Istaknuto
01.04.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Što raditi online dok ste u samoizolaciji? Srećom, virus nije zahvatio online kulturu!

01.04.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Ovog tjedna u rubrici Novoj glazbi kopali smo malo dublje da bi izvukli neke alternativne izvođače zapostavljene i na alternativnoj sceni.

Glazba

Recenzija – “The Last Stand” (Sabaton): Ratna glazbena povijest

24.10.2016. Ivan KošarFoto: The Last Stand [cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Umijeće ratovanja

Ima jedna poznata pjesma o ratu, a izvode je originalno The Temptations te kasnije Bruce Springsteen i Edwin Starr u svojim verzijama. Ima jako puno pjesama, knjiga, filmova i svega popratnog što može zabaviti i fascinirati ljudski um vezano za rat. Ali umjesto da učimo na primjerima, naša rasa i dalje se prima oružja i gleda kako metak napušta cijev i pogađa svoju metu. Sabaton nastavlja sa svojom opsesijom oko ratovanja i izbacuje osmi studijski album. Vrhunska vještina se sastoji u slamanju neprijateljskog otpora bez borbe.

Svaki njihov album usko je tematski vezan za ratna zbivanja. Mnogi metal bendovi imaju standardne teme sexa, droge, alkohola ili fantasyja. Sabatonci očito pate od ratofilije, što su ponovno potvrdili. Svaki od osam dosadašnjih albuma ima u sebi zvuk zveckanja oružja. Pjesme su im kratke ratne povijesne pripovijetke i tekst prati tu tematiku. Bombastični power metal sa snažnim vokalnim izvedbama te pratnjom sintesajzera, orkestra i mezzosopran rasponom vokalnog registra pozadinskih pjevača. General-pukovnik Joakim Brodén kao glavni zapovjednik Sabaton divizije u svom posljednjem proboju na glazbeno tržište uveseljava brigadu vjernih fanova.

U boj, u boj! Mač iz toka, Sabaton!

Nisam se nešto posebno vezao za ovaj album što se tiče tematike. Možda i bi da su dečki čuli za Šubića Zrinskog pa su njemu posvetili pjesmu. U Last Dying Breath opjevan je srpski oficir iz Prvog svjetskog rata. Ako su za to čuli, onda su morali čuti za Zrinskog. Za mnoge pjesme po tekstu je bilo lako razumljivo otkriti o kojoj se borbi radi ako si samo malo bio budan na satovima povijesti.

 

Na albumu je opjevana možda i najpoznatija bitka koja je doživjela svoju ekranizaciju u filmu “300“. To je ujedno i prva pjesma na albumu. Bombastična i euforična za prvu s obzirom na spori ritam, ali ratni pokliči “Sparta!” i “Hellas!” daju dovoljnu agresivnost. U Blood of Bannockburn opjevana je druga ekranizacija filma. Ostaje samo žalost što negdje između škotskih gajdi netko nije isto kao Mel Gibson klišejizirano uzviknuto “FREEDOM!”. Rorke’s Drift i Hill 3234 bi naveo kao vrhunce albuma jer je tu već malo ozbiljnija svirka. Narativna Diary Of An Unknown Soldier daje opisni prikaz jednog vojnika u rovovima, a albumu daje dodatnu mračnu atmosferu. U zanimljivoj pjesmi Shiroyama opjevana je samuraj kultura i opet film “Posljednji samuraj”. Ustvari ima još borbi koje su zaživjele i na filmskom platnu. Dečki su sigurno imali filmski maraton prije snimanja svojih skladbi.

Once more unto the breach, dear Sabaton

Grandiozna atmosfera, lako pamtljivi i upadljivi tekstovi, fino ispolirana produkcija te synthovi kockastog vala čine ovaj album novom pripovijetkom power metal Šveđana. Jednostavna formula verse-hook- verse-hook strukturirana je za neki pop metal i lakopamtljivu formu teksta. Malo previše recikliranja što se tiče tematski a i glazbeno. Priče su možda jedinstvene po svojoj formi ali svirka malo previše plovi sigurnim vodama i već viđenim putevima. Usudio bi ih se usporediti s ABBA-om po toj njihovoj formi igranja na sigurno a opet široj masi prihvatljivo. Hoće li Sabaton imati deficit tema s obzirom da su više-manje sve bitke pokrili na svojim albumima?

(Visited 367 times, 2 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(13 votes, average: 4.077 out of 5)

Komentari