Vizart

Muzej prekinutih veza: Nema ljubavne žrtve bez završne predstave

Foto: ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Muzej prekinutih veza zasigurno nije tipična turistička atrakcija. Neizostavan kao prijedlog u svakom turističkom vodiču Zagreba ovaj projekt prvotno kao putujući muzej, a zatim kao stalni muzejski postav, privukao je mnogo medijske pažnje.

Smješten u Ćirilometodskoj 2, na Gornjem gradu u Zagrebu, muzej sadrži osobne predmete koje su ostavili bivši ljubavnici nakon prekida. Svaki predmet prati određeni kratki opis. Naravno, postoje i izlošci koji ne prate nužno ljubavnike u punom smislu te riječi. Tako na primjer, muzej posjeduje pismo iz 1992. godine kada je u ratnom Sarajevu 13-godišnji dječak na izlazu iz grada ugledao djevojčicu Elmu i zaljubio se. Posudio joj je svoje kasete Nirvane, EKV-a, Azre itd. jer Elma nije uspjela “ponijeti svoju muziku” zbog iznenadnog izlaza iz grada. Pismo je napisao, ali joj ga nikada nije uspio uručiti. Elma je autom s roditeljima otišla put Travnika.

Filmska producentica Olinka Vištica i akademski slikar Dražen Grubišić došli su na ideju muzeja nakon prekida veze. Što učiniti sa stvarima nakon toga?, bilo je pitanje koje ih je okupiralo pa su potom kontaktirali prijatelje za doniranje predmete koji su im ostali nakon raskida vlastitih veza. Muzej je “probio led” 2006. godine na 41. Zagrebačkom salonu u Gliptoteci HAZU-a. Nakon toga uslijedile su turneje po cijelom svijetu.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Nakon velikih riječi i malih djela , on je sve više pričao i sve manje djelovao.  Ja sam pak sve pošteno platila: i svoju vjenčanicu i njegov kredit, natpis je koji prati izloženu vjenčanicu, za period od 2003. do 2010. godine u Zagrebu.

Muzej je nakon toga postao prvi zagrebački muzej u privatnom vlasništvu (nakon nekoliko pokušaja da zainteresiraju Ministarstvo kulture RH) da bi potom bio službeno otvoren 2010. godine. Čuvanje predmeta koji su obilježili nečiju vezu ili koji, jednostavno, bude uspomene na neko prijašnje (ljubavno) vrijeme oduvijek je bilo kao neki ritual, svečanost pa čak i strah od odvajanja od predmeta iako je stvar odavno svršena. Muzej prekinutih veza ne samo da obilježavanjem završetka nečijeg odnosa tematizira prekid veza, nego kao i da propituje tu tabu temu o kojoj ljudi ne žele pričati.

Ono što je prednost muzeja, za razliku od ostalih, jest da je otvoren 7 dana u tjednu. Studenti, đaci i umirovljenici mogu posjetiti prostore muzeja za 20 kn, odrasli za 25, a postoje i grupni popusti.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Neki bi se složili da Muzej prekinutih veza predstavlja velik dio branda zagrebačke muzejske scene i nezaobilaznu atrakciju turista. U prilog tome ide prestižna nagrada Kenneth Hudson za najinovativniji muzej u Europi 2011. godine. I kako piše na stranicama Muzeja sve se može svesti na onaj redak Rolanda Barthesa uFragmentima ljubavnog diskursa: “Svaka strast ima nakraju svog gledatelja… Nema ljubavne žrtve bez završne predstave.”

Be social

Komentari