Istaknuto
22.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

16.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 1. listopada ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše glazbene redakcije!

Glazba

Krankšvester s razredom na ekskurziji u Domu sportova

28.10.2018. Vedran Grizbaher
Foto: Martina Trbuscic/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Osječki hip hop duo Krankšvester na valu južine još je dodatno ugrijao subotnje veče svojim velikim zagrebačkim koncertom. Zadnji put smo ih mogli gledati u ožujku ove godine, a kako ne bi bila repriza koncerta objavili su pred koji dan novi video za singl Zatresi guz. Nije lak zadatak jednom ćelavom legi komentirati koncert dva ćelava lege od kojih jednog znaš od malih nogu, ali srećom nemam većih zamjerki tako da mogu mirne duše krenuti sa seciranjem jučerašnjeg koncerta u Domu sportova.

Koncert ili performans?

Započelo je sve kazališnim preformansom s Domagojem Mrkonjićem u glavnoj ulozi svećenika koji nas je upozorio na zlo među nama, a o njemu su nam onda podrobnije u i Kranšvesteri progovorili. U dva sata objasnili su nam kako se rade djeca jer rode ih zasigurno ne donose, barem ne ako se njih pita. Atmosferu su zagrijali već prvim taktovima, držali su ju na laganoj vatri koja je često i kipila. Tek povremeno su se stišali vatricu uz primjerice romantični sentiš Kru’Ti gdje se nahajpana gomila na tren malo primirila.

Energija na pozornici je bila na visokom levelu, a tome su dodatno pridonijele i plesačice koje su muškom dijelu publike bile dodatna distrakcija obučene u minimaliziranu kožnu opravicu. Kao vokalna pomoć tu je bila i Nera Mamić, nekima poznata iz Supertalenta, a drugima iz pjesme Retardirana koja tekstom i melodijom odudara od klasičnog dupe-sisa-pička recepta za pjesmu. Druga pjesma u kojoj je pustila glas bila je Napokon. Dojam bi bio kompletan da je i  Sajsi potegla do Doma Sportova, ali što je tu je.

Na pozornici se događalo sve i svašta, rijetko su bili samo oni na njoj. Najveći raspašoj bio je kada su se uz taktove Majko ženiš sina, predvođeni barjaktarom, pojavili i najveći veseljaci jedne prosječne svadbe. Pucnjevi iz pištolja su ovaj put ipak izostali. Kao uvertira pjesmi Sotona glumačka družina imala je, sasvim logično, performans egzorcizma. Imali smo i rasplesanog Pikachua koji je izgubio nekoliko kila plešući u tom kostimu. Bilo je tu i neplaniranih scenskih izvođača primjerice jedan lik se preko ograde nekako domogao pozornice i imao svojih 5 minuta slave. Srećom bio je pitom i umiljat te su ga stoga Krankšvesterovci prigrlili u svoje scensko pleme. Kraj koncerta obilježila je dupla doza dugo iščekivanog Gabera te su publiku pošteno pripremili za neki od aftera po vlastitom nahođenju.

Foto: Martina Trbuščić/ Ziher.hr

Šutka na hip hop koncertu

Publika je bila vrlo šarolika, ali prevladavala je -18 ekipa pa sam se djelomično osjećao kao da sam s razredom na ekskurziji.  S druge strane bila je to je tu i nekih kvartovskih brijača koji se lože na njihove tekstove gdje ne moraju uključiti apstraktno razmišljanje. Dobar dio koncerta sam i strepio da ne bih ostao bez kojeg zuba ili rebra, ali od ozljeda imam prijaviti samo jedan čik u nadlakticu. Premda desnim zidom dominira natpis ZABRANJENO PUŠENJE na njega su se svi oglušili smatrajući ga valjda najavom za koncert istoimenog benda. Dok se na parteru vodila bitka za život, tribine su bile malo sjedilački nastrojene. Nerijetko je naguravanje prerastalo u šutku što nije nimalo u duhu hip hopa. Imao sam dojam da su žene svoje mužjake pustile u bitku, a one s tribina snimale instastory.

Pohvalno je da su se tekstovi manje poznatih pjesama, kao i najnovijeg singla Zatresi guz, jednako dobro znali kao i tekstovi hitova. Ipak rijetko tko mi je tako izgledao kao da bi inače slušao hip hop, dapače lako bi ih mogao zamisliti da su poslije koncerta produžili u Ray ili Sokol.

Vjerujem da je velika većina publike s koncerta izašla prepravljena znojem, ali i pozitivnim utiscima s koncerta. Bilo je tu maestralnog repanja, bogatog scenskog nastupa, poštenog guzomrda, opisa spolnog snošaja na sto i jedan način i još mnogo toga. Sljedeći put ću se možda i ja pridružiti ženicama na tribini te se malo više fokusirati na sam koncert, a ne na bitku za vlastiti život.


(Visited 342 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(11 votes, average: 4.182 out of 5)

Komentari