kinu
30. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Travanj nam donosi mješavinu na kakvu nismo navikli – od izglednih kandidata za Oscare do filmova koji će ili brzo utonuti u zaborav ili postati miljenici publike. Sve je na vama, dragi gledatelji.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Film

MALCOLM & MARIE: Intiman svijet površnosti

Foto: IMDB
Vrijeme čitanja: 2 minute

Malcolm & Marie” je nova Netflixova drama koju je režirao i napisao Sam Levinson, inače poznat kao autor serije “Euphoria”. Također, ovo je jedan od prvih filmova koji je nastao u potpunosti tijekom pandemije. Film nas uvodi u nezdravi odnos Malcolma, mladog i perspektivnog filmskog redatelja te njegove djevojke Marie, koji se vraćaju kući nakon premijere Malcolmovog debitantskog filma.

Stil

Ono što film ističe na prvi pogled su predivni kadrovi Marcella Réva koji su snimljeni crno-bijelim analognim filmom s jakim kontrastom, što znači kako imamo smanjenu zastupljenost sive boje, a crna i bijela teže svojim ekstremnim rubovima. Drugim riječima, jako su zasićene. To je upravo ono što su i protagonisti Malcolm i Marie, dvije ekstremne osobnosti koje ne razumiju jedno drugo ili barem arogantno misle kako u dušu poznaju suprotnu stranu.

Foto: IMDB

Jak početak

Kažu ako fotografiraš ljude u crno-bijeloj tehnici, onda fotografiraš njihove duše. Duše ovih dvoje likova iskreno i emocionalno oživljavaju John David Washington i Zendaya. Oboje genijalno izvode svoje uloge s naglaskom na monologe zbog kojih je teško reći tko govori istinu, zbog čega se mijenja naklonost publike od jednog lika prema drugome. Kostimografija je jednostavna, ali budi osjećaj zlatnog doba Hollywooda.

Gubitak napetosti

Brzo se počne osjetiti dužina filma zbog njegove strukture koja se ponavlja i time film postaje predvidljiv i na trenutke dosadan. Prvih 25 minuta bio bi odličan kratki film, ali ostatak postaje nepotrebno odugovlačenje svađe kojoj nema kraja. Izvedbe glumaca i kadrovi su jedini razlog zašto film pogledati do kraja. Levinson otvara zanimljive teme o autentičnosti umjetnosti, identiteta u filmskoj industriji i filmske kritike te ženama kao inspiracijama, ali ih propušta istražiti, a kamoli tek dati odgovore.

Foto: IMDB

Toksične veze

Zašto veličamo toksične veze? Najpoznatiji su primjeri Joker i Harely Quinn iz filma „Suicide Squad”, Leonard i Penny iz serije „The Big Bang Theory”  te Ross i Rachel iz serije „Friends”. Problem ove tematike nalazi se u načinu na koji su obrađeni. Kada nezdravi romantični odnosi postaju romantizirani time postaju nešto poželjno i normalno umjesto da ih se tumači unutar okvira nezdravog ponašanja koje je moguće riješiti.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

(Visited 562 times, 5 visits today)
Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari