Vizart

Ratna razaranja kulturne baštine: Srušen tisuću godina star minaret džamije Umayyad

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Sirija je ostala bez jednog od svojih najvažnijih spomenika kulture, kada se u srijedu, 24. 04. 2013.godine, minaret džamije Umayyad iz jedanaestog stoljeća srušio, dok su u ulicama oko njega bjesnile bitke između vlade i pobunjenika.  Ni vlada ni pobunjenici nisu preuzeli odgovornost za ovaj zločin, te i dalje prebacuju krivnju jedni na druge.

Khalpe, Beroea, Halab ash-Shahba, Aleppo

Sirijski grad Aleppo, u kojemu se nalazio minaret, je grad pod zaštitom UNESCO-a. Aleppo je engleski naziv, a u antici je grad zvan Khalpe, Khalibon, dok su ga Grci i Rimljani zvali Beroea (Βέροια). Svoje današnje ime dobio je nakon križarskih ratova. Arapi ga danas zovu Halab, ili  Halab ash-Shahba. To ime se različito prevodi, možda označava željezo ili bakar (nalazišta ovih ruda u području oko grada), a možda znači bijelo, odnosno referira na boju zemlje i kamena oko grada. Postoji i teorija da Halab znači ‘dati mlijeko’. Grad koji ima bogatu kulturnu baštinu, je tokom borbi u Siriji postao stratište podijeljeno na zone pobunjenika i vlade, grad koji su mnogi morali napustiti u strahu za svoj život.
Džamija Umayyad datira većinom iz 12. stoljeća, a srušeni minaret bio je jedan od najstarijih očuvanih dijelova džamije, za koji se pretpostavlja da datira iz 1090. godine. Već u desetom mjesecu je džamija doživjela veća oštećenja tokom borbi vlade i pobunjenika oko prevlasti u starom dijelu grada. Nedavno uništenje minareta je zaprepastilo i rastužilo mnoge. Arheologinja  Helga Seeden smatra kako je rušenje minareta u rangu s rušenjem Taj Mahala ili atenske Akropole.

Anti-vladina novinarska organizacija Aleppo Media Center objavila je amaterski video koji prikazuje uništenu džamiju i mjesto na kojemu je nekoć stajao minaret. U videu jedan od pobunjenika stoji u dvorištu džamije i objašnjava kako je uništen minaret. On kaže da je vladina vojska pokušala osvojiti džamiju pošto-poto, pa makar ga sravnivši s zemljom. Protivničke strane se i dalje međusobno optužuju oko uništenja minareta. Sirijske državne vijesti kažu da su krivi pobunjenici iz  al-Qaide, povezani s grupom Jabhat al-Nusra, dok Sirijska nacionalna koalicija optužuje vladu da je namjerno uništila minaret, počinivši zločin protiv civilizacije i humanosti.

No, ovo nije jedini primjer uništenja. UNESCO kaže da je do sada u borbama oštećeno bar pet od šest sirijskih kulturnih spomenika, koji pripadaju svjetskoj kulturnoj baštini. Crac des Chevaliers, jedan od najbolje svjetski očuvanih križarskih dvoraca je opljačkan, a oštećene su i ruševine drevnog grada Palmyra. Bojne baze obiju strana smještene su na važnim kulturno-povijesnim spomenicima Sirije, kojima zbog toga prijeti uništenje.
Kako se borbe nastavljaju sve je veći ionako ogroman broj ljudskih žrtava, a stvara se i nova crna lista – lista uništenih spomenika sirijske nacionalne, ali i svjetske povijesti i kulture, i sve je jasniji besmisao rata.

Be social

Komentari