Istaknuto
03.01.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Listopad slijedi uskoro, pa će studeni i prosinac biti spojeni. Jeste li spazili koliko je death metal jak u 2021. godini? Jeste li bili na polnoćki? Gdje ste partijali do 2 za novu godinu?

29.12.2021.

Vrijeme čitanja: 5 minute Društveno-povijesne okolnosti pokazuju da supkulture nisu naišle na odobravanje okoline, no mješavina istih danas kroji trendove.

Glazba

“Sve o čemu sam šutjela” (Lu Jakelić): Pravo osvježenje u moru jednoličnog popa

28.11.2019. Vedran Grizbaher
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon što je predstavila svoj album “Sve o čemu sam šutjela” u krcatoj Ludoj kući te time dokazala da ima potporu struke i kolega koji su jednoglasno pohvalili njezin kantautorski rad, album se vrlo brzo popeo na prvo mjesto po slušanosti na Deezeru u Hrvatskoj kao i na Google Play-u.

U svega godinu i pol Lu Jakelić je uspjela stvoriti sav materijal, kompletirati tim, snimiti video sadržaj te u konačnici i snimiti album. Snimljen je u kolibi u selu Batinske pored rodnog joj grada Đurđevca. Osim bogatstva instrumenata na albumu, ako dovoljno dobro naćulimo uši, možemo čuti i zvukove iz prirode poput kiše, vjetra i zrikavaca koji su se savršeno uklopili u snimljen materijal.

Pop bez premca

Pjesma Jesmo li sami? poslužila je kao intro albuma od 12 pjesama te nas već jasno uvodi u zvuk koji se prožima kroz cijeli album. Melankonija se može rezati nožem. Nakon uvodne pjesme slijedi nam i jedan od njezinih singlova koji mi je bio na repeatu od trena kad je ugledao svjetlo dana. Vodiš me je pjesma kojom me definitivno kupila. Jednostavna i tako pitka pop ljubavna balada koja se vokabularom ipak izdvaja od klasičnih pop pjesmuljaka.

Pjesma Dok lipe cvatu cijelu pjesmu gradi na metaforičkom prikazu svojeg ljubavnog odnosa uspoređujući se s drvetom uz blagi etno kraj. Ova pjesma bi mogla ući u kurikulum za analizu stilskih figura profesorima hrvatskog jezika. Kao što ova pjesma osim naslova nema drugih sličnosti s Bijelim dugmetom, tako ni ova naredna nema veze s Hari Mata Harijem.

Skriveni dragulj albuma

Iako se njezin singl Domine smatra njezinim najuspješnijim singlom, ipak me nije na prvu zadobila. Ovdje je možda napravila najveći kompromis prema komercijalnom, ali zadržavajući ipak sebe u njoj. Iznenađenje albuma je pjesma U kutu koja je dosta neočekivano doživjela najviše slušanja na streamingu. Riječ je o baladi u kojoj se obraća bivšoj ljubavi, ali odabirom riječi dobiva sasvim novi nivo.

Poslije nje slušamo pjesmu koja je bila i singl, ali je nekako prošla ispod radara. Riječ je o pjesmi Možda koja je također jedna od ljubavnih balada uz instrumentalnu pratnju gitare. Ovdje se nije previše igrala metaforama nego se zadržala na doslovnom.

Velikan za klavirom

Pjesmom Oblik vode se postavlja bok uz bok kantautorskim teškašima poput Nine Romić. Nije zanemariva činjenica da je u njoj prvi put zauzela mjesto na bubnjevima, inače osigurano za Vedrana Šarića. Dodatni pečat na kvalitetu njezinog rada je i suradnja s Matijom Dedićem na pjesmi Iznutra koja nas upravo i vodi u unutarnji svijet ranjive Lu. Bogat instrumentalni opus upotpunio je i Ivan Judaš na hang drumu u isključivo instrumentalnoj Priči o duhovima pt.1, te istoimenoj vokalnoj varijanti, ali pt.2.

Pretposljednja pjesma je ujedno i ime albuma, a i najnoviji singl čiji je spot premijerno prikazala na predstavljanju albuma. Iako nije eksplicitno rekla o čemu je točno šutjela ne bismo htjeli biti u koži onome kome je upućena. Ova pjesma predstavlja trijumf nad svim situacijama u kojima je bila ranjiva opjevanima u prethodnim pjesmama. Svemir je pjesma kojom zaključuje ovaj magični album toliko šarolik, a toliko konzistentan i dosljedan.

Savršen omjer kantautorstva i komercijalnog popa

Obgrljene prekrasnim baršunastim altom i same pjesme dobivaju na težini te gađaju baš ondje gdje bi trebale. Složio bih se također i s izjavom njezinog producenta Rejhana Okanovića da ja za uspjeh albuma zaslužan upravo balans kantautorskog i komercijalnog. Njezin pop lišen je podilaženja trenutnim trendovima i obogaćen blagim etno zvukovima s naglaskom na tekstu.

U ovom vremenu kada radijske postaje forsiraju isključivo hitoidne stvari teško je probiti se s imalo alternativnijim zvukom, ali dok je Deezera Lu se ne mora brinuti. Ako se niste zasitili s ovih 12 pjesama poslušajte i neke od starijih pjesama poput Ljudi od dima ili Fragilna. Svoj medijski prostor dobila je u HRT-ovoj emisiji “A strana” gdje je tuđe pjesme opet učinila nekako svojima, a moja topla preporuka je njezina verzija pjesme Đanija Maršana Prozor prema zalazu.

(Visited 1.576 times, 7 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(35 votes, average: 4.857 out of 5)

Komentari