Knjige

Književni pregled tjedna: Terry Eagleton gost Filozofskog teatra u HNK-u

Foto: Mara Bratoš/HNK
Vrijeme čitanja: 2 minute

Protekli tjedan vrvio je zanimljivim događajima na polju književnosti. Tjedan je svakako obilježio Terry Eagleton kao gost Filozofskog teatra u HNK-u povodom  400. obljetnice smrti  Williama Shakespearea. No, osim toga, bilo je tu i drugih zbivanja koje valja spomenuti.

U srijedu, 6. travnja, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića predstavljena je knjiga A. Saške Mutić Dovoljno dobra – Zagrepčanka 40 godina poslije. Roman nastavlja sudbinu glavne junakinje Glumčeve Zagrepčanke.  Na promociji su, osim autorice, sudjelovali autor Zagrepčanke Branislav Glumac, promotor Alojz Majetić, glumica Vesna Tominac Matačić te urednica Marina Vujčić.

Zanimljivost tjedna svakako je bilo gostovanje jednog od najpoznatijih teoretičara književnosti i kulturologa Terryja Eagletona. Naime, Eagleton je, 7. travnja, povodom 400. obljetnice smrti  Williama Shakespearea gostovao u Filozofskom teatru u HNK-u te je održao predavanje Shakespeare i priroda tragedije, a zatim razgovarao s domaćinom Filozofskoga teatra Srećkom Horvatom i publikom.

Ovog tjedna, od 4. do 7. travnja, održan je 53. sajam Međunarodni sajam knjiga za djecu u Bologni – najveći je i najvažniji međunarodni događaj namijenjen profesionalcima koji se bave knjigama za djecu, dječjom literaturom i stvaralaštvom za djecu. Bolonjski sajam okuplja izdavače knjiga, autore, ilustratore, književne agente, televizijske i filmske producente, distributere, tiskare, knjižare i bibliotekare.

Književni petak, održan u petak, 8. travnja, donio nam je vrlo zanimljivu temu Satira ili satara – naša tradicija. S gostima, Bornom Sorom i Vladom Lucićem, osnivačima News Bara, najpopularnijeg hrvatskog satiričnog portala, bilo je govora o satiri kao žanru, njenim žanrovskim granicama, pogodnim vremenima za satiru, aktualnim događajima te o nekim primjerima iz naše tradicije.

Iste večeri u Puli, u caffe baru Mimoza, održala se promocija fantasy knjige Moć Albiura – prvog romana mlade autorice Darije Keršić koji govori o 18-godišnjoj djevojci koja živi naizgled normalnim tinejdžerskim životom, dok se s druge strane oko nje vrti cijela jedna priča oko anđela i demona.

Varaždinske vijesti raspisale su 1. književni natječaj za kratke priče, pjesme i karikature humorističkoga i satiričkoga žanra – Klopotec, a sve u cilju promicanja humora i satire. Primaju se kratke priče do tri kartice teksta i pjesme do 30 stihova. Svaki autor može poslati jednu priču i pjesmu na hrvatskom standardnom ili kajkavskom jeziku, neovisno o tome živi li u Hrvatskoj ili inozemstvu. Isto tako primaju se i karikature. Više na linku

Također, u tijeku je poziv za 2. broj časopisa Poezija. Pozivaju sve koji vole poeziju da pošalju jednu svoju neobjavljenu pjesmu i tako napišu drugi broj časopisa. Časopis je projekt mladih magistara i studenata književnosti, koji se realizira uz suradnju s Udruženjem ‘Anpu’, osnovni cilj je promoviranje poezije mladih ljudi koji pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku. Informacije možete pronaći ovdje.

Be social

Komentari