Knjige

Kako je prošla godina bez Predraga Lucića?

Foto: depo.ba
Vrijeme čitanja: 3 minute

U ovom vremenu digitalizacije ono što vjerojatno svi prvo učinimo ujutro je da pogledamo u svoj pametni telefon i kroz maglicu od nedavnog sna provjerimo što se događa u svijetu. Tako ponekad prvo što otvorimo bude vijest o nečijoj smrti koja nas može potresti, ali već između kave i izlaska iz stana pomalo na to zaboravimo. Ali ne uvijek i ne svaki put. Prije godinu dana sam tako ugledala naslov koji me duboko potresao i rastužio. Umro je Predrag Lucić. Iako sam bila u blaženom neznanju puberteta za vrijeme najžešćih godina Feral Tribunea, imala sam sreću njihove tekstove obrađivati kasnije na fakultetu u sklopu kolegija iz stilistike, što već samo po sebi dovoljno govori o važnosti onoga što su Predrag Lucić, Boris Dežulović i Viktor Ivančić s Feralom napravili.

Predrag Lucić rođen je 12. veljače u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Iako je studirao filmsku režiju (u Beogradu) život i interesi odveli su ga u smjeru novinarstva, ali taj se svestrani čovjek nikako ne bi mogao svrstati u samo jednu struku. Bio je novinar, satiričar, pisac i redatelj, a njegovi doprinosi novinarstvu, književnosti i kulturi općenito nemjerljivi su. 

Satira koja je pomicala granice

Feral je u početku bio samo satirični dodatak Nedjeljnoj Dalmaciji i Lucić s njim počinje povremenu suradnju još tamo davne 1985. godine, a sve od 1988. pa do 2008. stalni je suradnik Ferala. S Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje ga i on tada postaje Feral Tribune kakvog znamo. U početku u nedostatku tehnologije sve fotomontaže rađene su ručno, a neke su tako dobro izvedene da su često na prvu itekako mogle zavarati onoga tko gleda. Pomicali su granice novinarstva svojom satirom ne štedeći nikoga pa su time zaradili i tužbe (kao što to sa satiričarima, očito, navijeke i biva u ovom našem ozbiljnom i uvredljivom svijetu). Predrag Lucić je pokrenuo i Feralovu biblioteku u sklopu koje su izdavali prozna djela, poeziju i eseje. Tako je između ostalog u koautorstvu s Borisom Dežulovićem objavio Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti (Biblioteka Feral Tribune, Split, 1998; 1999) i knjigu satiričnih pjesama Haiku haiku jebem ti maiku – Velika Feralova pjesmarica (Biblioteka Feral Tribune, Split, 2003). 

Zbog manjka prihoda i nesklonosti oglašivača Feral Tribune se 2008. godine gasi, ali njegovi urednici nastavljaju djelovati.

Nije li sve poezija?

Iako se sve što napišem može činiti nekako manjkavo jer je neminovno da će se ispustiti nešto važno, ipak pišem jer ono što je danas bitno je da se Lucića čita, da mu se vraća i da ga se cijeni. U vremenima smo (a nismo li uvijek) kada moramo posebno čuvati poeziju, moramo čuvati satiru i moramo čuvati svoj glas. Drago nam je da se na tome svesrdno radi. Tako je ovih dana predstavljena Lucićeva knjiga Cervantesov trg, a časopis za kulturu 15 dana posvetio mu je cijeli svoj broj. 

I za kraj jedna pjesma, jer nije li sve, zapravo, samo poezija?


MIROSLAV KRLEŽA
POVRATAK FILIPA LATINOVICZA

 

Vratija se Filip, di je bija?

Vratija se jutros, di je bija?

Od sebe je sviton biža, ma nije pobiga,

Svitalo je na kolodvor Kaptol kad je stiga.

Vratija se Filip, šta je doša?

Kad je doša, šta je igdi iša?

Materi je šolde ukra, sve na kurbe stuka,

Pa se onda godinama po Evropi vuka.

Vratija se Filip, šta se vraća?

Oće doznat je l’ mu biskup ćaća.

Mater kaže: Nije, sinko! Da mi biskup stavi,

Ti vagabund ne bi bija, nego čovik pravi.

Vratija se Filip, šta mu slidi?

Kajat će se gorko, već se vidi.

Bobočka mu srce takla na putu do pakla: 

Kyriales ju je jeba, Baločanski zakla.

Vratija se Filip, di je bija?

U panonskon blatu, šta je tija?

Zafaljujuć’ dragon Bogu i Krleži Miru,

U Bobočku nije uša vengo u lektiru.

Be social

Komentari