Glazba

Mjesečna doza popa: Grimes, FKA Twigs, Katy Perry, Angèle i drugi

mjesečna doza popa
Vrijeme čitanja: 2 minute

Već smo debelo u siječnju, a Mjesečna doza popa za prosinac tek je ugledala svjetlo dana. Studeni je prosincu ostavio malo, a potrudio sam se i izbjeći božićne singlove, s obzirom na to da su i dalje jedini relevantni te tematike evergreeni. Prosinačka doza tako je kraća od ostalih, ali sadrži odlične 23 pjesme među kojima su neke od najboljih u 2021. godini. Vratimo se zato s dobrim razlogom još jednom u prošlu godinu.

Infektivni hitovi za kraj godine

Alternativnoj sceni omiljena Grimes servirala nam je novi singl Player of Games. Pjesma stiže nakon odličnog eksperimentalnog albuma etheral žanra „Miss Anthropocene” iz 2020., gdje je kombinirala i industrial i dark wave.

Poslije puštanja nekoliko isječaka u javnost i golicanja mašte obožavatelja sa šturim informacijama o singlici, Player of Games zaigrao je u sklopu igre „Rocket League”, a super moćni glazbeni spot izašao je početkom prosinca. Radi se o zaraznoj indie pop stvari s primjesama elektronike (čitajte – igra na sigurno) gdje se Grimes odmiče od fantazija, tehnologije i inovacija prema temama iz ljubavnog spektra.

Player of Games trebao bi se naći na novom, šestom albumu Grimes koji za sada nosi naziv „Book 1”. Inače, Grimes je najavila da u svojim produkcijskim odajama drži i “nightcore” album s oko 35 traka na kojem je postepeno radila od 2015.

Katy Perry Alesso izbacili su neočekivanu suradnju, bezobrazno zaraznu osvetoljubivu pop himnu When I’m Gone koju sam sramotno puno puta poslušao i još se nije ohladila. Usput je stigao i popratni glazbeni spot koji je vjerojatno najmanje smislen u njenoj karijeri zbilja impresivnih spotova i gozbi za oči.

Angèle i „Nonante-Cinq”

Belgijska pop heroina progresivnih feminističkih tekstova i beskompromisnog stava, Angèle, u prosincu je izdala svoj drugi album „Nonante-Cinq” (hrv. devedeset pet, kao referenca na njenu godinu rođenja).

Novi album je odlična kombinacija dance-popa, disco-popa i synth-popa, ni ovaj puta lirski ne zaostaje, a potencijalnih hitova također ne nedostaje. Cijelo izdanje potpisuje samo dvoje ljudi, Angèle Van Laeken i producent Tristan Salvati. Za Dozu izdvajam drugi singl Démons na kojem viziju nadopunjuje belgijski reper Damso. Angèle je uvijek stavljala poruku ispred uzbuđenja i uspjeha. Stoga prvi singl Bruxelles je t’aime nije prošao tako dobro kao neki prethodni, ali dostojanstveno je najavio izdanje.

Njen prvi album „Brol” u Francuskoj se prodao u preko milijun kopija, što ne potegnu ni puno veće glazbene zvijezde. Za one koji vole i/ili uče francuski, njen naglasak ćete lako razumjeti i tako i nešto novo naučiti.

Sredinom prosinca stigao nam je novi hit iz radionice FKA TwigsTears in the Club nepobitan je klupski pobjednik prosinca. Radili klubovi ili ne, sve što vam treba da vam oni ne nedostaju je upaliti spot za spomenutu pjesmu. The Weeknd i FKA Twigs kombinacija su vrijedna cijelog albuma suradnji, a više o njenom novom mixtapeu Caprisongs u sljedećem izdanju rubrike Mjesečna doza popa.

Alternativne poslastice

Nakon prvih minuta hitova Doza će vas uljuljkati u malo ozbiljnije i opuštenije pjesme. Tako u prosincu Mjesečna doza popa ugostila je i imena kao što su mistična i nježna AURORA, Cat Power, koja je neki dan proslavila 50. rođendan, uvijek pažnje vrijedna Mitski, nezamjenjivi Kevin Parker odnosno Tame Impala i još nekoliko drugih. Tu je iznenadna posthumna suradnja Aaliyah i The Weeknda, Poison. 

Za kraj, tu je jedna eksplozivna stvar spremna za Ultru i suze uzbuđenja, Won’t Let You Go iza koje stoje Martin Garrix, Matisse & Sadko i John Martin).

Čitamo se i slušamo za koji tjedan s rekapitulacijom siječnja. Pripremite se za ples.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari