Glazba

Izvještaj – (The) Lesser Men: Zanimljiva zbunjenost ili dva benda u jednom

(The) Lesser Men
Foto: Kristijan Smok
Vrijeme čitanja: 2 minute

Koncert 22. rujna u atriju Teatra &TD zatvorio je drugi dan Ganz Novog Festivala. A da samo ime festivala ne bi sadržavalo neistinu pobrinuli su se The Lesser Men koji su ovom prilikom predstavili svoj ganc novi album “Bedrooms” čiji se službeni datum izlaska poklopio s ovim jučerašnjim kada su ga i predstavili. Treći u nizu, “Bedrooms” je odsviran u komadu, a ono što me se dojmilo bila je akustika atrija koja je doista pružila mogućnost uživanja u odličnom zvuku. Red je pohvaliti i organizaciju koja je koncert smjestila, za domaće pojmove, neobično rano tako da je i nakon koncerta ostalo vremena za druženje, polagani odlazak kući ili već ono što se čovjeku prohtije činiti nakon koncerta. Večer je otvorio Matija Habijanec, to jest The Marshmallow Notebooks.

The Marshmallow Notebooks

Već dugo nisam imao priliku slušati Marshmallow Notebooks uživo i moram reći da mi je iskreno nedostajao. S obzirom na to da sam veliki poštivatelj Habijanecove glazbe, priliku koja mi se ukazala morao sam objeručke prihvatiti. Većina jučerašnjeg repertoara temeljila se na prvome eponimnom Habijanecovu albumu uz pokoju rijetku iznimku nekih novih uradaka koji nagovještaju još jedno veoma kvalitetno izdanje. Ako zbog ičega cijenim The Marshmallow Notebooks, onda je to ta prkosna lakoća stvaranja pjesama prekrivena nekim beatlesovskim šarmom i cashovskom grubošću. Možda me na ovakvo razmišljanje najviše navela Beatlesova Blackbird koja se bez konteksta i pretjerano smisla ukazala neposredno prje nastupa The Lesser Men, ali možda i bolje da je jer mi je dala uvid da ovo dvoje kriju više sličnosti no razlika.

The Marshmallow Notebooks
Foto: Kristijan Smok
The Lesser Men

“Bedrooms” isti dan nisam stigao poslušati u komadu, ali koliko sam jučer imao priliku čuti, riječ je o jednom zanimljivo zbunujućem komadu. Prije svega želio bih reći da sam imao osjećaj kao da su jučer sirala dva benda. Prvi je bio doista kako nam je obećano The Lesser Men, a drugi neki bendić koji je zvučao dosta srednjoškolski i neozbiljno. Ovaj prvi, The Lesser Men, krenuo je ne obećavajući puno, no što se bližio kraj njihova nastupa, to su pjesme postajale kvalitetnije i zanimljivije, sve do svojstvenog trenutka kada nije izašao taj drugi bend koji je nastojao uništiti cijelu ovu atmosferu u kojoj sam taman počeo uživati.

Naime, to se desilo kada je pjevač uzeo gitaru u ruke, otkad je sve počelo zvučati ramonesovski jednostavno, samo lošije. Kao bend koji pokušava skinuti Ramonese, no nešto mu suštinski nedostaje. Iako je do konca koncerta atmosfera ipak bila dovedena do one prvotne i iako su se pjesme vratile ka kvaliteti i nivou koji se očekuje od provjereno iskusnih i vještih glazbenika, onaj moment ostao mi je duboko zabetoniran u uhu. Nakon svega toga moram zaključiti da je posrijedi riječ o jednom zbilja zanimljivo zbunujućem albumu koji se najiskrenije veselim poslušati.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari