Glazba

Mjesečna doza popa: Elton John, Kacey Musgraves, Katy B i drugi

Vrijeme čitanja: 2 minute

Ljeto nam se polako bliži kraju, a to se nekako odrazilo i u glazbi. Početkom sam mjeseca imao osjećaj da se neće puno toga naći, ali već pred kraj se popunila lista. Mjesečna doza popa spojila je razne najavne singlove novih izdanja s drugim ljetnim poslasticama.

Najave albuma

Pop vijest mjeseca je vjerojatno da Ed Sheeran izbacuje novi album 29. listopada. Nosi naslov „= (Equals)” čime završava svoju matematičku tetralogiju. Razočaravajuća, ali ugodna Bad Habits bila je prvi okus novog izdanja, koju je, srećom, naslijedila bolja Visiting Hours. Potonja je izravna i bolno iskrena te funkcionira u konačno stvarnijem Sheeranu, kojeg odavno smatram glazbeno proračunatim karijeristom.

Na krilima uspjeha velikog albuma „After Hours” i nastupa na Super Bowlu, kanadski pjevač The Weeknd spreman je ponovno zapaliti ljestvice i umove obožavatelja. Međutim, nova Take My Breath nastavak je Abelovog ocvalog narativa, ali zvukom osvaja. Miks disca, popa, funka, synthwave je očito bio dovoljan za još jedan, kakav takav, hit Weekndu. Dobro je netko napisao u komentaru ispod videa, „Michael Jackson na ecstasyu”. Spot je bezobrazno neobziran prema osobama s epilepsijom, pa pripazite. O petom albumu The Weeknda se još ne zna mnogo, ali pratit ćemo.

A sada – dame

Kraljica samopouzdanja, vesela Lizzo ima novu singlicu Rumours. Razvidno, pjesmica se vrti oko referiranja na razne tračeve, što je mlako, ali donekle zabavno i ima trenutaka koji su važni. Na pjesmi gostuje sveprisutna Cardi B koja je uvijek dobrodošla, ali izgleda da iskorištava formulu povezivanja s drugim velikim glazbenicama (Megan Thee Stallion, Normani, Lizzo), a pjesme postaju sve više besciljne. Ne događa se WAP Taki Taki svaki dan. Rumours je (vjerujem) najavni singl četvrtog albuma talentirane pjevačice i flautistice.

Posebna me razveselila vijest da Katy B ima novu stvar. Zove se Under My Skin i nije neko dostignuće, ali svakako lijepe novosti. Britanska glazbenica poznata po ljubavi prema elektronici oduševila me jednostavnošću i zaraznim hitovima na albumu „Little Red” iz 2014. dok joj je prvijenac „On a Mission” bio nominiran za Mercury Prize.

Kacey Musgraves, američka country pop pjevačica počastila je s dva lijepa nova singla u kolovozu, Star-Crossed Justified. Potonji je već na prvo slušanje mini klasik u domeni popa za slomljena srca. Musgraves svoj peti album „Star-Crossed” izdaje 10. rujna.

Elton John i „The Lockdown Sessions”

Vrijedni spomena bili su Dua Lipa i Elton John na odličnoj Cold Heart u remix verziji PNAU. Cold Heart je nevjerojatna kombinacija Eltonovih Sacrifice (1989.), Rocket Man (1972.), Where’s The Shoorah? (1983.) i Kiss The Bride (1983.) spojena u jednu pjesmu koja bilježi najviši Eltonov ulaz na američki Hot 100 u više desetljeća. Eltonov „The Lockdown Sessions” album čekamo do 22. listopada, a na njemu ćemo slušati suradnje s nestvarno mnogo odličnih imena. Samo neka od njih su Gorillaz, SG Lewis, Eddie Vedder, Stevie Wonder i Stevie Nicks. Duet s Rinom Sawayamom, Chosen Family, i s Years & Years (It’s a Sinsmo već imali prilike slušati.

Nadalje, iznenađenje priprema i Billy Idol čiji EP „The Roadside” izlazi 17. rujna. Mjesečna doza popa ugostila je dosta dobru Bitter Taste. Victoria Monet ima novi seksi singl Coastin’, a s novim albumom gori i Iggy Azalea i stvar Sex On The Beach. 

Mjesečna doza popa dala je mjesta pod svojim Suncem i imenima kao što su Blake Rose, Holly Humberstone, James Blake, Jorja Smith, Jungle, Shawn Mendes, Sigrid i mnogi i drugi.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari