Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Glazba

Luce (Impulse Festival): Kako je Luce stvorila najugodniji salon u Rijeci

27.10.2018. Antonia SvetinaFoto: facebook.com/impulsefestivalRi
Vrijeme čitanja: 2 minute

Proteklog četvrtka, u mirnoj riječkoj luci, na usidrenom Botelu Marina, renomirana je mlada kantautorica Lucija Ćustić Luce sa svojim pratećim bendom predstavila album prvijenac “Susret”. Ovaj se glazbeni događaj održao u sklopu petog po redu Impulse festivala, u organizaciji  Distune promotiona i Sveučilišta u Rijeci, koji kroz bogat mjesečni program (koncerte, radionice, kino projekcije, izložbe i tribine) promovira urbanu, a napose glazbenu  kulturu, dovodeći u Rijeku potrebno drugačije poglede na glazbu, koncertnu i klupsku kulturu grada na Rječini.

Kada je riječ o novom albumu hvaljene zagrebačke kantautorice, Luce je autorica i tekstova i glazbe , a u stvaranje su bili uključeni i Miro Gugić, Vinko Ergotić i Matej Milošev. Za aranžman i produkciju zaslužan je Srđan Sekulović Skansi, a uključuje se i Mark Mrakovčić.

Za ugođaj je dovoljan glas

Luce je predstavljanje albuma “Susret” otvorila pjesmom Na oblaku, objavljenom na EP-u “U bojama”. Njezin vrckavi karakter i spretna sramežljivost kojima gradi svoje ponašanje na sceni stvaraju osjećaj povjerenja kod publike koja se te riječke večeri postepeno, no postojano otvorila za komunikaciju s izvođačicom. Iako prostor u kojemu je održano ovo glazbeno druženje odiše barskim ambijentom, svjetla nažalost nisu bila prigušena pa su samim time izazivala dojam ogoljenosti publike te je intimna atmosfera izostala. Međutim, Luce je i u takvim okolnostima, koje joj tehnički nisu išle na ruku, svojim baršunastim altovskim vokalom Marinu pretvorila u najugodniji salon u gradu.

Osim publici nepoznatim pjesmama s netom objavljenog albuma (poput Distance, Riječi i Čežnje) te onih nešto starijih (poput Sama ostajem i Na oblaku), Luce je svoje vokalne sposobnosti pokazala pjesmama Aljoše Šerića Dogodila se dosada i Čuvaj me te Deutorovom Plešem sama kojima je donijela novu dozu topline kroz svoju posebnu boju glasa.

O poznatoj temi, na osoban način

Novi album karakterizira već poznata harmonija Lucinih singlova koju obilježava jednostavnost i jazzy melodija te naglasak na atmosferičnosti i dubini stihova. Tekstove s novog albuma krasi izražena nostalgija i melankolija te ih povezuje ljubavna tematika u koju Luce svojim vokalom uključuje meditativnu notu pa sve što kaže o ljubavi, ili nedostatku iste, zvuči uistinu svježe i pitko, a uživo i nevjerojatno ugodno i precizno.

Posebno nam je za uho zapela Čežnja u kojoj smo s Luce istinski uronili u svijet prošle ljubavi, a njezina izvedba, iako jednostavna i minimalistička, dirnula je i pokazala dubinu proživljavanja vlastite glazbe, što se kod mlade Zagrepčanke redovito osjeća. Pjesma kojom se publici dokazala kao, ne samo umješna kantautorica, već i kao tehnički kvalitetna pjevačica je Gdje Dunav ljubi nebo slavne Josipe Lisac. Ondje su njene dublje lage kojima tako netipično suvereno i jednostavno vlada u potpunosti došle do izražaja.

Riječko je druženje, koje je više puta obilježila posebno istaknuvši koje su pjesme nastale u Rijeci (poput Otkucaja) ili nastale inspirirane Rijekom, zatvorila hitom od kojega je, kao što i sama tvrdi, sve započelo – Možda mi, prigodno zatvorivši koncert stihovima “i to je sve…”.

(Visited 167 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari