Glazba

Močvara oduševljava čak i u doba pandemije

Vrijeme čitanja: 3 minute

Na današnji dan, prije točno godinu dana, u Močvari se trebao održati koncert grupa Marinada, ŠećeЯ i Ivana Judaša, ali nas je sve neugodno iznenadila vijest o početku lockdowna pa se koncert, u klasičnom obliku s publikom, morao otkazati.

Ipak, koncert se održao u online formatu, a Močvara je u velikom zamahu krenula s organizacijom online i epidemiološki prihvatljivih događanja.

Tako su u ta prva tri mjeseca organizirani online programi u sklopu kojih je održano sveukupno 67 koncerata, 2 kazališne predstave, 3 tribine, 3 filmska programa i 5 slušaona tijekom kojih su DJ-evi vrtili glazbu od kuće. U nastalim okolnostima, bilo je od iznimne važnosti da program Močvare ne stagnira i da nastavi dalje. Taj trud prepoznat je i od strane Muzeja suvremene umjetnosti koji je Močvari dodijelio prvu nagradu na natječaju za najbolje zagrebačke online projekte.

Močvara press

Krajem svibnja 2020. Stožer dopušta događaje i svirke uživo, no samo za limitiran broj posjetitelja. Močvara je pritom odlučila nastaviti i sa “živim” programom za smanjeni kapacitet publike. Potkraj studenog prošle godine nove mjere su donijele ponovni lockdown i nije bilo dozvoljeno obavljati ugostiteljsku djelatnost sve do 1. ožujka 2021.

Kako kulturna događanja tada ipak nisu bila obustavljena, već samo smanjena na sedam osoba po kvadratu, Močvara je nastavila neumorno i dalje raditi koncerte, predstave, tribine sa zatvorenim šankom, a neki programi su bili streamani kako bi privukli što veći broj ljudi.

Močvara press

Otkad se klub ponovno otvorio 26. svibnja 2020., pa sve do danas, u Močvari su održani koncerti 106 izvođača, 7 filmskih večeri, 7 književnih večeri, 8 kazališnih izvedbi, 2 izložbe i 11 slušaona.

Prostor kluba bio je korišten i za umjetničke rezidencije, produkcije predstava, kvizove, sajmove ploča i stripova, kao i za mnogobrojne radionice. Također, 18. izdanje Human Rights Film Festivala, u partnerstvu s Multimedijalnim institutom i klubom Mama, održano je u prosincu 2020. u online formatu.

Močvara press

Nastavak rada i u drugoj pandemijskoj godini Močvara doživljava kao svojevrsnu mentalnu higijenu – nastavak borbe za dostojanstveni (sub)kulturni život unutar kojeg se u potpunosti poštuju sve epidemiološke mjere ali, isto tako, odbija se preobražaj u potpuno virtualno okruženje.

Istina, na ovim novim koncertima, slušaonicama i programima nema više intimnog gužvanja u prvim redovima, zalijevanja pivom i znojem ili pogo šutke, no sasvim sigurno ne nedostaje emocija, dobre glazbe i opuštenog, neobaveznog čavrljanja uz piće nakon programa.

U želji da ovo novo normalno ne ostane i normalno, Močvara vas poziva da pogledate najave budućih događanja na njihovim Internet stranicama, budete brzi u rezervaciji limitiranog broja karata, svratite uživo do kluba i družite se u sigurnom okruženju uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Be social

Komentari