Film

LUCA: Potencijalna LGBT romansa s morskim čudovištima iz dubina

Vrijeme čitanja: 4 minute

Pixar je i ovoga puta odlučio posjetiti jednu drugu zemlju baš poput Meksika u animiranom filmu „Coco i velika tajna” iz 2017. godine. Ovoga puta destinacija radnje je Italija, točnije grad imena Portorosso. Tu se ujedno i odvija fabula ovoga najnovijeg ljetnog filmskog uratka, „Luca”, koji na prvu djeluje kao simbioza filmova „Oblik vode” (2017) i „Skrivena ljubav„ (2017). Dugometražni prvijenac talijanskog redatelja Enrica Casarosa koji je dosad režirao tek kratkometražni film „La Luna” iz 2011. godine, ali i radio u animacijskom odjelu za Pixarove hitove poput animiranih filmova „Juhu-hu” (2007), „Nebesa” (2009) te maloprije spomenuti „Coco i velika tajna”, osvojio je publiku ovim šarmantnim skromnim filmom sa simboličnom radnjom.

Protagonisti ujedno i antagonisti?

Luca Paguro (Jacob Tremblay), mlado morsko čudovište predstavlja ono ljudsko u svima nama, a to jest činjenica da želi upoznati svijet, učiti o njemu i proživjeti ga najbolje kako može umjesto da je cijelo vrijeme ograničen monotonijom življenja u skučenom prostoru pod morem radeći svakog dana slične radnje te obavijen strogim nadzorom svojih roditelja Daniele (Maya Rudolph) i Lorenza (Jim Gaffigan). Prilika za bijegom u stvarni svijet pruža mu se onda kada upozna Alberta Scorfana (Jack Dylan Grazer), mladića njegove vrste koji ga izvede na površinu gdje se obojica likova promptno transformiraju u ljude i neko vrijeme se zadrže na kopnu.

Međutim, brzo nakon što se Luca vrati nazad u more svojim roditeljima, njegovo izbivanje ih natjera da angažiraju Lucinog ujaka Uga (Sacha Baron Cohen) da Luci pruži utočište kod sebe neko vrijeme. Protagonista to dodatno motivira da pobjegne iz morskih zavičaja te s Albertom odluči ostvariti plan da kupe Vespu i putuju svijetom, a jedini način za njihov cilj vide u osvajanju glavne nagrade na Portorosso triatlonu koji se sastoji od plivanja, jedenja tjestenine i bicikliranja. Dvojica likova tom prigodom upoznaju i neobičnu Giuliu Marcovaldo (Emma Berman) s kojom se odluče udružiti i zajedno pristupiti natjecanju, ali i nasilnika Ercola Viscontija (Saverio Raimondo) koji im je glavna zapreka većinu filma.

luca
Foto: facebook.com/Pixar

Luca i Alberto sada imaju vrlo težak zadatak; pobijediti na natjecanju kako bi ostvarili svoj naizgled savršen plan i pritom se uspješno integrirati u stanovništvo malog grada i kloniti se vode kako njihov pravi identitet ne bi bio otkriven.

Idealna preporuka za nesnosne ljetne dane

Film „Luca” vrlo je simpatičan uradak ljetne tematike savršen za vruće ljetne dane. Sama radnja nije pretjerano komplicirana, a opet je vrlo zanimljiva. Iako na prvu djeluje reciklirano, kako sami narativ teče svojim tokom, fabularni aspekt dobiva na kvaliteti i gledatelja lako uvlači u svoju karizmatičnu priču sa zanimljivim i lako pamtljivim likovima koje je teško ne zavoljeti. Osim troje glavnih likova tu je i lik Giulinog oca Massima (Marco Barricelli), jednorukog ribara koji na prvu djeluje opskurno i surovo iako je to tek prejudiciran dojam, a tu je i komični element manifestiran u obliku mačka Machiavellija koji je to ime dobio, naravno, po talijanskom književniku Niccoli i njegovim brkovima koje mačak isto posjeduje.

Dodatan plus jest činjenica da „Luca” odstupa od Pixarovog kalupa u smislu animacije i djeluje kao kvalitetan nezavisni produkt preuzet s kakvog talijanskog festivala, a ne klasičan amerikanizirani proizvod. Jednako tako, vrlo je zgodno bilo vidjeti način na koji su se filmaši poigravali s dva glavna lika i njihovim potencijalnim otkrivanjem pred javnošću. Tako, recimo, postoji scena gdje Luca od šoka slučajno zalije Alberta vodom koju pije samo da bi ga instantno nakon toga skrivao ispod stola kako Massimo ne bi primijetio Albertovu transformaciju u ljubičasto biće.

Potencijalna ljubavna priča između dvaju glavnih likova

Svakako je zanimljiv detalj vrlo suptilna, potencijalna romansa između dvaju glavnih likova. Iako sam redatelj tvrdi kako je namjera bila prikazati platonsko prijateljstvo Luce i Alberta, dojam koji dva likova ostavljaju tijekom cijele radnje i način na koji jedan drugome pristupaju pokazuje ipak suprotno i s razlogom je „Luca” često uspoređivan s filmom „Skrivena ljubav”.

luca
Foto: facebook.com/Pixar

U oba scenarija dvoje glavnih likova istražuju ljepote talijanskog krajolika i to za vrijeme ljeta gdje se i zaljubljuju, a i činjenica da Luca i Alberto su dva morska čudovišta koji moraju skrivati ono što stvarno jesu od ostatka stanovništva dodatno pojačava taj osjećaj metafore za “skrivanje u ormaru”. Doduše, dva protagonista tek su djeca i Pixar studio još uvijek nije radio animirane filmove koji otvoreno prikazuju filmove LGBT tematike namijenjene djeci, stoga „Luca” zasad ostaje zaključana Pandorina kutija s potencijalom za drugi nastavak u više faktora izuzev samo onog ljubavnog.

U svakom slučaju, film o morskim nemanima koje žele upoznati svijet stoji kao topla, odnosno bolje osvježavajuća preporuka za vruće ljetne dane tajlandskih razmjera. Kup neodoljivih likova, jednostavne, a opet dinamične i lako probavljive tematike, zanosne eskapističke animacije i prigodne glazbe talijanskog ugođaja idealan je za obiteljske zgode kao i za bilo koga tko općenito uživa u animiranim poslasticama.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari