Glazba

LUCE (Tvornica kulture): Susret s emotivnim svijetom mlade kantautorice

luce
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon što sam ju slijedio od Rockmarka do Rockmarka, preko malog pogona Tvornice kulture došao je red i za ovaj Veliki pogon. Prošlo je ohoho godina otkad sam ju prvi put čuo, još dok je Možda mi bila beba, i bila je to ljubav na prvo slušanje. Ok, ovo možda neće biti najobjektivnija recenzija, ali za to je kriva i sama Luce jer moraš stvarno cjepidlačiti da bi našao na neku ozbiljnu zamjerku jaču od one ‘nije moja šalica čaja’. No, osvrnimo se mi malo i na koncert.

Na oblaku

Ovo je bio moj prvi susret s preuređenom Tvornicom i posao je stvarno odlično obavljen, interijer je zadržao onaj stari duh, ali je prostor funkcionalniji, a zvuk značajno poboljšan. I tako je Luce Na oblaku doletjela na pozornicu i, nakon što je pojela prvu tremarošku knedlu, ispunila dvoranu svojim moćnim altom. Nakon toga nas je vratila na svoj EP s drugim singlom Sama ostajem. Iza toga su se počele redati izmiješane pjesme s novog albuma i s EP-ja. Između pjesama nas je zabavljala svojim simpatičnim digresijama i najavama pjesama. Na pozornici se izmijenilo čudo svirača uz standardnu postavu, a nije manjkalo ni gostiju.

luce
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr

Luce i gosti

Pjesmu Čežnja s novog albuma otpjevala je uz pomoć klape Stine koju je otpjevala još jednom i na bisu. Podsjetivši nas na svoje studentske dane kada je bila član fakultetske klape, sa Stinama je otpjevala i Oliverov klasik Pismo moja. Od gostiju smo imali priliku vidjeti i Ginu i Nenada iz Detoura koji su joj asistirali u pjesmi Početak kao back vokali, a Luce i Gina su se vokalno sukobile u pjesmi Plešem sama. Drugi vokalni duel bio je s Tonkom iz Pavela u pjesmi Čuvaj me. Vjerujem da će se svi složiti da je Luce iz ringa izašla bez ijedne masnice.

Od tuđih pjesama mogli smo čuti i Josipinu Gdje Dunav ljubi nebo za koju je imala uvodnu anegdotu iz onih klapskih dana kada joj je maestro rekao da će ona biti nova Josipa Lisac. Nažalost, Josipa je bila spriječena nazočiti koncertu, ali se zato Alka Vuica, autorica pjesme, našla u publici.

luce
Foto: Martina Trbuščić

Nakon ovih gotovo 2 sata izvrsnog vokalnog iskustva teško tko je mogao ostati ravnodušan. Podsjetila nas je na sve ljubavne situacije u kojima smo se ikad našli, one gdje smo bili povrijeđeni, one u kojima smo mi ispali đubre ili one u kojima jednostavno nije išlo. Ljepota njenih pjesama je što su u isto vrijeme savršeno jednostavne, a opet iznimno duboke. Emocije su je više puta tijekom koncerta preplavile te ih nije skrivala brišući suze u par navrata. Mi smo ipak bili u prednosti pa smo svoja unutarnja previranja obavili u mraku publike. Ti emotivni krahovi ipak nisu utjecali na vokalnu izvedbu.

Obiteljska atmosfera

Publika je izvrsno reagirala na svaku pjesmu i bila odličan dvanaesti igrač. Luce je cijelo vrijeme s publikom komunicirala te smo imali osjećaj kao da smo na jednom obiteljskom druženju u domu Ćustićevih. Ono što ja volim kod Luce je i to što joj apsolutno vjerujem, i tekstualno i vokalno. Pjevati dva sata bez back vokala s beznačajnom količinom greškica (od kojih sam ja zamijetio samo one gdje bi tekst malo zbrljala) je impresivno dostignuće.

Svaki put idem na njen koncert s nekim novim ljudima koji ju uglavnom tada prvi put čuju, a njihov feedback mi potvrđuje da moje lovorike o Luce nisu iracionalne, nego da i oni ostanu paf nakon što ju uživo čuju. Ja ću se definitivno nastaviti svoje susrete s Luce, a vjerujem i vi.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari