Glazba

„Trag” (Bekka): Senzualno osvježenje domaćeg alternativnog popa

"Trag" [naslovnica albuma]
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prošlog ponedjeljka debitantica Bekka izbacila je prvijenac Trag”, a više o njemu i sebi rekla nam je u nedavnom intervjuu, svom prvom za Ziher.hr. Kakav je zapravo album i zašto sam stavio ovako značajan naslov, saznajte u nastavku.

Na našoj je sceni relativno malo pop pjevačica koje ne rade tzv. zabavnu domaću glazbu, nego kvalitetni, pomalo alternativni i beskompromisni pop s postavljenim smjerom i atmosferom, koji ne podliježe slijepo trendovima. Da je ulašten, odmjeren, svjež i najbitnije, zarazan.

Sve to Bekka ima, odnosno, sve su to Bekka i pocket palma na albumu „Trag” uspjeli postići. Kako su pocket palma svoj nadolazeći album „Atomi” završili prošlo ljeto, posvetili su se Bekki i nastala je doista plodonosna suradnja glazbenih istomišljenika i mladih entuzijasta.

Koje se pjesme ističu?

Da je svaka stvar na albumu zarazna, funkcionira i izuzetno je slušljiva, jasno je, ali svejedno ih se nekoliko ističe. Počevši sa Želim, prvim singlom o kojem smo već pisali, koji definitivno sjeda među favorite. Želim je nježna, ali klupska stvar, čiste nenatrpane produkcije, opušteno posložene kompozicije, naglašenih slogova, a otpjevana je prozračno i jednostavno. Da budem bolno iskren, mislim da sam ju barem 150 puta poslušao ove godine od ožujka, a sintesajzer na pred-refrenu je naprosto neodoljiv.

Male riječi bila je dostojanstveni nasljednik u smislu “hitovlja” i poslužila kao drugi singl. Po broju slušanja slična priča kao i sa Želim, ali s Malim riječima Bekka nam se više vokalno dokazuje. Samo takav „(sl)ušni bombončić”, čiji refren ide „Ja od sparine gubim dah, ne mogu tiše mislim da znaš, koliko dugo pišem po tvojoj koži male riječi”. Ma što? Vrh. Da će netko uklopiti riječ sparina u ovakav hit, rekao bih mu da izmišlja. Pocket palma i ljeto su kombinacija iz raja, a to su pokazali i ovog lipnja s Malim riječima i Bekkom.

Verzija ove pjesme na engleskom mi je ujedno i jedina zamjerka izdanju, gdje se pozicioniranjem na sami kraju albuma gubi na jačini, jer priznajem, spomenutu ekipu čine glazbenici naše scene koji hrvatski jezik čine pjevnijim, zanimljivijim i ljepšim u popularnoj glazbi.

Da se vratimo na klubove još malo, na podiju bi dobro sjela i Ovaj mrak. Seksi bas linija, isprekidani synth i tekst „ovaj mrak što skriva nas, ja skrivam nas, na-na. Lako to mogu zamisliti, nadam se da ću jednom i doživjeti. Anja Papa je ovdje uistinu pokidala, a priznajem da me strah (u pozitivnom smislu) što sve možemo očekivati u budućnosti. Ne propustite i Zamisli da, kao još jednu malu dozu veselja i senzualnosti.

Suradnje

Kad sam čuo da je na albumu radila i Nika Turković, nisam znao o kojoj se pjesmi radi, ali istrenirano uho ne griješi. Daleko je još jedan dokaz da Niki, što se novog hrvatskog popa tiče, možemo dati još više povjerenja. Tamna, melankolična, pomalo trap, Daleko osvaja prelijepim tekstom i emotivnom gradnjom. Materijal za singlicu, svakako.

Tu je i direktna, pomalo dramatična, samopouzdana Način za bijeg koja otvara album i ne ostaje nikome dužna. Radi se o suradnji s beogradskom (alt) R&B zvijezdom u usponu, Tam (Tamara Popović) s kojom ću, vjerujem, isto uskoro popričati.

Hitovi kratkog vijeka? Ne baš.

Lirski album prati tijek veze, međuljudskih odnosa, plešući između tajnovitosti, zavodljivosti, unutarnjih dijaloga, sjećanja, uvjeravanja, priznanja i osjećaja. Rezultat je u konačnici većinski uvjerljiv, a Bekkina skromnost se u njenoj glazbi ne osjeća i mislim da je to dobro.

Ostaje dojam misterija i mladenačkih ljubavnih shvaćanja, pretočenih u pomno odabrane i koncizno sklopljene trake koje će vam nakon prvih nekoliko slušanja zvučati kao hitovi kratkog vijeka, ali ako volite (ovakav) pop, ovome ćete se vraćati. I srećom, iznova osjećati spomenutu svježinu. Koliki će trag Bekka ostaviti na našoj sceni, tek ćemo vidjeti. Potencijala, volje i nade ima, a nadam se i većoj podršci diskografa.

Ovakvim albumima treba dati prostora. Ekipa voli podcijeniti (dobar) pop, a zapravo ga je teško napraviti. Smućkati toliko toga da bude i skladno i pamtljivo nije jednostavno. Bekka i pocket palma takvu glazbu rade kao od šale. „Trag” je nova stranica našeg popa, spreman za klubove i za radio i za nastupe.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari