Glazba

Liričan sex drugs and rock’n roll: Tko najviše opjevava supstance?

Foto: huffingtonpost.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: huffingtonpost.com
Foto: huffingtonpost.com

Lifestyle koji oblikuje rock kao žanr oduvijek je bio sinonim za seks i drogu, odakle i dolazi najpoznatija žanrovska krilatica „sex, drugs and rock’n’roll“. No, koliko se često takav proizvoljni lifestyle i ponašanje koje ga slijedi zapravo zaista integrira u glazbi? Američki portal The Huffington Post proveo je zanimljivo istraživanje. Naime, blogeri i novinari na portalu analizirali su više od 15 000 pjesama kako bi utvrdili koji rock umjetnici su najviše spominjali upravo opijate u većini svojih tekstova.

Što se tiče psihoaktivnih droga, poznatijih kao narkotika – nema pravila. Koristi se široka paleta (i lirično i, nažalost, fizički) koja uključuje metamfetamine, marihuanu, kokain, crack, tablete protiv bolova, depresante, antipsihotike, uglavnom – the list goes on. Sve je to na kraju začinjeno alkoholom. Pobjednik u ovoj kategoriji je vlasnik glasa koji je namočen u burbon, ostavljen da visi u sušioni mesa nekoliko mjeseci, a onda iznesen van i pregažen automobilom. Američki kantautor loše jetre i slomljenog srca, Tom Waits, u svojim tekstovima najčešće spominje alkohol i marihuanu te ih začinjava prstohvatom metha. Uzimajući u obzir njegov opus od 400 napisanih pjesama, preko 60 njegovih pjesama uključuju ove droge, a nakon pijedestala u kategoriji alkohola slijede ga kalifornijski punk rockeri NOFX, pjesnički laureat rock’n’roll ere Bob Dylan, psihodelični ambasadori Grateful Dead i celtic punk djeteline – bend Dropkick Murphys. Kategoriju kokaina, cracka i metha preuzimaju elektronski rock bend Mindless Self Indulgence, a pridružuju im se rockeri iz Nebraske, grupa 311, dirty južnjaci Drive-by Truckers, vražji blues kauboj Kid Rock i ska-hc punkeri – Rancid. Depresanti i tablete protiv bolova lirično su konzumirali električni Femme Fatality, screamo-crunck bend Mary Magdalan, metalci Savatage, punk rock bend iz Illinoisa Alkaline trio i jedan od najprodavanijih bendova na svijetu sa 100 milijuna prodanih albuma (uključujući 45 milijuna u SAD-u) Mötley Crüe. Marihuanu su pak ukomponirali hip hoperi Beastie Boys, ska punkeri Sublime, eksperimentalci Ween, rap rockeri Hollywood Undead, i već spomenuti 311.

Realna kategorija

Iz rezultata i analiza diskografija očito je da mnogo glazbenika govori o velikom broju supstanca u svojim tekstovima. No, na stranu s pukim, nevinim glazbenim izrazom korištenjem opijatskih motiva, koliko ih zapravo ima stvarne probleme s ovisnošću? Jedni od izražajnijih i najspomenutijih glazbenika koji su imali problem s ovisnošću su Bradley Nowell (Sublime), vokalist i gitarist koji je preminuo od predoziranja heroinom 1996. Članovi Grateful Deada okončali su svoje stvaralaštvo i život zbog ovisnosti. Jerry Garcia, vokalist i gitarist bio je dugoročni ovisnik o kokainu i heroinu te je na kraju preminuo od srčanog udara u kalifornijskoj rehabilitacijskoj ustanovi 1995. Klavijaturist Brent Mydland predozirao se 1990., a Ron McKernan, klavijaturist i harmonikaš umro je od ovisnosti o alkoholu i pridružio se tragično poznatom „Klubu 27“. Bob Dylan tvrdi kako je nadvladao ovisnost o heroinu nakon šezdesetih, dok je Aaron Freeman iz Weena napustio band zbog nekontroliranosti u konzumaciji alkohola i ovisnosti o raznim drogama. Nažalost, u „realnoj“ kategoriji svoje mjesto našlo je još mnogo mladih, ambicioznih i starijih iskusnih glazbenika, no navedeni su prema istraživanju najčešće istaknuti (nakon Kurta Cobaina, Jima Morissona, Jimija Hendrixa, Janis Joplin itd.).

Kategorija “not cool afterall”

Kako se ne bi stereotipiziralo i etiketiralo samo rockere kao korisnike supstanci u svojim tekstovima, u istraživanju je navedena i lista s top 10 umjetnika „među svim žanrovima“. Na prvom mjestu sa 121 pjesmom nalazi se Eminem, u 94 skladbe droge opjevava hip hop grupa Atmosphere, rap umjetnici Tupac Shakur (85), Lil Wayne (72), Nas (67), Tech N9ne (64), Jay Z (63), Tom Waits (61) te hip hoperi Kottonmouth Kings (58) i Wu-Tang Clan (54). Kako se može zamijetiti, svi navedeni umjetnici uglavnom su iz žanra hip hopa ili rapa uz iznimku Toma Waitsa koji je ionako naveden u kategoriji alkohola. Zanemareni su ostali žanrovi (gdje su pop, r’n’b, jazz, blues, reggae itd.?), no nepobitna je činjenica da su supstance danas postale motiv koji označava „personal cool“, bunt, stil, novac i moć (posebice u rapu i hip hopu). Iako je dug i tragičan popis kreativnih ljudi čije su karijere završile upravo zbog uživanja narkotika i droge, i čiji su životi i obitelji dizintegrirani zbog alkoholizma, ipak ovi demoni ostaju prisutna slavljena i opjevavana značajka zabavne kulture i glazbe. Na sreću, postoje mnogi rap/hip hop umjetnici (ali i ostali „žanrovci“) koji javno promoviraju trezveni lifestyle i bore se protiv tsunamija društvenog prihvaćanja. Joe Budden, Kendrick Lamar, Kid Cudi, grammyjevac Ben Haggerty poznatiji kao Macklemore i mnogi drugi pokušavaju promijeniti kulturu pozivajući ostale u industriji da  izmaknu zamki supstanca.

Be social

Komentari