Istaknuto
12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

11.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U novu školsku godinu ulazimo s novim singlovima, što stranim, što domaćim. Na vama je da ih poslušate i glasate za onu pjesmu koja to najviše zaslužuje.

Izvedbene umjetnosti

Jubilarna 50. izvedba “Črne mati zemla” u Zagrebačkom kazalištu mladih

19.09.2018. Tim Hrvaćanin[Črna mati zemla] Foto: Marko Ercegović / zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagrebačko kazalište mladih odigrat će u četvrtak, 20. rujna 50. izvedbu hvaljene i nagrađivane predstave “Črna mati zemla” Kristiana Novaka, u adaptaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski. Predstava je premijerno odigrana 1. travnja 2017. godine, a osim u Zagrebu, publika ju je imala prilike vidjeti u Centru za kulturu u Čakovcu, na Marulićevim danima u Splitu, na Dubrovačkim ljetnim igrama te na Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Predstava je nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, režiju (Ruždjak Podolski) i sporednu žensku ulogu (Urša Raukar) te nagradom Marul na Marulićevim danima za najbolju predstavu u cjelini, režiju, dramatizaciju (Zajec) i kostimografiju (Doris Kristić). Ziherov kazališni kritičar Tim Hrvaćanin odabrao je predstavu kao drugu najbolju produkciju u sezoni 2016./17., a u kritici predstave napisao je:

Črna mati zemla je predstava maštovite režije koja iz jedne mračne perspektive govori o boli i samoći. Redateljica Dora Ruždjak Podolski izvrsno nas vodi kroz kompleksnu strukturu ovog uprizorenja. Vješto balansira između velikog broja likova, različitih narativnih pravaca i više vremenskih planova, tako da je radnja jasna i gledateljima koji roman nisu čitali. Predstava obiluje brojnim detaljima, što je redateljica začinila igrom s rekvizitima, projektorom, lutkama, scenskim prostorom, paralelnom radnjom u više planova i glazbom koju je, kao i druge folklorne motive, dojmljivo utkala u tkivo radnje. Na kraju smo dobili jednu od najboljih predstava ove sezone koju bi svi trebali pogledati – ne samo zbog priče koja će rijetko koga ostaviti ravnodušnim, nego zbog kvalitete kojom je “Črna mati zemla” rađena na svim razinama, od adaptacije preko režije do glumačkih ostvarenja.”

-> “Črna mati zemla” (ZKM): Odlična i emotivna adaptacija potresnog romana

U predstavi igraju Adrian Pezdirc, Mia Biondić, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Suzana Nikolić, Jasmin Telalović, Dora Polić Vitez, Pjer Meničanin, Barbara Prpić, Nadežda Perišić Radović, Danijel Ljuboja, Damir Šaban, Mateo Videk, Milica Manojlović, Stanko Kovačić, Nikola Ljutić i Leon Bujanović. Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Doris Kristić, suradnica za scenski pokret Petra Hrašćanec, skladatelj Stanko Kovačić, oblikovatelj tona Miroslav Piškulić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, asistentica redateljice Lea Anastazija Fleger.

Osim 20., predstava igra i 21. te 22. rujna.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Komentari