Glazba

Maurice Ravel: Talentirani debitant koji je postao netko

Maurice Ravel
Foto: art7.fm
Vrijeme čitanja: 2 minute

Najpoznatiji je po djelu koje je sam opisao kao “trivijalno djelo za orkestar bez glazbe” – “Boleru”. Jedan je od najznačajnijih predstavnika impresionizma. Njegove klavirske skladbe od izvođača zahtijevaju izvrsnu tehniku i virtuoznost, a orkestralna djela karakteriziraju različite tonske boje i instrumenti. Rođen je 7. ožujka 1875. u francuskom mjestu Ciboure. Upoznajte Josepha Mauricea Ravela!

1. Njegov otac, Joseph Ravel, bio je švicarski izumitelj, a jedan od njegovih najznačajnijih izuma je jedan od prvih primjera motora s unutarnjim izgaranjem.

2. Klavir počinje učiti sa šest godina, a nekoliko godina kasnije sklada prva djela.

3. U dvadesetima je bio kicoš i hedonist. Također, bio je strastveni pušač.

4. Tijekom studija na Pariškom konzervatoriju, zajedno s prijateljima osniva skupinu Les Apaches, poznatu po bučnim pijankama.

Vječna ljubav i dvoboj zbog nje

5. Konzervatorij je napustio 1905. godine nakon skandala zbog neosvajanja prestižne nagrade Prix de Rome za koju je bio favorit.

6. S 24 godine dirigirao je “Šeherezadu” i dobio ogromne ovacije publike, a kritika ga je nazvala “iznimno talentiranim debitantom koji bi u narednih deset godina mogao postati nešto, ako ne i netko”.

7. Ravel nije imao nijednu intimnu vezu. Postoje navodi kako je redovito zalazio u pariške bordele, kao i da je bio homoseksualac. On sam rekao je kako je u životu imao samo jednu ljubavnu vezu – s glazbom.

8. Impresario Sergej Djagilev od Ravela je 1920. naručio djelo “La Valse”, izvorno nazvano “Beč”. No tu skladbu nikada nije iskoristio, zbog čega se Ravel naljutio. Kad su se ponovno sreli 1925. godine, Ravel se nije htio rukovati sa Djagilevim pa ga je ovaj izazvao na dvoboj. Ipak, do dvoboja nikad nije došlo, kao ni do ponovnog susreta.

Koncert za lijevu ruku

9. Unatoč tome što se divio glazbi svog suvremenika Debussyja, Ravel ga je kritizirao. Tako je jednom prilikom izjavio da bi Debussyjevom djelu “La Mer” trebalo promijeniti aranžman.

10. Prvi svjetski rat proveo je na frontu u Verdunu kao vozač kamiona, kojeg je nazvao Adelaide. To iskustvo jako je utjecalo na njega. Svoje djelo “Couperinov grob” posvetio je preminulom prijatelju iz vojske.

11. Za pijanista Paula Wittgestaina, koji je u ratu izgubio desnu ruku, 1931. godine skladao je zanosan i dirljiv “Koncert za lijevu ruku”.

12. Iako je kasnije uvršten među najbolje balete 20. stoljeća, “Daphnis i Chloé” razočarali su na premijeri.

Odbijanje nagrade i Harlem

13. Svoju “Pavanu za preminulu infantkinju” skladao je za princezu Edmond de Polignac, poznatu i pod imenom Winnaretta Singer. Suprotno naslovu, nije riječ o pogrebnom žalovanju, već brzom plesu koji je prema Ravelovu mišljenju plesala i sama princeza.

14. Godine 1920. francuska vlada Ravelu je dodijelila nagradu Légion d’honneur, no on ju je odbio.

15. Američku četveromjesečnu turneju započeo je 1928. Tijekom turneje susreo se s jazzom u Harlemu i New Orleansu, nakon čega elemente jazza počinje uvrštavati u svoja djela.

16. Godine 1932. Ravel je zadobio udarac u glavu u automobilskoj nesreći. Otada se povremeno psihički gubio, odnosno bio odsutan. Na rad njegovog mozga utjecala je i Pickova bolest koja je pogoršala njegov govor, pokrete i demenciju. Umro je 1937. nakon neuspješne operacije.

Be social

Komentari