Glazba

Izvještaj – Triestri, Riđi Riđ, Buntai: Niska petica, visoki trap

Foto: Marta Lučić/ Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Opasno je startati vikend ovako ozbiljno kao odlukom odlaska na trap spektakl. Svi koji su odlučili petak započeti ili ‘zasositi’ Tvornicom kulture, činili su se kao da znaju zašto su upravo tu. A znali su svi i da su na pravom mjestu. Megatrap spektakl samo se širi u bande i bande koje donose svježe meso. Mlade fleksere. Takvi su napunili pola velikog pogona u hladnoj noći 21. travnja.

Buntai je za mene novo ime na sceni, kako sam imala kraću pauzu s doticajem s ovim iznimnim žanrom. Iako djeluju od 2015. pod imenom “Undead Squad“, tek nedavno izdaju prvi mixtape koji je dobio dobre reakcije publike,  a nadovezuje se na utjecaj američke (Dirty south) trap scene. Iako su već nastupali s High5 i KUKU$ ekipom, u Tvornici su predstavili svoj novi mixtape “10 000”.

Kako sam uhvatila kraj Buntaia, ponijela sam samo djeličak atmosfere. Tvornica Špinata izlijevala se sve do malog pogona. Prvi veliki hit koji se osjetio u dvorani bio je upravo Buntaijev Špinat. Mnogo pravih fanova koji tečno prate lirikse uvijek je lijepo vidjeti, a već tu ih je bilo mnogo, a Buntai crew je tada još djelovao više manje prisebno i pratio ih je dobar flow, a kasnije su spremno ulijetali i u Triestri flow-ove. Svaka čast dečkima, neka se razvija trap scena u svim smjerovima, a na meni je da ih čujem opet.

Ulaskom u već uigranu ekipu nabrijanih flowowa koji su tekli stejđom, prva tri-četiri reda već su na Buntaiu opasno iščekivali daljnje zagrijavanje, promociju debitantskog solo EP-a Riđi Riđa “Čvarci od marcipana”. Glatko i sigurno krenuo je jedan od naših sada već zasigurno najkvalitetnijih mlađih repera. Ovaj album je ozbiljniji, izvrsno isproduciran i jako dobar ako ga slušate doma na dobrim zvučnicima. Iako nije baš toliko nabrijan za live izvedbu, uz pomoć cijele bande dobio je na žaru na pozornici Velikog pogona.

Tako je Riđi pomalo skromnije predstavio svoj solo projekt i izložio čvarke od marcipana rastapanju pred ne toliko mnogobrojnom, ali po žaru dominantnom zagrebačkom publikom. Dado Pršo je zasigurno bio jedan od najvećih hitova, očekivanih i od publike. Osobno me podsjetilo na neke njemačke trap senzacije kao što je RIN. Riđiju svakako pohvale, držao se cijelu noć priseban za rap i uspijevao pratiti promjene pjesama.

Tri cure u Adidas trenirci su prijateljice”

Zvuk se proporcionalno poboljšavao kako je koncert tekao. Možda mi se samo činilo, ali pojačavali su se i basevi pa se na kraju, što zbog zvuka ili izvedbe, jedva i čulo neke lajnove Triestri bande. Sve u svemu, duh je uvijek bio prisutan, a publika ionako vrlo uspješno zna sve tekstove napamet, po beatu. Publiku su i dalje većinom činili Adidas klinci i nabrijano ‘mlado meso’ na koje se i referirao netko sa stejđa, prozivajući Adidas cure. A gdje ima mesa, dimi se Triestri banda.

Oni su, nakon kraće pauze, predstavili svoj prvi zajednički mixtape “Gram Turizlo“, a koncert su i začinili nekim starim hitovima kao što su Pare, ali i High5-ove uspješnice San Andreas, na koji se cijeli Mali pogon pušača automatski sjatio pred pozornicu. Lijepo je bilo čuti stare hitove zbog kojih sam počela slušati domaći trap. Treba i naglasiti šou koji je pomeo Spartanac. Osobno najbolji trenutci, kako nisam previše (još!) upućena u nove materijale.

Udar(n)i, kraaj

Hit večeri zasigurno je bio novi Triestrijev Udari, koji se i ponovio na više nego dobro odrađenom bisu. Dobro odrađen u smislu nabrijanosti, možda ne korektnosti repanja, ali to u tom trenutku više i nije bilo bitno. Ono što je začinilo trep večer, osim gledanja spiganog Goce na pozornici i par pokušaja improvizacija, bio je i novi autotune machine. Bez toga nema sadboysa, nema trapa, nema ‘pičona‘. Lijepa večer, izvrstan after, raznolika ekipa. Hvala trap-e, uvijek je dobro. Sad se samo više repa o teškim drogama, a i vremena su teža.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari