Glazba

Izvještaj: Saučešće i Kurve probudili uspavani Zagreb

Foto: Saša Jungić / nocturnemagazine.net
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Saša Jungić/http://nocturnemagazine.net/
Foto: Saša Jungić / nocturnemagazine.net

U petak je u prepunom Klubu otvorena još jedna sezona istoimenog kluba. Tu su večer Hatzovu ulicu ispunile vesele mrtvačke poskočice Saučešća, a Kurve su svojoj dječici pjevale žestoke punk uspavanke.

Perica, koji čak i mrtav pijan zvuči kao pravi slavuj, Matija, koji uvijek izgleda kao da je tek došao s Coachelle te njihov duhovni vođa, karizmatik Filip, čine mladi melodic punk bend koji su odlučili oformiti nakon što su se upoznali na nedjeljnoj misi. Večer su otvorili pjesmom simboličnog naziva Oni dolaze. Prezentirali su paletu šarolikog materijala za album koji je u nastajanju. Veselu gomilu su pozivali na ples svojim pjesmama, među kojima se našla i obrada klasika Ritchie Valensa Donna, nakon koje je svima prisutnima došlo da članovima benda izraze saučešće. Njihove se pjesme mogu čuti u lokalnim mrtvačnicama te prodavaonicama medicinskih pomagala, a oni su svojim nastupom još jednom oduševili obožavatelje. Svi su nestrpljivo iščekivali Filipovo izvođenje Anje, općepoznate štorije o ovci koja se izgubila u Amsterdamu, a Utvare Krvave Grobnicama Slavonije i Baka izazvale su totalni raspašoj, kako bi rekla Danijela Martinović. Dečki koji i mrtvu atmosferu podignu na razinu više, izveli su 12 pjesama sumnjivo jezive tematike. Jedino što je nedostajalo za vrijeme njihovog nastupa jest pratnja limene glazbe u vremenu Matijinog časkanja s publikom, koja bi u potpunosti dočarala njegov smisao za humor. Oni su zabavni i neponovljivi, slični njima ne postoje. Instantno pobiru simpatije i svi ih volimo, oni su naše Saučešće.

Foto: Saša Jungić / nocturnemagazine.net
Foto: Saša Jungić / nocturnemagazine.net

Nakon mrtvačkih pohoda uslijedio je kurveraj. Ne, ovo nije radnja nekog morbidnog pornića, na scenu su stupile Kurve, zagrebački punk bend svijetle budućnosti, poznat po žestokim rifovima i osebujnim nastupima. Svakim novim atmosferu dovode na višu razinu, pa čak i u trenucima kada mislimo da ne može bolje. Šabo je pored gitare zadužen i za teatralnost, čovjek ima svoje kazalište, to mu je specijalnost, a s Kurvama ništa nije slučajno. Zajedno s njim, Gradski, Srka, Gago i Vito sudjeluju u predstavi. Mjuziklu, da budemo precizniji, jer je svakom mini performansu dodijeljena i glazbena numera. Ovi dečki su pravi punk umjetnici, a tu izjavu potkrijepit će njihova dva LP-a “Su Bolje Majke” i “Sjebane pjesme”, te video za single Duh U Boci koji je režirao Tin Žanić, a snimili Tomislav Sokač, David Oguić i Jurica Marković. Cover prvog LP-a potpisuje Marky, a na drugom je radio Toni Plutonij. Kurve su malo drugačija generacija pankera, svojom, kako ju oni sami opisuju, sjetnom refleksivnom poezijom ispunjavaju sva visoko postavljena očekivanja. Tako je bilo i ovog puta. Olovo, već spomenuti Duh u boci i Trgaj Stranice doveli su publiku na vrh ludila, a na Sviraj Pank se više nije znalo tko pije, tko plaća, a tko prolijeva.

Foto: Saša Jungić / nocturnemagazine.net
Foto: Saša Jungić / nocturnemagazine.net

Nakon ovako dobrog nastupa broj hodočasnika ovoj muzičkoj religiji sigurno je veći. Nama ne preostaje ništa dugo nego da fanatično molimo za nove susrete ovih glazbenika koji nam svojim nastupima dopuštaju da barem trenutak provedemo u njihovoj herezi bez trunke osjećaja krivnje.

Be social

Komentari