Glazba

Komentar – Nominacije za 61. Grammy Awards: Uključivanje u live prijenos neće biti potrebno

grammy
Vrijeme čitanja: 3 minute

Hej, ljudi, vrijeme je za Grammyje! Niste uzbuđeni? Ne brinite, nismo ni mi. Dodjele nagrade Grammy nisu bile zanimljive skoro nijednom ovo desetljeće – njihov je program tipična izložba poluaktualiziranih glazbenih izvođača i one-hit wondera koja u posljednje vrijeme sve opasnije pada na razinu bilo koje od tragičnih MTV-jevih nagrada.

Sve je ovo nešto čega su članovi akademije postali naročito svjesni – njihov je prvi korak za Grammyje 2019. bio povećati raznolikost nominiranih u velikim kategorijama nakon kritika poput one da je Lorde bila jedini ženski izvođač 2018. nominiran za album godine.

Proširene kategorije

Druge novosti uključuju proširenje glavne četiri kategorije najboljeg albuma, najbolje pjesme, najboljeg snimka te najboljeg novog izvođača. Naime, ove kategorije sada sadrže čak osam glazbenika za razliku od dosadašnjih pet. Ovo je proširenje omogućilo manje poznatim pojavama poput R&B pjevačice H.E.R. te break out country zvijezde za koju vjerojatno niste čuli – Kacey Musgraves.

Lamar i Drake dosadno očekivani

Sve su ovo zajedno pohvalni koraci akademije koji najavljuju povratak nagrada na status prestiža, međutim, imaju još dalek put do toga. Kendrick Lamar i Drake već zamorno vode brojem nominacija iz godine u godinu pa tako ni 2019. nije ništa drukčija s više od sedam za obojicu. Tko uopće zna izdvojiti jednu od Drakeovih pjesama s njegova dva-na-godinu mixtape albuma? Cardi B, Childish Gambino i Lady Gaga su neki od izvođača koji vode trenutak s pet nominacija.

Gambinov kontroverzni paket spota i pjesme This is America donosi mu nominacije u dvije glavne kategorije – snimak i pjesma godine, a isti uspjeh prati filmski hit Shallow Lady Gage i Bradleya Coopera koji je osim u glavnim, nominiran i u kategorijama najbolje pop duo izvedbe te najbolje pjesme napisane za vizualne medije. Gaga na Grammyjima 2019. također dobiva i petu nominaciju za pjesmu Joanne koja se nalazi na albumu iz 2016. godine?

Beyoncé i Jay Z dobili ignor, novi solisti zakinuti

Prateća godina Grammyja donosi jedan je od najzanimljivijih detalja ove inače – dosadne dodjele nagrada – Grammyji glazbena postignuća za godinu 2019. prate od 1.10.2017., a ne od očekivanog 1.1.2018. Upravo su se zbog toga neki od kasnih albuma 2017. poput “Beautiful Trauma” pjevačice P!nk našli na popisu, a hit-singl Ariane Grande thank u, next nije – vidimo ga vjerojatno tek godine 2020.

Mnoga su glazbena postignuća ove godine zaboravljena – možda iz dobrih razloga. Beyoncé i Jay-Z zajedničkim albumom “Everything is Love” neuobičajeno izostaju iz svih glavnih kategorija – možda je akademiju napokon umorio isti glazbeni elitizam kojim se par vodi još od 2013. godine bez značajnog glazbeno-umjetničkog pomaka. Camila Cabello i Cardi B prateći primjer ZAYN-a ne uspijevaju dobiti nominacije u kategoriji najboljeg novog izvođača – akademija odbija priznati glazbenike odvojene od već prethodno postojećih glazbenih grupa.

Mislite da je neovisna scena zakinuta samo kod nas?

Zanimljivo je i kako Grammyji ove godine nose ukupno 84 kategorije – sasvim dovoljno da se gotovo svakog nagradi i spomene barem jednom, no to se ne događa. Najveći gubitnici ove godine su, po običaju, alternativna i neovisna glazbena scena. U kategoriji najboljeg alternativnog albuma našli su se Arctic Monkeys bez obzira na jedan od najrazočaravajućijih albuma godine te Björk, David Byrne, Beck i fantastična pjevačica-gitaristica St.Vincent koja kupi nekoliko nominacija na dodjelama 2019.

U kategorijama najboljeg albuma godine našle su se i Janelle Monáe te Brandi Carlile, no zbog podilaženja akademije (i javnosti) prevladavajućem hip-hop trap žanru, glazbenici poput Mitski dobivaju nominacije samo u potisnutim kategorijama poput najboljeg pakiranja za album. “Be The Cowboy” mogao je za Mitski dobiti i značajniju nominaciju – Lykke Li za “so sad so sexy” i Kali Uchis za “Isolation” ne dobivaju nijednu nominaciju bez obzira na svoje vodstvo među najboljim albumima proizvedenim 2018. godine.

Vrhunac Grammyja su njihove nominacije – njihove neuravnotežene, ekskluzivne i sugestivne nominacije kojima ni na koji način ne pomažu razvoju glazbene zajednice i njezine industrije. Ako ništa drugo, barem su iznova zabavno nepredvidive, a daljnje uključivanje u live prijenos dodjele neće biti ni potrebno – glazbenike ionako daleko više nagrađuju slušatelji nego što će akademija ikada moći.

Be social

Komentari