Glazba

Izvještaj: Good Vibrations – Spoj novih i starih snaga

FOTO:facebook.com/dora maar
Vrijeme čitanja: 3 minute
FOTO:facebook.com/dora maar
FOTO:facebook.com/dora maar

Iako bogatiji za jedan bend nego uobičajeno, ovotjedni Good Vibrations ne bi se mogao svrstati među najbolje primjere ove inicijative. Sama posjećenost koja je bila začuđujuće slaba negativno je utjecala na atmosferu cijele večeri. Na žalost, ni većina bendova ju nije uspjela spasiti.

Večer je otvorio bend Dora Maar, novija četvorka na glazbenoj sceni. Ljubitelje 90.ih koji uživaju u bendovima grunge prizvuka  kao što su Alice in Chains i Nirvana, zvuk ovoga benda sigurno bi osvojio. No, s obzirom na bogatstvo aranžmana među njihovim pjesmama, našlo bi se ponešto i za svačiji ukus. Široki dijapazon dinamike u pjesmama omogućio je i dinamičnost njihove svirke, a u toj bujici zvukova posebno se istakao njihov singl „Kill me in my sleep“ i posljednja pjesma „Boiling water“ koja se pokazala kao dobro promišljeni finish. Za bend koji je tek u povojima, dečki iz Dore Maar odradili su svirku za pohvalu. Održavali su kontakt s publikom koji je kod ostalih bendova uglavnom izostajao i tako možda i onima iskusnijima pokazali kako se to radi. Ipak, prostora za napredak itekako ima, doza sigurnosti u izvedbi samih pjesama osjetno je nedostajala i nešto je na čemu bi na budućim svirkama trebali poraditi.

FOTO:facebook.com/londiner
FOTO:facebook.com/londiner

Sljedeći na scenu stupili su Londiner, indie rock bend koji su svoj uzor (i preočito) pronašli u domaćim zvijezdama Pips, chips & videoclips. Iako je sigurno da Pipsi imaju itekako kvalitetan i zanimljiv zvuk, Londiner kao njihova tek lošija inačica nije impresionirao svojim glazbenim aranžmanom. Sam nastup prošao je poprilično neprimjetljivo, od njihova ulaska do izlaska sa pozornice kao da se ništa osobito nije dogodilo. Pjevačeva introventnost samo je još više pridonijela tom dojmu. Ipak, oni skloni indie rock zvuku, možda bi i mogli ponešto probrati za svoje uho. Moguće je i da je ovaj loš utisak Londinera tek posljedica i slabe atmosfere cijele večeri.

FOTO:facebook.com/samosvjetlo
FOTO:facebook.com/samosvjetlo

Samosvjetlo, kao bend sastavljen od veterana hrvatske rock scene – Zorana Čalića (bivši gitarist Majki), Jerneja Šavela (Psycho-Path i Lollobridga), Levija Levačića (Lollobridga, Mayales, Pipsi) i Dejana Slaka (Moveknowledgment) upravo su se i iskazali kao skupina koja ima iskustva i zna što radi. Ipak, bez obzira na očitu instrumentalno-glazbenu kvalitetu i zanimljivi rock zvuk koji su donijeli, osvrćući se na cijelu svirku postojala je doza nekonzistentnosti i kaotičnosti u njihovom repertoaru.Također iz nedostatka tračka orginalnosti i ideje, kojem bi svaki bend trebao težiti, primjetno je oslanjanje na vlastito znanje. Međutim, bez obzira na neke zamjerke, riječ je o sastavu koji ne bi trebalo odbaciti.

FOTO:facebook.com/gatuzo
FOTO:facebook.com/gatuzo

Kao zvijezde večeri, na pozornicu je stupio rock dvojac Gatuzo. Nakon hvaljene promocije novoga albuma, ljestvica očekivanja postavljena za njihov nastup bila je visoka. Ono što je uistinu impresivno kod ovog benda činjenica je da, bez obzira na maksimalno minimaliziran broj članova, zvuk koji donose ostaje kompletan. Ostatak uobičajenog postava rock benda, Gatuzu začuđujuće nije potreban. Svoj nastup na Good Vibrationsu, odradili su uredno, bez previše zamjerki, ali i bez previše pohvala. Za atraktivnost njihove izvedbe više je bila zaslužna šačica entuzijastičnih fanova koji su više nego uživali u svirci. Bend koji je svoje uzore pronašao u novijim brit-rock sastavima što posljednjih godina dominiraju glazbenim ljestvicama, svoj je zvuk realizirao na zanimljivi minimalistički način.

Kad se sve oduzme i zbroji, prošla srijeda ipak je otkrile neke bendove koji imaju veliki potencijal. Do sljedećeg puta kad će gostovati na Good Vibrationsu, neki od njih možda će biti i veća imena, a tadašnja srijeda će se onda pokazati uspješnijom od ove. Ipak, valja uvijek pohvaliti organizatore koji nam uljepšavaju sredinu tjedna svojom rock-inicijativom i time nam skraćuju čekanje vikenda.

Be social

Komentari