Istaknuto

Ljeto u Zagrebu: Kulturne manifestacije za sve ukuse

fotografije
Foto: Facebook.com/zagreb.from.above
Vrijeme čitanja: 5 minute

Ako ćete ovo ljeto more gledati samo na fotografijama, to i ne bi trebalo biti tako loše. Ljeto u Zagrebu može biti dobra ideja budući da se priprema mnogo zanimljivih događaja. Iako ljeto službeno još nije počelo, neka su događanja već startala punom parom.

Manifestacija “Ljeto na Štrosu” započela je krajem svibnja i traje sve do 2. rujna. Do kraja ljeta posjetitelji će na predivnom šetalištu na zagrebačkom Gornjem Gradu moći uživati u čak devedesetak koncerata, a neki od izvođača koji nastupaju su Cinkuši, Zagreb Balkan Jazz Band, Oridano Gypsy Band, Ogenj, Tomislav Goluban Band, Hakuna Matata i drugi. Svakodnevno u 19:30 igraju dječje lutkarske predstave, a Atelje pod Gričkim topom svakog utorka i četvrtka od 14 do 15:30 sati nudi raznolike likovne radionice, od slikanja po majicama do crtanja portreta. Tu je i nezaobilazni Doček pola nove godine (30. lipnja, naravno), kao i popularni izbor najboljeg psa mješanca.

Ljeto na krovu

Do 15. srpnja bit će otvorena i najposebnija pozornica u gradu, ona na krovu Muzeja suvremene umjetnosti. Ljeto u MSU otvorio je punk sastav Pankrti 10. lipnja, a u međuvremenu je nastupio i riječki Jonathan. Preostali datumi rezervirani su za Kandžiju i Gole žene (24. lipnja), Rambo Amadeusa (1. srpnja), Detour (8. srpnja), dok će Vatra svojim koncertom 15. srpnja zatvoriti pozornicu. Svake subote će se uoči koncerta u 18 i 20 sati u dvorani Gorgona prikazivati i po jedan film iz best of ciklusa kina Metropolis.

Foto: facebook.com/ljetouMSU2017

Ljeto u MSU uključuje i dvije izložbe. “Braco Dimitrijević – retrospektiva” obuhvaća sve najvažnije faze stvaralaštva jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu. Izložba “Braco Dimitrijević – retrospektiva” otvorena je do 21. lipnja, dok do 27. kolovoza u MSU traje izložba američkog umjetnika Dana Grahama “Zabava za cijelu obitelj”. Na izložbi je predstavljena dokumentacija njegovih performansa iz 1960-ih u kojima istražuje percepciju tijela u odnosu na tehnologiju te njegovi paviljoni, hibridne forme na razmeđi arhitekture i skulpture transparentnih i reflektirajućih površina koje funkcioniraju kao “strojevi za promatranje”. Jedan od paviljona je i Paviljon za prikazivanje rock videa/filmova, posvećen hipijevskom pokretu, hardcore, no wave i post-punk sastavima.

Službeni početak ljeta obilježit će najveći open-air festival u Hrvatskoj, INmusic festival. Na jarunskom Otoku hrvatske mladeži od 19. do 21. lipnja nastupit će svjetski poznati Kings of Leon, Alt-J, Arcade Fire, Kasabian, Michael Kiwanuka, Flogging Molly i mnogi drugi, a nakon koncerata u sitnim noćnim satima očekuje se luda zabava uz dobro poznate karaoke i silent party. U prodaji je još jako mali broj festivalskih ulaznica.

Kazališno ljeto

Kroz cijelo ljeto imat ćete prilike uživati i u kazališnim predstavama. Zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini započinje 6. srpnja pretpremijerom predstave “Kći Lotrščaka” Marije Jurić Zagorke. Redatelj i autor adaptacije je Zlatko Vitez, a predstava će do 2. rujna igrati svakoga dana osim nedjelje i ponedjeljka, s početkom u 21 sat. Histrioni će tako na Opatovini prepričavati legendu o postanku Zagreba kroz romantičnu priču o ljubavi, dobroti i vjernosti. U predstavi glume Vini Jurčić, Ivan Čuić, Zlatko Vitez, Franjo Kuhar i drugi. Cijena ulaznice je 100 kuna, s popustom 80 kn.

