Film

Još uvijek stignete na izložbu Grad filma – tvornica snova

foto: mgz.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: mgz.hr
foto: mgz.hr

Zagreb je svoje prvo prikazivanje “živućih fotografija” doživio 1896. godine u zgradi Hrvatskog pjevačkog društva “Kolo” i od tog trenutka, počeo živiti s filmom. Kako bi prikazali Zagreb kao jedan od najvažnijih središta filmske produkcije u regiji, Muzej grada Zagreba organizirao je izložbu Grad filma – tvornica snova, koju imate prilike pogledati do 2. studenog. Izložba tematizira povijest Zagreba putem razvoja filmske industrije.

Zagreb je privlačio sineaste, kako domaće tako i strane. Niz je društveno-gospodarskih prilika uzrokom iznimnoga zanimanja producenata za snimanje u Zagrebu i njegovoj okolici, ali su visokoprofesionalno filmsko osoblje, šarm zagrebačkih ulica, trgova, parkova te njegova gostoljubivost, neki od najpresudnijih.

foto: mgz.hr
foto: mgz.hr

Izložba prezentira niz rekvizita korištenih pri snimanju mnogih svjetski poznatih, no i manje poznatih filmova i serija, kao i bitnih filmskih nagrada, kao što je Oscar koji je Zagreb film dobio za animirani film Surogat Dušana Vukotića 1962. godine, zatim Zlatnog lava, pulske Arene te Zlatne nimfe s festivala u Monte Carlu. Prošećite se pored brojnih plakata za filmove kao što je recimo i Bitka na Neretvi, pored raznih fotografija sa snimanja filmova, bacite oko na stare scenarije i zamislite se u antiknim kostimima. Brojni isječci iz filmova koje posjetitelji mogu pogledati na izložbi, svojevrsno su svjedočanstvo o gradu i njegovoj prošlosti. U njima prepoznajemo grad kojeg više nema, grad koji je neupitno mijenjao svoje lice, pa tako ti filmovi pored umjetničke, sadrže i dokumentarnu vrijednost. U tome leži i najveći interes Muzeja grada Zagreba za tu vrstu baštine.

Be social

Komentari