Glazba

Komentar: TIDAL i nužne promjene u načinu slušanja glazbe

Foto: facebook.com/UAMPSOUND/photos
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto:facebook.com/Tidal/photos
Foto:facebook.com/Tidal/photos

TIDAL. Što je to uopće? Jednu su večer iz vedrog neba Alicia Keys, Jack White, Arcade Fire, Daft Punk, Coldplay, Deadmau5, Madonna i mnogi drugi poznati izvođači odjednom stavili svijetloplavu pozadinu na fotografiju profila i od vas traže da pokažete potporu TIDAL-u postavljanjem te iste svijetloplave slike na svoj profil. Što je TIDAL saznali smo vrlo brzo. Još jedan streaming servis. Da li nam to uopće treba? Koliko imate prijatelja da aktivno koriste neki streaming servis? Zašto bi TIDAL uopće bio išta drugačiji od ostalih servisa poput Spotifyja i Deezera?

Zadnjih godina, otkada je Spotify postao popularan u inozemstvu (kod nas nije ni dostupan), stalno se vrti polemika oko poštenja tog servisa. Prvenstveno se time cilja na podjelu novaca izvođačima čije se pjesme puštaju jer su se mnogi žalili da su tantijemi koje dobiju za zaista poveći broj slušanja – premali. To vam možda zvuči kao najobičnija pohlepa, ali zamislite si ovakav scenarij – platite 10 dolara subscription i jedan mjesec odlučite slušati samo jedan bend, primjera radi Repetitor. Bilo bi logično da određeni postotak, recimo 2-3 dolara ide Spotifyu koji vam to omogućuje, a ostalo da ide izvođaču kojeg ste taj mjesec slušali. E pa to nije slučaj. Tih 7 ili 8 dolara, ovisno koji je udio pružatelja usluge, ide na jedan veliki račun na kojem se onda tantijemi dijele na globalnoj razini, a to znači da bend koji nema stotine tisuća slušanja dobiva vrlo malo ili gotovo ništa od novca koji ste vi platili. Ne znam za vas, ali osobno to ne smatram poštenim.

Foto: www.facebook.com/Tidal/photos
Foto: www.facebook.com/Tidal/photos

TIDAL je u vlasništvu umjetnika, to je bilo naglašeno od samog početka, servis od umjetnika za umjetnike i fanove u kojem je profesionalnost i kvaliteta dovedena na najvišu moguću razinu. Da li je to zaista tako ne možemo još znati, pogotovo mi u Hrvatskoj. No, ono čime bih se volio najviše pozabaviti ovim komentarom jest jedan jako zanimljivi „novitet“ koji TIDAL nosi sa sobom, a to je kvaliteta zvuka. Spotify i svi ostali imaju standardnu kvalitetu zvuka koja se vrti na oko 320 kbps (Itunes na 256 kbps), dok se TIDAL vrti na 1411 kbps.  Naravno, ako želite tu premium kvalitetu zvuka morate platiti nešto više novca, točnije, 20 dolara mjesečno. Za 20 dolara (negdje oko 140 kn) dobijete savršeni zvuk.

No, je li to zaista 20 dolara? Pa i ne baš, kao što sam promotivni video na njihovoj stranici kaže. Zvuk je najljepši u kvalitetnom formatu i kvalitetnoj audio opremi. Tu je caka. Kvalitetnoj audio opremi. To vam ukratko znači da ako imate smartphone koji nije cutting edge i slušalice iz konzaća za 30 kn, teško da ćete uživati u drugačijoj kvaliteti zvuka, točnije, nećete. Kad već pričamo o audio opremi, moram priznati da me uvijek jako čudilo gledati oko sebe ljude koji zaista vole glazbu i slušaju je po nekoliko sati dnevno, ali upravo na lošim slušalicama, ili još gore, zvučnicima od laptopa (naježio sam se). Činjenica je da ako slušate na taj način glazbu, vi nju zapravo ni ne čujete kako spada, to možete čuti također u promotivnom filmiću na TIDAL-ovoj stranici, koji usprkos tome što je promotivan, jako lijepo pokazuje što to znači slušati glazbu slabije kvalitete. Video priča samo o kvaliteti formata, onda si dobro razmislite koliko je zapravo lošiji zvuk koji slušate u prosječnom mp3 formatu na jadnim slušalicama i prosječnom mobitelu od onog koji možete čuti s pristojnim slušalicama i u boljem formatu.

Foto: facebook.com/Tidal/photos
Foto: facebook.com/Tidal/photos

Možda ste primijetili da sam izostavio smartphone u zadnjoj rečenici, to je bilo s razlogom. Nedavno sam, švrljajući po bespućima Kickstartera, naišao na jednu jako zanimljivu spravicu zvanu Uamp. Uamp je spravica veličine Ipod Shufflea, nešto možda malo manja i tanja, koja služi tome da poboljša kvalitetu svega što slušate, tj. pretvori standardni audio u hi-fi, budući da većina nas nema mobitele za 7000 kuna, linije, zvučnike, pojačala i pretpojačala. Ovo osobno smatram vjerojatno jednom od najboljih spravica koju je netko izmislio jer bi za nekih 400-tinjak kuna mogla pretvoriti slušanje na bilo kojoj platformi – mobitelu, televiziji, računalu – u jedno sasvim drukčije iskustvo, a vjerujte mi, vi koji mislite da su mp3-ce sasvim okej, ne znate ništa dok ne probate.

Kao što sam već  rekao, zanimljivo je koliko ima glazbenih entuzijasta koji se nikad nisu zapitali – a zašto ne bih kupio malo bolje slušalice ili malo bolje zvučnike? Kao netko tko je prije 2-3 godine prvi put u životu kupio slušalice koje zaista valjaju, najozbiljnije vam kažem da ako imalo volite glazbu, to je nešto što jednostavno morate učiniti, život će vam se promijeniti. Sjećam se da kada sam prvi put upalio te, tada nove, slušalice i čuo toliko toga, toliko više i toliko punije. Nezaboravno iskustvo, najbliže vam to mogu usporediti s televizijom.  Bi li vam bilo svejedno gledati film na crno-bijelom TV-u ili u Ultra HD rezoluciji?

Foto: facebook.com/UAMPSOUND/photos
Foto: facebook.com/UAMPSOUND/photos

Ovo sve sam ispričao s jednom namjerom, a to je da se svi zapitamo koliko nam zapravo glazba znači. TIDAL je možda za naše prilike skup ko sam vrag, vjerojatno i nedostupan kroz duže vrijeme, ali ne može mu se poreći inovativnost te se ne može poreći činjenica da je bilo vrijeme da se ljudima pod nos gurne nešto iznadprosječno, a ne čisto osrednje ili loše. Također je važno naglasiti da veća kvaliteta zvuka nije samo nekakav luksuz, gotovo da bismo je mogli usporediti s iskazivanjem poštovanja umjetniku koji je napravio glazbu jer je to realno jedini način da glazbu čujete onako kako je zamišljena. Ako mi ne vjerujete, guglajte sve što sam vam ispričao, dapače, guglajte čak i ako vam je jasno, informirajte se i možda si pretvorite tako uobičajenu aktivnost poput slušanja glazbe u nešto posebno.

Be social

Komentari