Foto: www.histrion.hr

Kazališni komadi bit će već traficionalno prikazani i u atriju Muzeja za umjetnost i obrt gdje će se od 28. lipnja do 2. kolovoza održati Ljetne noći Teatra EXIT. U MUO će tako igrati popularni Exitovi naslovi “Ja, tata!”, “Kako misliš mene nema?”, “Njuške”, “Shakespeare na Exit”, “Taksimetar”, “Pluća”, ali i brojne gostujuće predstave: “Kako život” kazališta Moruzgva, “Nemreš pobjeć od nedjelje” Ludens teatra, “Franky i Johnny” Narodnog pozorišta iz Beograda, “Čekaonica” Ateljea 212 iz Beograda, “Gluha svadba” Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, “Malo blago” gradskog kazališta Jazavac iz Banja Luke, “Oleanna” Putujućeg kazališta PUK i Sce Ribnjak te legendarne “Stilske vježbe”.

Gornji Grad pod opsadom umjetnika

Svoja vrata ponovno otvara gornjogradska ljetna pozornica Amadeo. U bogatom programu svoje mjesto su našli “Mali noćni razgovori” književnice Milane Vuković Runjić, koja će u atriju Hrvatskog prirodoslovnpg muzeja ugostiti povjesničarku umjetnosti Željku Čorak, spisateljicu i teatrologinju Mani Gotovac, glumice Anju Šovagović Despot i Mariju Sekelez, muzikologinju Seadetu Midžić, glazbenu divu Gabi Novak te povjesničara umjetnosti Igora Zidića. Scena Amadeo obilježit će 80. godišnjicu rođenja hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika Tomislava Gotovc prikazivanjem njegovih kultnih filmova, “Prijepodne jednog fauna”, “Plavi jahač”, “Kružnica”, “Glenn Miller” i “Cesar Franck-Wolf Vostell”.

Svijet likovne umjetnosti predstaviti će umjetnica Dominique Jurić svojom izložbom “Solilokvijum“. Kroz srpanj i kolovoz Scena Amadeo donosi i bogat glazbeni program s listom impresivnih imena. Zasvirat će pijanist Aljoša Jurinić, svjetski poznati gitaristi Srđan Bulat i Petrit Çeku, zatim Miroslav Tadić i Tamara Obrovac, Sara Renar, Božo Vrećo & Merima Ključo, Ansambl Lado, Gipsy BandJuerga i Mariachi Los Caballeros, a posebno valja istaknuti dva koncerta pod naslovom “Matija Dedić i prijatelji” na kojima će pijanist ugostiti kolege s kojima surađuje dug niz godina – Merimu Ključo, Lidiju Bajuk, Saru Renar te Mateja MeštrovićaTedija Spalata i Kristijana Beluhana.

Foto: facebook.com/ljetonastrossu

U glazbi ćete moći uživati i na pozornici Zagreb Classic koja će na Tomislavcu 21. i 22. lipnja ugostiti Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a, Jazz orkestar HRT-a, Operu HNK u Zagrebu, kazalište Komedija i Zagrebačku filharmonija koja će s Goranom Bregovićem izvesti njegov najnoviji projekt, “Tri pisma iz Sarajeva”, a poseban gost bit će romski kralj violine Roby Lakatos. Od 27. lipnja do 9. srpnja Večeri na Griču ugostit će u galeriji Klovićevi dvori, između ostalih, Capellu Cracoviensis, Karlheinz Miklin Sekstet, Zagrebačke soliste i Tomislava Mužeka.

Folklor i izložbe

Od 19. do 23. srpnja u Zagrebu se održava 51. Međunarodna smotra folklora. Na Trgu bana Jelačića i na platou Gradec predstavit će se folklorne skupine iz Argentine, Brazila, Indonezije, Italije, Kazahstana, Makedonije, Paragvaja, SAD-a, Španjolske i Turske. Uz inozemne grupe, poseban tematski program ovogodišnje smotre obuhvatit će etnografsku baštinu Banovine i Pounja.

Što se izložba tiče, uz već spomenute u MSU, od 3. lipnja do 1. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt održava se izložba Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici koja donosi izbor najreprezentativnijih slika osamnaestog stoljeća iz Pinakoteke grada Vicenze, slavnog Palladijeva grada blistave i bogate povijesti. U Umjetničkom paviljonu može se do 16. srpnja razgledati izložba Šuma, prva u ciklusu izložbi posvećenih Prirodi. Izložba obuhvaća četiri sekcije – slikarstvo, kiparstvo, književnost i produkt dizajn, a izložena su djela Vlahe Bukovca, Naste Rojc, Mencija Clementa Crnčića, Ivana Meštrovića, Dušana Džamonje i mnogih drugih.

Od ovih mnogobrojnih događaja zasigurno je i nešto po vašem ukusu. Detaljne programe i točnu satnicu možete pronaći na službenim stranicama ovih manifestacija, a dobra vijest je što su neki eventi potpuno besplatni. Stoga, osmijeh na lice i uživajte u najopuštenijem godišnjem dobu.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari