Glazba

Izvještaj – Rufus Wainwright: Talentirani pijanist i pjevač ili prosječni Elton John?

Foto: facebook.com/rufuswainwrightofficial
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/rufuswainwrightofficial
Foto: facebook.com/rufuswainwrightofficial

Nakon prošlogodišnjeg gostovanja u Dubrovniku, po prvi puta je Zagreb posjetio britanski kantautor Rufus Wainwright. U Lisinski je došao u sklopu turneje promocije best of album “Vibrate”, a sa sobom je poveo sestru Lucy, koja nastupa kao opening act.

Neviđenom točnošću Lucy se u 20:03 popela na pozornicu sa svojom gitarom i oduševila prisutne. Da koncert nije bio sjedeći, uvjerljivo bi oborila sve s nogu.

Lucy je jednostavno i simpatično pričala  publici o svom posjetu i doživljaju Zagreba, tjerala nas da s njom pjevamo Bruce Springsteena, a obradila je i Robyninu pjesmu Call your girlfriend, koju je, prema svojim riječima, pretvorila iz rocky number u sad snoozer.

Nakon njenog polusatnog bloka i kratke pauze dočekali smo i Rufusa, koji je bio manje šaljiv i glagoljiv, ali se raspjevao kao da je Pavarotti.  Pri tom se ne radi o sarkazmu. Vjerujte, momak ima fantastičan glas, odličan sluh, svira klavir i gitaru, i to posebice dobro klavir.

Na ovoj turneji nastupa solo, on i klavir/gitara, i nije da on to ne može pokriti. Ima talenta, pruži cijelog sebe u nastup, lijepo ga je slušati kako pjeva i svira. Ali, dojma sam da je Rufus poprilično egoističan, da jako voli sebe, odnosno svoj glas. Kao da uživa nastupati sam, biti jedini pod svjetlima reflektora. Klavir i gitara su tu samo radi instrumentalne podloge i pratnje, iako se nitko ne bi bunio da u nekim trenucima Rufus skrati duge i zamorne vokalne dionice, pa umjesto njih malo zasvira na klaviru. Pjesmu Candles je čak otpjevao a-capella, a ne mogu reći da sam time bio oduševljen.

Foto: Tim Hrvaćanin
Foto: Tim Hrvaćanin

Na turneji mu je setlista više-manje nepromijenjena, uglavnom pjesme sa spomenutog albuma „Vibrate“, koji pokriva gotovo cijelu karijeru. Uz njih otpjevao je i par novih, još neobjavljenih pjesama te pjesmu iz njegove opere „Prima Donna“. Najpoznatije stvari, Poses i Hallelujah, sačuvane su za dva bisa. Pjesme su mu dosta sjetne i melankolične, a u aranžmanu vokal + klavir cijela se stvar čini monotonom i dosadnjikavom. Ali to je takav tip koncerata, i još važnije, umjetnika, kod kojih nije bitan show i vanjština, već isključivo glazba. Odnosno Rufusu njegov glas.

Ipak nije cijeli koncert bio komoran. Sredinom koncerta na pozornici mu se pridružila Lucy u ulozi Lize Minelli, a pritom su pokušavali razgovarati na hrvatskom. Naravno, čitali su unaprijed pripremljeni tekst, ali  bilo je  baš simpatično i domišljato. A bilo je tu još nekoliko skečeva i aluzija. Otkrili smo da je fan Zrinke Kunc te je posvetio pjesmu Gay Messiah gay ambasadorima – sebi, Liza Minelli i Sylvesteru Stalloneu.

Konačni dojam – s obzirom da je dvorana Lisinksi ionako bila poluprazna, sumnjam da ćemo uskoro Rufusa ponovno vidjeti u našim krajevima. A ako se namjerava vratiti, nek povede bend sa sobom.

Be social

Komentari