Glazba

Izvještaj – Make Like A Tree (KSET): “If you had an acoustic guitar, then it meant that you were a protest singer”

make like a tree
Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

“I thought that if you had an acoustic guitar, then it meant that you were a protest singer. Oh, I can smile about it now but at the time, it was terrible”, kaže naš omiljeni neukusni komentator društvenih zbivanja, Steven Patrick Morrissey u pjesmi Shakespeare’s Sister. Događaj upriličen ovoga četvrtka u KSET-u bio je popraćen ovim citatom. On mu je toliko dobro stajao da mi je trebalo nekoliko trenutaka da se sjetim da ga znam od prije. Pod dojmom Byrneovih spisa o glazbi i željna onog zdravog čemera kojim nam kantautori znaju prerezati tjedan na pola, moram priznati da Make Like a Tree nije ispunio moje ništa.

Make Like a Tree and Leaf

Djelomično sam si sama kriva, jer nisam ozbiljno shvatila opis projekta Sergeya Onischenka koji stoji iza imena Make Like a Tree. On kaže da je MLT suština putovanja izražena kroz glazbu i fotografiju. Njezin je autor putnik koji svijetom pronosi svoju glazbu začinjenu nonkonformizmom i beatničkim idejama. Kad se to tako uzme, čini se da glazba i nije toliko važan element. Sergey nastupa ispred videozida koji vrti time-lapse snimaka različitih kretanja vode, ljudi i vlakova te na sve moguće načine pokušava odvratiti pažnju od svoje glazbe. Sa svojom tamnom pojavom, dugom bradom i šeširom za koji mu je netko vjerojatno rekao da svojom formom drži njegove ideje skupa, Sergey izgleda kao glazbenik.

Njegova duct tapeom skrpana gitara i čudni predmeti koje koristi kao instrumente su na prvi dojam jako zanimljivi. No vrlo brzo sve postaje ista bezlična masa nadri-umjetnosti. Glazba se u kombinaciji s milijun dodatnih, što vizualnih, što olfaktivnih podražaja, jednostavno ne uspijeva približiti onome što sam čula preslušavajući album “Animal“. Ili sam ga površno slušala ili ovaj multidimenzionalni nastup nije skrojen tako da se poklopi s mojom idejom glazbenog performansa. Cijeli projekt je vrlo osoban za svog autora koji ima veliku želju dijeliti ga s drugima, toliko da publiku stvarno pokušava uključiti u nastup i povesti na putovanje.

Make like a banana and split

Entuzijazam je divna stvar, ali nije toliko zarazna kao što kažu. Tri sretnice ipak su mu se pridružile svirajući instrument koji proizvodi zvuk valova koji udaraju o stijene, zvonce od bicikla i metalno nešto što zvuči kao tupi udarac o pramac svemirskog broda. Bili su to svakako najzanimljiviji segmenti nastupa. Slične postupke ne viđamo često, nismo ih se zasitili i oni zaslužuju svaku pohvalu. Naziv projekta proizlazi iz izreke “Make like a tree and leave”. Iako je iz naziva izostavljen zadnji dio izreke, čini se da je to ono što Sergey u konačnici uvijek planira napraviti. Imati priliku zaviriti u njegovu putnu torbu još je jedno zanimljivo iskustvo o kojem ću možda pisati neki drugi put. Za sada je dovoljno da se poput stabla jednostavno izgubim u mrežnoj šumi.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari