beču i tada sam napravio mentalni note da je izašao novi Cave In. Dugačak album koji balansira na nekoliko žanrovskih stolica: od post-metala, preko prog rocka pa sve do ostataka post-hardcorea i ponekog grunge uleta Stephena Brodskyja. Wavering Angel je monumentalna stvar.

Gnome – „King”

Dosta zabavna kombinacija stonera i proga iz Belgije. Zabavna jer album samo plovi iz pjesme u pjesmu, mijenjajući stilove i tempo. Možda vas iznenadi koji hard rock ulet, iako je, naravno, u kontekstu.

Sisyphean – „Colours of Faith”

Avangardni black metal iz Litve više je na tragu suvremenika s Islanda (Svartidauđi, Sinmara) – ne toliko iz Francuske (DsO, Blut aus Nord). Iako bi intenzitetom i melodijom mogli konkurirati za još jedan bend koji bi se lako usporedio s Mglom.

Cosmic Putrefaction – „Crepuscular Dirge for the Blessed Ones”

Odličan progresivni death metal album jake atmosfere koja vuče na cosmic death metal ili neke atmosferičnije black metal utjecaje. Produkcija je odmaknuta od trenda špiljskog zvuka, što je za zapljeskati.

Sadist – „Firescorched”

Još jedan talijanski prog death metal, međutim ovaj jako vuče na rani Cynic ili neki bend slobodnije ritam sekcije poput Atheista. Što nekako ima smisla jer bass svira lik koji je svirao na albumu „Spheres” benda Pestilence.

Just Mustard – „Heart Under”

Rekao bih unikatan spoji noise rocka, post-punka, gotha i shoegazea, međutim sunarodnjaci su im Fontaines D.C. (iako se oni nešto jače koncentriraju na ovaj post-punk dio). Uglavnom, još jedan made-for-KEXP bend, ali uspijeva se istaknuti u moru sličnih.

Brii – „Corpos Transparentes”

Možda najWTF izdanje koje sam čuo u zadnje vrijeme upravo je experimental atmospheric black metal album s pokojim uletom elektronike u obliku breakbeata, ali uz to vas nekom atmosferom i pozadinskim napjevima odvede u folk stranu. Fantastično čudan album koji nema šanse biti dosadan.

Trauma Ray – „Transmissions”

Odličan spoj alternative rocka sa shoegazeom. Deftones meets Smashing Pumpkins.

Kikagaku Moyo – „Kumoyo Island”

Neo-psych Japanci s novim albumom. Ima li potrebe pisati išta više? Čak i ako je mediokritet – dobro je.

Malthusian/Suffering Hour – „Time’s Withering Shadow” (split)

Jako dobar split dva fantastična benda. Malthusian je bio u Čakovcu s Altar of Plagues, throat singing koji je povremeno korišten, ovdje je nekako dodatno začinio atmosferu. Suffering Hour nastavlja zlatni prošlogodišnji album.

Gospel – „The Loser”

Post-hardcore bend koji kombinira prog metal i psihodeliju s dosta agresivnim vokalom. Nisam znao za bend do sad, vidim da imaju suludo dobro rejtani album iz 2005. Ovaj je album producirao Kurt Ballou.

700 Bliss – „Nothing To Declare”

Spoj eksperimentalnog hip-hopa Moor Mother i deconstructed cluba DJ Haram. Može li Moor Mother napraviti išta loše ili je sve što dotakne zlato?

Old Nick – „Ghost O’Clock” (nema na Spotifyu)

Jedan od predvodnika silly dungeon synth – meets atmospheric black metal trenda koji izbacuje jezivo dobre albume. Iako je možda nespretan za odslušati jer ga nema na Spotifyu, definitivna preporuka za otići na Bandcamp ili YouTube.Ostalo na playlisti:

Everything Everything – „Raw Data Feel”
Ravyn Lenae – „Hypnos”
Porridge Radio – „Waterslide, Diving Board, Ladder to the Sky”
leroy – „Dariacore 3… At Least I Think That’s What It’s Called?”
Ada Rook – „UGLY DEATH NO REDEMPTION ANGEL CURSE I LOVE YOU”
Fax Gang – „Dataprism”
Static Dress – „Rouge Carpet Disaster”
Vitam Aeternam – „Revelations of the Mother Harlot”
Ethel Cain – „Preacher’s Daughter”
Aara – „Triade II: Hemera”
The Smile – „A Light For Attracting Attention”
Lord Belial – „Rapture”
Kendrick Lamar – „Mr. Morale and the Big Steppers”
NOISIA – „Closer”
Ufomammut – „Fenice”
Master Boot Record – „Personal Computer”
Otoboke Beaver – „SUPER CHAMPON”
They Hate Change – „Finally, New”
Matmos – „Regards​/​Ukłony dla Bogusław Schaeffer”
The Chasm – „The Scars of a Lost Reflective Shadow”
Jens Lekman – „The Linden Trees Are Still in Blossom”
Zach Bryan – „American Heartbreak”
Mary Halvorson – „Amaryllis”
Munly & The Lupercalians – „Kinnery of Lupercalia: Undelivered Legion”
Spiter – „Bathe the Babe in Bats’ Blood”Nema na Spotifyu:

Heaving Earth – „Darkness of God”
Emissary – „Emissary”
Cauchemar – „Rosa Mystica”


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari