Film

PRIČA O IGRAČKAMA 4: S jednakim šarmom kao i prošla tri nastavka

priča o igračkama 4
Trailer screenshot
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ušli smo u filmsko razdoblje sequela, remakeova, spin-offa, prequela i svakakvih mogućih prefiksalnih i sufiksalnih filmskih uradaka koji nadopunjuju ili ponekad čak i ne nadopunjuju filmske originale. Iako je to već postalo normalno u Hollywoodu, svima je bilo iznenađenje vidjeti da je Disney takvu tehniku počeo primjenjivati sve češće i češće na svojim nezaboravnim klasicima.

Jedan od takvih filmova bio je prošlogodišnji Povratak Mary Poppins koji je unatoč skepticizmu, ipak bio relativno dobro prihvaćen. Disney je ove godine odlučio napraviti nastavak na vjerojatno najpoznatiju animiranu sagu današnjice, četvrti nastavak filmova o igračkama koje krase ljudske osobine, a to jest Priča o igračkama 4 (Toy Story 4).

priča o igračkama 4
Facebook Toy Story 4

Internet je, kao i uvijek, bio podvojenog mišljenja o ovome animiranome nastavku. Dok su neki bili ushićeni ponovo vidjeti svoje omiljene junake kao što su Woody, Jessie, Buzz, Rex i ostali na velikome ekranu, ostatak neistomišljenika smatrao je da je nepotrebno raditi i četvrti nastavak te da su trebali stati na trećemu nastavku te tako zaokružiti filmove kao trilogiju. Je li se isplatilo oživjeti ovu šarmantnu sagu o svima najdražim igračkama? Apsolutno!

Odiseja o igračkama

Woody, Buzz, Rex, Jessie te ostatak šarolike ekipe došetao se prvi put na filmska platna 1995. godine čime su jednako tako označili film Priča o igračkama kao prvi dugometražni digitalizirani film u povijesti te i prvi uradak kompanije Pixar koji su nastavili kroz godine nizati animirane hitove kao što su Izbavitelji, Čudovišta iz ormara, Potraga za Nemom

Koliki je hit postala ova bezvremenska odiseja o igračkama, njihovom međusobnom prijateljstvu, uspjesima, avanturama, ljubavnim odnosima te ostalim međusobnim odnosima koji inače karakteriziraju ljude pokazuje samo činjenica da je sada dosegnula i svoj četvrti nastavak, a da ne spominjemo činjenicu da sva četiri filma imaju ukupnu svjetsku zaradu od gotovo dvije milijarde dolara, a tu su i brojne nominacije od kojih je treći nastavak sage osvojio Oscara za najbolji animirani film 2011.

Priča o igračkama 4
Trailer screenshot

Ovaj put, formula filma nešto je drukčija. Do sada smo imali grupu glavnih junaka koji prolaze svakakve zgode i nezgode kroz radnju filma, dok su na čelu radnje bili šerif Woody i akcijska figura Buzz. Ovoga puta, Woody je glavni lik filma te bi se film lako mogao nazvati Priča o Woodyju dok Buzz ima svoju priču koja je više sporedna i djeluje samo kao neka nadopuna glavnoj radnji.

Nove igračke i jak ženski lik

Ostatak likova jako se malo pojavljuje, više kao cameo uloge. Doduše, treba spomenuti još jednog lika koji u ovom filmu zauzima treću glavnu ulogu, a čiji lik je bio izostavljen u prošlome nastavku. To je pastirica Bo Peep koja je u ovome filmu potpuno drukčija od onoga na što smo navikli. Naime, ona se iz ljupke pastirice pretvorila u snažnu neovisnu ženu te time promovira feminizam koji je sve češće prisutan u Disneyjevim filmovima, odnosno snažnu i neovisnu ženu koja nimalo ne podilazi klasičnim stereotipima emocionalnog i slabašnog ženskog lika.

U ovome nastavku, kao i svaki put do sada imali smo priliku upoznati i neke nove likove, odnosno igračke. Jedna od njih je žlicovilica Viličko, odnosno spoj žlice i vilica kojega Bonnie izradi na svoj prvi dan škole kako se ne bi osjećala usamljeno.

priča o igračkama 4
Trailer screenshot

Važno je spomenuti kako Andy još od trećeg nastavka nije vlasnik igračaka, već ih je sve dodijelio Bonnie, maloj djevojčici koja ih ne tretira s jednakom ljubavlju kao što je to radio Andy, zato se i Woody osjeća usamljeno i napušteno u ovome nastavku jednako kao i ostatak društva. Tu se pojavljuje i Duke Kaboom, kanadski motorist koji, iako se u reklamama u kojima se pojavljuje na televiziji djeluje kao pravi vratolomac, u stvarnosti zapravo uopće nije tako spretan i radi toga se osjeća kao da nije u stanju opravdati svoj imidž i status.

Najveća faca interneta

Njemu glas posuđuje Keanu Reeves, vjerojatno trenutno najpopularniji glumac na internetu zbog uloge glavnog protagonista u akcijskoj trilogiji John Wick, a i koji se nedavno na iznenađenje mnogih gamera, pojavio na prezentaciji nove igrice Cyberpunk u kojoj igra značajnu ulogu. Također, tu se pojavljuju i dva plišanca Bunny i Ducky koje tumači nerazdvojni američki duo; Keegan-Michael Kay te Jordan Peele koji su dali dodatan dašak humora i dinamike u cijeloj priči.

priča o igračkama 4
Trailer screenshot

Unatoč činjenici da je svijet zaista mogao preživjeti bez četvrtog nastavka ovoga serijala, Priča o igračkama 4 i dalje sadrži jednaki šarm kao prošla tri nastavka unatoč tome što se većina svima dragih likova jako malo pojavljuje.

Vidi se veliki pomak u animaciji od trećega dijela koji je izašao prije gotovo deset godina. Likovi su vizualno puno detaljniji, animacija je besprijekorna, ekspresije lica te grimase su nevjerojatno uvjerljive i realistične, a i generalno se posvećuje pozornost detaljima ne samo na likova nego i okoline, gdje recimo se Sunce vidi u više nijansi dok se na odjeći jasno naziru tragovi svile.

Humor je jednako dobro raspoređen po scenama, dijalog je pametno napisan i ne podvrgava se klišejima, stereotipa niti predvidljivošću, a film obiluje onim jednakim značajkama koje su i na kraju krajeva, bit i srž ovih animiranih klasika kako u ovoj sagi tako i u ostatku Pixarovih klasika. Prijateljstvo, društveni i ljubavni odnosi, prihvaćanje promjena u životu kakve god one bile, prolaznost, samo su neke od poruka ovoga filma koje savršeno preuzimaju svoju inspiraciju iz stvarnog života.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari