Knjige

Magično raspoloženje na predstavljanju zbirke pjesama 'Olovke izlomljenog srca' u Đakovu

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

U srcu Slavonije, gradu poznatom po lipicancima i katedrali, Đakovu, sinoć je u Rock Baru Fontana održana akustična svirka bendova Six Pack i Čovek bez sluha uz prethodno predstavljanje knjige Olovke izlomljenog srca čiji je autor Milan Miki Radojević, frontmena oba benda.

Nakon 20 godina aktivnog djelovanja na domaćoj punk-rock sceni, nastala je zbirka pjesama koja nosi naslov vjerojatno najpoznatije pjesme Six Packa. Zbirka se sastoji od 50 odabranih pjesama, a svaka je popraćena prigodnom ilustracijom. Upravo su te ilustracije dokaz da momci iz benda drže do svojih obožavatelja. Naime, ilustracije za knjigu nisu rađene po narudžbi, već su djelo ruku obožavatelja benda. Svatko je imao priliku svoju vizualizaciju neke pjesme poslati na natječaj, a oni najbolji se nalaze u knjizi. Knjiga je pokupila samo pozitivne komentare nekih od velikana na glazbenoj sceni, poput Momčila Bajagića, Marka Šelića Marčela i Seje Sexona.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Razgovor koji sam vodila s Mikijem o knjizi prošao je u nadasve ležernom tonu, upravo kao da su se dva prijatelja nakon nekog vremena srela. Osim o knjizi, popričali smo o inspiraciji, mogućoj drugoj knjizi i posjetu Đakovu.

Na upit odakle crpi inspiraciju, nakon već 20 godina stvaranja, priklonio se tezi da umjetnost ne proizlazi iz sreće. Bol je najjači podražaj koji možemo percipirati, a njega on pokreće da se izrazi riječima, olovkom i na papiru. Upravo iz tog razloga potajno se nada kako do druge knjige neće doći – još pedeset pjesama značilo bi i puno tuge. Za nas Đakovčane imao je samo riječi hvale rekavši da je osjećaj imati svirku u Lijepoj našoj uvijek domaći, kao da smo s iste strane Dunava. Ovo mu je bio prvi posjet ovamo, iako je već, kako kaže, ‘obišao sva sela u Hrvatskoj!’.

Uz poruku obožavateljima da samo rade ono što vole, slijede ono što im kuca u grudima, zaključili smo naše malo druženje, a uslijedila je akustična svirka uz Zorana Lazarevića, gitarista grupe ‘Čovek bez sluha’, koja je odgovarala temi i sveopćem raspoloženju. Prepuna je Fonta počela ujednačeno pjevati najpoznatije pjesme uz poneki vrisak i to je tako potrajalo do 2 ujutro. Nakon svirke, svaka dobra duša je mogla olakšati novčanik za sitnih 40 kuna i dobiti svoj primjerak knjige. Potpisani i s posvetom, naravno, a Miki nije bio lijen ni za koju fotografiju.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Usuđujem se reći da je jučerašnja noć prošla u itekako magičnom raspoloženju i da nitko nije ostao nezadovoljan: od posjetitelja, vlasnika lokala, mene same, a i glavne face sinoć su bile vidno sretne proteklim događajima.

Be social

Komentari